11/05/2023 11/05/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, κατά την ημέρα που εορτάζεται η καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά των μεγάλων δεινών στο Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar» στο Βράτσαρ του Βελιγραδίου και στα χωριά γύρω από το Μλαντένοβατς. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων...
11 Μαΐου, 2023 - 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2023 - 14:40

Ο Πατριάρχης Σερβίας επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, κατά την ημέρα που εορτάζεται η καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά των μεγάλων δεινών στο Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar» στο Βράτσαρ του Βελιγραδίου και στα χωριά γύρω από το Μλαντένοβατς.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Επίσκοποι Καναδά κ. Μητροφάνη, Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος, Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος, Marca κ. Σάββας, κ.ά.

Ο πρύτανης της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σάββα, π. Radimir Vrućinić, επεσήμανε:

“Ευχαριστώ τον Θεό Πατέρα, για όλες τις γνωστές και άγνωστες ευεργεσίες που μας έχουν γίνει. Ευχαριστώ τον προστάτη μας Άγιο Σάββα. Ευχαριστώ τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο για την ολόψυχη αγάπη και προσοχή που δείχνει προς την Σχολή. Εκ μέρους της Σχολής, έχω την τιμή να παρουσιάσω στον Μακαριώτατο μια σερβική εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου φτιαγμένη με την τεχνική του ψηφιδωτού και μια ανατύπωση όλων των προηγούμενων εκδόσεων του περιοδικού Rastko”.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν βραβεία σε ευεργέτες και στους πιο επιτυχόντες φοιτητές. Ο Πατριάρχης Σερβία κ.κ. Πορφύριος απεδωσε τις τιμητικές διακρίσεις στους ευεργέτες, ενώ ο Επισκοπος Marca κ. Σάββας απένειμε τα βραβεία στους μαθητές της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σάββα.

Ο Μακαριώτατος, οι Επίσκοποι και οι παρόντες προσκεκλημένοι παρακολούθησαν μία παρουσίαση της μελλοντικής εμφάνισης της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Όπως τόνισε ο πρύτανης, χάρη στην υποστήριξη του Μακαριωτάτου κ.κ. Πορφυρίου και των ευεργετών, η πρώτη φάση των εργασιών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ώστε οι θεολόγοι και το διδακτικό προσωπικό να αποκτούν ολοένα και καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας.

Λίγα λόγια για την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα

Όταν οι Σέρβοι της περιοχής Βανάτο εξεγέρθηκαν κατά των Οθωμανών το 1594, χρησιμοποιώντας τη μορφή του Αγίου Σάββα στις πολεμικές σημαίες τους, οι Οθωμανοί ανταπάντησαν με την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα στο οροπέδιο Βράτσαρ στο Βελιγράδι. Ο μέγας βεζίρη Σινάν Πασά, διοικητής του Οθωμανικού στρατού, διέταξε να μεταφερθούν τα λείψανα από τη Μιλέσεβα στο Βελιγράδι, όπου τα έριξε στην πυρά στις 27 Απριλίου. Οι Οθωμανοί επεδίωκαν να πυρπολήσουν, συμβολικά και πραγματικά, τη σερβική αποφασιστικότητα για ελευθερία, που γινόταν ολοένα και πιο αισθητή. Το γεγονός της καύσης, ωστόσο, πυροδότησε μια αύξηση της δράσης των επαναστατών, έως την καταστολή της εξέγερσης το 1595.

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα χτίστηκε κοντά στον τόπο όπου κάηκαν τα λείψανά του. Η κατασκευή της ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 και ολοκληρώθηκε το 2004. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Μαυροβούνιο: Πανηγυρική λιτανεία των Ιερών λειψάνων των πνευματικών απογόνων του Αγίου Σάββα

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων