19/07/2022 19/07/2022 Στο αίμα το οποίο χύθηκε κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και στον εμφύλιο σπαραγμό μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90 αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, απαντώντας σε όσους επενδύουν στην εκμετάλλευση του αδελφικού αίματος για πολιτικές σκοπιμότητες, ότι ο καιρός αυτός παρήλθε.  Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με...
19 Ιουλίου, 2022 - 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2022 - 15:06

Μαυροβουνίου: “Παρήλθε ο καιρός της επένδυσης στο αδελφικό αίμα που χύθηκε”

Διαδώστε:
Μαυροβουνίου: “Παρήλθε ο καιρός της επένδυσης στο αδελφικό αίμα που χύθηκε”

Στο αίμα το οποίο χύθηκε κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και στον εμφύλιο σπαραγμό μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90 αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, απαντώντας σε όσους επενδύουν στην εκμετάλλευση του αδελφικού αίματος για πολιτικές σκοπιμότητες, ότι ο καιρός αυτός παρήλθε. 

Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τον Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθόδιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στην Τρέπτσκα, με αφορμή την εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος αναφέρθηκε στους Αγίους της εκκλησίας, τονίζοντας ότι μπορεί να έχουν όλοι μια καταγωγή, ωστόσο η αγιότητα τους κάνει οικουμενικούς και τιμώνται σε όλο τον κόσμο. «Οι άγιοι του Θεού ανήκουν κυρίως στο έθνος στο οποίο γεννήθηκαν, αλλά αν είναι μεγάλοι άγιοι, ανήκουν σε όλα τα έθνη», τόνισε.

Ο σπόρος που έσπειρε ο Άγιος Σάββας βλασταίνει και ανθίζει τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας αναφερόμενος την αναστήλωση ναών και μοναστηριών που επιτελείται τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη φροντίδα του Θεού για τον πιστό λαό που φροντίζει τα ιερά του.

“Παρήλθε ο καιρός της επένδυσης στο αδελφικό αίμα που χύθηκε”

“Αυτή είναι η αξία των προγόνων μας που έζησαν για την πίστη, αγωνίστηκαν για αυτήν και κατέθεσαν μέχρι και το κεφάλι τους για την Ορθοδοξία. Αυτό δείχνει το μεγάλο σύννεφο μαρτύρων που έχουμε».

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου θύμισε μίλησε για εκείνους που υπέφεραν τον εικοστό αιώνα, που πολλοί άνθρωποι ήλπιζαν ότι θα ήταν ένας αιώνας ευτυχίας και ευημερίας και πνευματικής προόδου τονίζοντας ότι χύθηκε πολύ αίμα ιδιαίτερα στον αδελφοκτόνο πόλεμο στον οποίο μαρτύρησαν και ιερείς, παρά το γεγονός ότι κάποιοι το αμφισβητούν το γεγονός αυτό προσπαθώντας να επενδύσουν πάνω σε αυτό το αίμα σε άλλους σκοπούς. Ο καιρός αυτός όμως παρήλθε”, ξεκαθάρισε.

«Δυστυχώς, το περισσότερο αίμα χύθηκε στους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά το πιο τρομερό πράγμα στο έθνος μας ήταν το αδελφικό αίμα. Πολλοί ιερείς χάθηκαν, σκοτωμένοι από τα χέρια των αδελφών τους. Είναι το πιο τρομερό έγκλημα. Και οι δικοί μας ακόμα δεν κατάλαβαν τι μας συνέβη. Άλλοι πάλι θα ήθελαν να χτίσουν το μέλλον τους σε αυτό το έγκλημα και να βασίσουν την κυβέρνησή τους και την ιδεολογία τους σε αυτό το έγκλημα. Αυτός ο καιρός έχει σίγουρα παρέλθει και θα χρειαστεί κάποιοι να το καταλάβουν αυτό», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Η αναφορά αυτή του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλος Τζουγκάνοβιτς, ότι κληρικοί της Σερβικής Εκκλησίας διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Η Μητρόπολη, ωστόσο, δεν είχε αφήσει αναπάντητες τις αναφορές τονίζοντας ότι πολλοί κληρικοί σφαγιάστηκαν τόσο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και κατά τον εμφύλιο σπαραγμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων