14/10/2022 14/10/2022 Μήνυμα ειρήνης προς Σέρβους και Αλβανούς έστειλε o Πατριάρχης Πορφύριος από την πνευματική Ιερουσαλήμ των Σέρβων, το Πετς του Κοσσυφοπεδίου – Η βροχή δεν πτόησε πλήθος πιστών να παραστούν στην Ενθρόνιση  Ιστορικές στιγμές έζησαν όσοι παρέστησαν στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή στο Πετς στο  Κοσσυφοπέδιο, εκεί που παραδοσιακά...
14 Οκτωβρίου, 2022 - 13:40
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 - 13:56

Με μήνυμα ειρήνης προς Σέρβους και Αλβανούς η Ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας στο Πετς (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Με μήνυμα ειρήνης προς Σέρβους και Αλβανούς η Ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας στο Πετς (ΦΩΤΟ)

Μήνυμα ειρήνης προς Σέρβους και Αλβανούς έστειλε o Πατριάρχης Πορφύριος από την πνευματική Ιερουσαλήμ των Σέρβων, το Πετς του Κοσσυφοπεδίου – Η βροχή δεν πτόησε πλήθος πιστών να παραστούν στην Ενθρόνιση 

Ιστορικές στιγμές έζησαν όσοι παρέστησαν στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή στο Πετς στο  Κοσσυφοπέδιο, εκεί που παραδοσιακά ενθρονίζονταν οι Προκαθήμενοι της Σερβικής Εκκλησίας για πάνω από οκτώ αιώνες.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Μακαριώτατος προέστη του Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής, 14 Οκτωβρίου, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς και Ιεράρχες από το εξωτερικό.

Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί πιστοί προκειμένου να υποδεχθούν τους Ιεράρχες ενώ το πανηγυρικό κλίμα συμπλήρωσαν νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές ενώ, μία τεράστια σερβική σημαία είχε τοποθετηθεί στο κωδωνοστάσιο του ιστορικού μοναστηριού ενώ ο βροχερός καιρός δεν πτόησε τους πιστούς να παραστούν στη Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα δεν παρατηρήθηκαν ενέργειες που θα μπορούσαν να χαλάσουν την εορτή για το Πατριαρχείο Σερβίας και όλα κατά την ενθρόνιση κύλησαν ομαλά.

“Η Παναγία σκεπάζει τον λαό μας”

Στον Ενθρονηστήριο λόγο του από το Πετς ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος αναφέρθηκε στην αφορμή της σημερινής σύναξης που δεν ήταν άλλη από την εορτή της Αγίας Σκέπης (σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο/ 1η Οκτωβρίου), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας την οποία ιδιαιτέρως ευλαβούνται οι κάτοικοι της περιοχής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εμφάνιση της Παναγίας το 911 στην Κωνσταντινούπολη και την καθιέρωση της εορτής της Αγίας Σκέπης.

“Εμείς οι Ορθόδοξοι Σέρβοι, όπως και όλοι οι άλλοι Χριστιανοί, χαιρόμαστε ξανά και ξανά απλώς και μόνο επειδή συνειδητοποιούμε και υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε λαός του Θεού, ότι ανήκουμε στον Θεό”, υπογράμμισε. “Η Θεία Λειτουργία, που είναι και εικόνα και παρουσία της Βασιλείας του Θεού ανάμεσά μας, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Σέρβος Πατριάρχης είναι εδώ σήμερα: για να προσευχηθεί μαζί σας για όλους τους ανθρώπους, για την κοινότητα της αγάπης, της ειρήνης και του καλού που επιθυμούν ο Χριστός και η Παναγία Μητέρα Του”, πρόσθεσε.

Μήνυμα για ειρήνη προς Σέρβους και Αλβανούς

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξους Εκκλησίας τόνισε προς όλους ότι η σύναξη αυτή είναι πάνω απ’ όλα μία προσευχή για τους κατοίκους της περιοχής, τους ανά την οικουμένη Σέρβους και κάλεσε για ακόμη να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

“Χτίζουμε μαζί την ειρήνη, όπως οι σερβικές οικογένειες που έχτισαν μαζί με τις αλβανικές οικογένειες, στις όποιες καλές και κακές στιγμές, καθώς αυτοί φύλαγαν αυτό το ιερό του Πετς. Αυτοί οι τίμιοι Αλβανοί, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ήταν μουσουλμάνοι, ή ίσως επειδή ήταν μουσουλμάνοι, υπήρξαν ειλικρινά πιστοί άνθρωποι, ήξεραν τη δύναμη της προσευχής, ήξεραν ότι στα ορθόδοξα ιερά προσεύχονταν για αυτούς και τα παιδιά τους και ότι ο Θεός, όπως η απόλυτη αγάπη, δεν κοιτάζει ποιος είναι ποιος, αλλά ότι όλοι είναι παιδιά του Θεού”, ανέφερε.

Στη συνέχεια του λόγου του είπε ότι την ώρα που πολλοί συμβάλουν στο να υπάρξει αναταραχή στον κόσμο τόσο ο ίδιος όσο καη η Σερβική Εκκλησία εργάζονται για το αντίθετο, δηλαδή την ειρήνη.

“Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους εμάς στα Βαλκάνια ότι τα παιδιά μας είναι τα πιο σημαντικά για εμάς που ζούμε εδώ και ότι έχουμε την ευκαιρία να τους επιτρέψουμε να ζήσουν ειρηνικά. Κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει στα παιδιά μας μια τέτοια ευκαιρία, ούτε ενδιαφέρεται να τους τη δώσει, όπως πράττουμε εμείς. Γι’ αυτό σήμερα από αυτόν τον ιερό τόπο λέμε στους Σέρβους και στους Αλβανούς και σε όλους όσοι ζουν σε αυτές τις περιοχές – ας βρούμε δύναμη μέσα μας, ας αναγνωρίσουμε τον Θεό και ας προστατέψουμε ο ένας τον άλλον, γιατί η επιθυμία για ειρήνη είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές της πίστης μας. Η ειρήνη είναι μέρος του σχεδίου του Θεού για την ανθρωπότητα και ολόκληρο τον πλασμένο από Αυτόν κόσμο. Η ειρήνη που έρχεται ως δώρο από τον Θεό είναι σίγουρη και ακλόνητη”, υπογράμμισε.

“Ο θρόνος του Πετς είναι ο πλησιέστερος του έθνους μας προς τον Θεό”

Στη συνέχεια έκανε ιστορική αναδρομή τονίζοντας τη σημασία του Πετς για τη Σερβική Εκκλησία. “Ο θρόνος του Πετς είναι ο πλησιέστερος θρόνος στον Θεό που έχει χτίσει το έθνος μας, και γι’ αυτό είναι το πιο σημαντικό και ασφαλέστερο σπίτι μας. Οι πατριάρχες του Πετς, ακόμη και όταν λόγω δύσκολων και ιστορικών συνθηκών, βρίσκονταν μακριά από αυτόν τον θρόνο, με την ψυχή και τη σκέψη τους και με όλο τους το είναι, ήταν πάντα δεμένοι σε αυτόν τον θρόνο, τη Σερβική Ορθόδοξη Ιερουσαλήμ”, είπε μνημονεύοντας Προκατόχους του.

“Ως η πεντηκοστή έβδομη κεφαλή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από αυτόν τον θρόνο του Αγίου Σάββα, στον οποίο ανήλθα σήμερα με τη χάρη του Θεού, σας προσκαλώ να ευχαριστήσετε την Υπεραγία Μητέρα του Θεού η οποία θωρακίζει, συντηρεί και σώζει τον λαό μας υπό την σκέπη της και μας σηκώνει με τις προσευχές της να δούμε το φως της αλήθειας, που είναι ο ίδιος ο αγαπημένος Υιός Της, ο Χριστός, ο Κύριος και Σωτήρας μας”, κατέληξε.

Ο Πατριάρχης Σερβίας εξελέγη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 διδεχόμενος τον μακαριστό Πατριάρχη κυρό Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη τον Νοέμβριο του 2020 συνεπεία επιπλοκών στην υγεία του από τον κορωνοϊου. Η ενθρόνιση του Πατριάρχη Πορφυρίου τελέστηκε την επόμενη ημέρα, 19 Φεβρουαρίου 2021.

Ακολούθησε λίγους μήνες μετά η ενθρόνιση και στο Κάρλοβατς που αποτελεί μία από τις τρεις έδρες του Πατριαρχείου. Σήμερα ολοκληρώθηκε και επίσημα ο κύκλος των Ενθρονήσεων του Μακαριωτάτου στις έδρες της Σερβικής Εκκλησίας το οποίο από το 1920, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο.

Διαβάστε επίσης: 

Πατριαρχείο Σερβίας: Η Ενθρόνιση Πορφυρίου στο Πετς, η ατζέντα Κοσσυφοπεδίου και οι ειρηνικές επισκέψεις

Επίσκεψη Πατριάρχη Πορφύριου στην Επισκοπή Ράσκας και στην αρχαία έδρα της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων