04/05/2023 04/05/2023 Με το μυαλό και τη σκέψη όλων στο τραγικό περιστατικό που έχει “παγώσει” την κοινωνία στο Βελιγράδι, αλλά και όλη τη Σερβία, μετά και την ενέργεια 14χρονου να ανοίξει πυρ σε σχολείο και να αφήσει πίσω του νεκρούς 8 παιδιά και έναν σχολικό φύλακα, τελέστηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Παρεκκλήσιο του...
04 Μαΐου, 2023 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2023 - 13:22

Πατριάρχης Σερβίας: Η εθνική τραγωδία είναι μία ήττα για όλους μας

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Η εθνική τραγωδία είναι μία ήττα για όλους μας

Με το μυαλό και τη σκέψη όλων στο τραγικό περιστατικό που έχει “παγώσει” την κοινωνία στο Βελιγράδι, αλλά και όλη τη Σερβία, μετά και την ενέργεια 14χρονου να ανοίξει πυρ σε σχολείο και να αφήσει πίσω του νεκρούς 8 παιδιά και έναν σχολικό φύλακα, τελέστηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Πλάτωνα της Μπάνια Λούκα που βρίσκεται στο Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο στο Βελιγράδι.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Παρέστησαν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του σερβικού στρατού.

Στο κήρυγμά του ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία για τη χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από όλους να προσευχηθούν για τα θύματα καθώς είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να ωφελήσει αυτή την ώρα την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Σερβία.

“Είναι μία ήττα για όλους μας”

“Όλοι νιώθουμε τον βαθύτερο δυνατό πόνο και φυσικά είναι μια ήττα για όλους μας, και φυσικά σε τέτοιες στιγμές το πιο σοφό, το πιο σωστό, το καλύτερο πράγμα για όλους μας θα ήταν να μείνουμε σιωπηλοί και να αναρωτηθούμε ο καθένας μας για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση”, είπε.

Ο Πατριάρχης Σερβίας από την ώρα που έγινε γνωστή είδηση της φονικής επίθεσης με μήνυμά του ζήτησε από τον πιστό λαό να προσευχηθεί για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα σε όλους τους ναούς του Βελιγραδίου θα τελεστεί τρισάγιο υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών που χάθηκαν από το χέρι του νεαρού  δράστη ο οποίος συνελήφθη και έχει οδηγηθεί προς το παρόν σε ψυχιατρική κλινική καθώς, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Αναφερόμενος στη δύναμη της προσευχής κατά το σημερινό του κήρυγμα ο Μακαριώτατος είπε ότι “η προσευχή είναι μία ρυθμιστική δύναμη που δίνει χώρο στη Χάρη του Θεού να εισέρχεται μέσα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

Χθες βράδυ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, καθώς και μπροστά από το σχολείο, για να αποχαιρετήσουν τους αδικοχαμένους. Στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο συγκεντρώθηκαν συγκινητικά μηνύματα, το τελευταίο «αντίο» στους μαθητές που ήρθαν στο σχολείο, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. «Στη Μπογιάνα μας, σ’ ευχαριστώ για κάθε όμορφη στιγμή» ήταν γραμμένο σε ένα χαρτί, στο οποίο οι συμμαθητές της είχαν ζωγραφίσει καρδιές.

Διαβάστε επίσης: 

Βελιγράδι: Προσευχή σε όλους τους ναούς για τα θύματα της τραγωδίας σε σχολείο – Συλλυπητήρια μηνύματα

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Μόσχας σε Βούτσιτς και Σερβίας Πορφύριο για την τραγωδία σε σχολείο στο Βελιγράδι

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την τραγωδία σε σχολείο του Βελιγραδίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων