15/09/2022 15/09/2022 Την σημερινή Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας, τίμησαν η Σερβία και η Δημοκρατία της Σέρπσκα. Στην κεντρική εκδήλωση στην Μπιέλινα, παρευρέθησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Πρόεδρος Δημοκρατίας της Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς. “Όπου υπάρχει Εκκλησία,...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 16:28

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας για την Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας

Την σημερινή Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας, τίμησαν η Σερβία και η Δημοκρατία της Σέρπσκα. Στην κεντρική εκδήλωση στην Μπιέλινα, παρευρέθησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Πρόεδρος Δημοκρατίας της Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς. “Όπου υπάρχει Εκκλησία, υπάρχει και ο λαός μας, και όπου δεν υπάρχει Εκκλησία, αργά ή γρήγορα πεθαίνει και ο λαός”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Για εμάς, όλες οι σημαίες ξεκινούν με τη σημαία που εμφανίστηκε στον Μέγα Κωνσταντίνο στον ουρανό πάνω από τη Μουλβία γέφυρα. Στη σημαία ήταν το σημάδι του ιεροτάτου ονόματος του Κυρίου και Σωτήρος Ιησού Χριστού. Ο Άγιος Κωνσταντίνος τοποθέτησε το σημάδι του Χριστού στις σημαίες του στρατού του και νίκησε φέρνοντας την ελευθερία, που έγινε το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κάτω από αυτή τη σημαία, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έδωσε την ελευθερία και την ευκαιρία σε κάθε έθνος στην ευρωπαϊκή ήπειρο να οικοδομήσει το δικό του σύστημα αξιών σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές του, να οργανώσει την πολιτιστική και πνευματική του ζωή, να οικοδομήσει και να διατηρήσει την πνευματική του ταυτότητα και την εθνική του ενότητα”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

Η σημαία είναι σύμβολο ενότητας

Η σημαία αποτελεί σύμβολο ενότητας και σημάδι της ουσιαστικής και βαθιάς ταυτότητας ενός έθνους. Η κοινή μας σημαία είναι ορατό σημάδι της ενότητάς μας. Δείχνει ποιοι είμαστε και τι είμαστε ως έθνος και ποιον δρόμο έχουμε πάρει και πρέπει να ακολουθήσουμε. Η σημασία του έχει τις ρίζες του στο χριστόμορφο λάβαρο της νίκης και της ελευθερίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σαφές ότι η πολιτιστική και πνευματική μας ταυτότητα χτίζεται και εδραιώνεται πάνω στην ίδια την σημαία του Αγίου Κωνσταντίνου, και αυτή είναι η ταυτότητα που ονομάζεται Εκκλησία του Χριστού. Αυτή η ταυτότητα έχει τις ρίζες της στην Ορθόδοξη πίστη”, επεσήμανε και πρόσθεσε:

“Μέσα στους αιώνες έως και σήμερα, από Ανατολή προς Δύση, από Βορρά προς Νότο, ανεξαρτήτως πολιτειακών, πολιτικών συνόρων, διαφορετικών τοπικών εθίμων και διαλέκτων, όπου κι αν ζει ο λαός μας υπάρχει μια χρυσή κλωστή που μας συνδέει. Αυτή είναι η Ορθόδοξη πίστη και η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι στοιχείο ενότητας αποτελεί η Ορθόδοξη πίστη: “Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας τα σύνορα των χωρών και των τόπων διαμονής του λαού μας έχουν αλλάξει και δεν είμαστε σίγουροι ότι σε μια ιστορία όπου όλα είναι σχετικά, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον.

Ωστόσο, εγγύηση για την ακλόνητη και μόνιμη ενότητάς μας στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον αποτελεί η ζωντανή Ορθόδοξη πίστη, μια πίστη που δεν την αλλάξαμε με τίποτα και που μας κράτησε αναλλοίωτους.

Θα το πω απλά: όπου υπάρχει Εκκλησία, υπάρχει και ο λαός μας, και όπου δεν υπάρχει Εκκλησία, αργά ή γρήγορα πεθαίνει και ο λαός.

Η ενότητά μας, λοιπόν, δεν είναι στους αριθμούς, ούτε στα μαθηματικά και στη γεωγραφία, ούτε σε αίμα και χώμα, ούτε σε ποσότητα, αλλά σε ποιότητα. Η ενότητά μας είναι και πρέπει να είναι και να παραμένει πνευματική”.

“Άλλωστε σε όλη την ιστορία και όχι πολύ καιρό πριν βρεθήκαμε κάτω από διάφορες σημαίες που δεν εξέφραζαν την πνευματική μας ταυτότητα, το αξιακό μας σύστημα, τον τρόπο ζωής μας. Ήμασταν κάτω από σημαίες κάτω από τις οποίες αρνιόμασταν τους εαυτούς μας, αλλά τότε ήμασταν απλώς μια άμορφη μάζα”, δήλωσε ο Μακαριώτατος.

Τα διδάγματα από το παρελθόν

Ο Πατριάρχης Σερβίας έκανε λόγο για επιθέσεις από διάφορες ιδεολογίες και πολιτικούς: “Αυτό που πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν μας, γιατί ακόμη και σήμερα, ας μην λέμε ψέματα, είναι ότι είμαστε εκτεθειμένοι στις επιθέσεις διαφόρων ιδεολογιών και πολιτικών που μας φέρουν ξένες σημαίες, που θέλουν να αναδιαμορφώσουν το σύστημα αξιών μας εκ των έσω και να μας κάνουν αυτό που ούτε ήμασταν, ούτε είμαστε, ούτε θέλουμε να είμαστε”.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ανέδειξε τη σημασία της πνευματικής υγείας: “Τα ακόλουθα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη σταθερότητα, τη δύναμη και την πρόοδο ενός έθνους: ισχυρή οικονομία, ασφάλεια, και ευημερία. Δόξα τω Θεώ, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αλλά αν δεν υπάρχει πνευματικό περιεχόμενο και πνευματική υγεία, τότε οι άνθρωποι θυμίζουν καρύδι που έχει σκληρό κέλυφος, αλλά όχι πυρήνα και καρπό. Ένα τέτοιο κούφιο καρύδι σπάει σε κομμάτια ακόμα και με την παραμικρή πρόσκρουση, και στο τέλος δεν μένει τίποτα απολύτως.

Με τον ίδιο τρόπο, ένα έθνος που δεν διατηρεί το πνευματικό του αξιακό σύστημα, την πνευματική του ταυτότητα, τον πνευματικό του πυρήνα, εύκολα αποπροσανατολίζεται και χάνεται. Κάθε έθνος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει τη δική του ταυτότητα, που έχει τη δική του ψυχή. Αν απαρνηθεί την ψυχή του, αν την χάσει ή και την παραμελήσει, αργά πεθαίνει και γίνεται πτώμα”.

Η ψυχή του σερβικού λαού είναι η Ορθόδοξη πίστη

“Η ψυχή του σερβικού λαού, όπου κι αν βρίσκεται, είναι η χριστιανική Ορθόδοξη πίστη. Αν δεν το είχε ζήσει, περνώντας από διάφορες Σκύλλες και Χάρυβδες επί αιώνες, θα είχε εξαφανιστεί από την ιστορία εδώ και πολύ καιρό. Η σημαία μας, λοιπόν, δεν είναι ένδειξη αντίθεσης και διαφορετικότητας με τον άλλον, αλλά ένδειξη ικανότητας, δύναμης και κυρίως ωριμότητας που παράγει και γεννά τους καρπούς της μοναδικότητάς του, της διαφορετικότητάς του, μέσα από την οποία μας αναγνωρίζουν οι άλλοι”, υπογράμμισε.

“Μέσω της σημαίας αναγνωρίζουμε και τους άλλους και τους σεβόμαστε. Με ειρήνη ερχόμαστε σε διάλογο κατανόησης με τους άλλους, τους εμπλουτίζουμε με τον εαυτό μας, αλλά και εμείς εμπλουτιζόμαστε από αυτούς στην ομορφιά και τον πλούτο των διαφόρων χαρισμάτων του Θεού”, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου για τις παραβιάσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της

Δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις σε βάρος Ορθοδόξων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο – Νέα καταδίκη από την Επισκοπή Ράσκας

Με πληροφορίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων