30/05/2021 30/05/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα του Βελιγραδίου ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου.  Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε από τις 24 έως τις 29 Μαΐου και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σε ζητήματα που...
30 Μαΐου, 2021 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2021 - 16:59

Βελιγράδι: Ολοκληρώθηκε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων

Διαδώστε:
Βελιγράδι: Ολοκληρώθηκε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα του Βελιγραδίου ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου.  Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε από τις 24 έως τις 29 Μαΐου και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σε ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς ιδίως στις περιοχές του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου.

Σημαντικότερο όλων των αποφάσεων αποτελεί η Εκλογή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου όπου εξελέγη ο πρώην Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Νέος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου εξελέγη όπως αναμενόταν ο πρώην Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλοχίου ο οποίος τελούσε και χρέη Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως από την κοίμηση του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου.

Ο νέος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου χαίρει της εκτίμησης του κόσμου καθώς ήταν από τους Επισκόπου που πρωτοστάτησε στις πριν ενός έτους διαμαρτυρίες για τον αντισυνταγματικό νόμο που δέσμευε την Εκκλησιαστική Περιουσία στο Μαυροβούνιο ενώ χαίρει της εκτίμησης και της νέας κυβέρνησης του κ. Κριβοκάπιτς.

Δείτε το βίντεο με τους εορτασμούς στην Ποντγκόριτσα για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη: 

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς ευχήθηκε στον Μητροπολίτη με την εκλογή του “Πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος θα είναι ένας άξιος διάδοχος του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου και θα ακολουθήσει γενναία το μονοπάτι της δικαιοσύνης και της αλήθειας”.

Η Σύνοδος μάλιστα στάθηκε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου ενώ έφτασε μέχρι το Βελιγράδι και την Σύνοδο δεν υπέγραψε τη συμφωνία όπως αναμενόταν κάτι που οδήγησε το Επισκοπικό Συμβούλιο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τόνιζε ότι δεν δέχεται πιέσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην πρωινή ανακοίνωση του Σαββάτου:

Ως αποτέλεσμα της εκστρατείας από Μέσα Ενημέρωσης κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί από πολιτικούς κύκλους από περιοχές που είναι ευρύτερες από τις αποκαλούμενες Σερβικές χώρες, το κοινό έχει την τάση να δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το ποιος εκπροσωπεί τους πιστούς στα Εκκλησιαστικά ζητήματα και ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις στα Εκκλησιαστικά σώματα. Η απάντηση σε αυτές τις αμφιβολίες είναι σαφής και απλή. Όλα γίνονται βάσει των κανόνων της Εκκλησίας και των διατάξεων του Συντάγματος της τοπικής Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1 – Οι πιστοί από οποιαδήποτε περιοχή οποιασδήποτε τοπικής Εκκλησίας εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο και εκτός του Συμβουλίου όπου λαμβάνονται αποφάσεις στο όνομα του αρμόδιου τοπικού Επισκόπου.

2 – Οι Ιεράρχες, τα μέλη του Συμβουλίου μιας τοπικής Εκκλησίας, στην περίπτωση αυτή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δε λαμβάνουν αποφάσεις υπό την επήρεια πολιτικών εκστρατειών ή πιέσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά μόνο κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, φροντίζοντας τη Σωτηρία και τους πιστούς. Οποιεσδήποτε πιέσεις και αναστάτωση των μέσων ενημέρωσης δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου στην πραγματική ζωή της Εκκλησίας του Χριστού συμπεριλαμβανομένης της εκλογής των Επισκόπων, του διορισμού τους σε Επισκοπικές προεδρίες και παρόμοια θέματα.

 Υπενθυμίζεται ότι: 

Δεν υπεγράφη τελικά, όπως αναμενόταν, η συμφωνία η οποία θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο μεταξύ του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου και του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Διαβάστε σχετικά: 

Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: Δεσμεύομαι για την υπογραφή της συμφωνίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Δεν υπεγράφη το σύμφωνο μεταξύ Πατριαρχείου Σερβίας και κυβέρνησης Μαυροβουνίου – Άλλη ημερομηνία πρότεινε η Ποντγκόριτσα

 

Στον νέο Μητροπολίτη ευχήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Αλέξα Μπέσιτς ο οποίος σημείωσε “Είμαι πεποισμένος ότι η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και οι πιστοί έχουν δεχτεί έναν άξιο Ποιμενάρχη. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Ιωαννίκιο για την εκλογή του και του εύχομαι να τον οδηγούν σοφές πράξεις, μηνύματα αγάπης, ειρήνης και ανοχής και μαζί με τον λαό του Μαυροβουνίου να οδηγηθούμε μπροστά” έγραψε σε ανάρτησή του.

Κόσοβο

Η κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου απασχόλησε έντονα την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στο κράτος της Σερβίας για την πολιτιστική κληρονομιά το Κόσοβο μένει εκτός νόμου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου το νομοσχέδιο περιορίζει την ισχύ του στα κρατικά εδάφη της Σερβίας και αποκλείει την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά των Σέρβων στο Κόσοβο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα φαινόμενα που υπάρχουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου όπου οι προκλήσεις για τους πιστούς παραμένουν έντονες. “Οι αδικίες και οι πιέσεις που δέχεται ο σερβικός λαός θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητα, την ελευθερία, τα δικαιώματα και την περιουσία των Σέρβων Ορθοδόξων” τονίζεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου και αναμένεται να δράσει προς την ομαλοποίηση των σχέσεων και την στήριξη των πιστών.

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Στη Σύνοδο τέθηκαν και άλλα θέματα για την Εκκλησία της Σερβίας. Εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη Επισκοπή του Πατριαρχείου στην Αμερική, την Επισκοπή Αμερικής – Καναδά. Ακόμα θε εορταστούν σε όλες τις Επισκοπές της Εκκλησίας της Σερβίας η επέτειος των 140 ετών από τη γέννηση του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς 65 έτη από την κοίμησή του και 30 χρόνια από τη μεταφορά των λειψάνων του στη Σερβία από την Αμερική καθώς και τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Κάρλοβατς.

Ακόμα η Σύνοδος ανέλυσε τα προβλήματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της θρησκευτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία της Σερβίας ενώ ασχολήθηκε και με διοικητικά θέματα του Πατριαρχείου ενώ τονίζει ότι το νομοσχέδιο για την πολιτιστική κληρονομιά περιορίζει την ισχύ του μόνο στα εδάφη της Σερβίας και αποκλείει το Κοσσυφοπέδιο παρά τα μεγάλα Σερβικά πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται εκεί.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων προχώρησε σε εκλογή Επισκόπων στις κενές επισκοπές. Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος εξελέξη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας ενώ ο Βοηθός Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος εξελέγη Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς ενώ εξελέγησαν και οι βοηθοί Επίσκοποι του Πατριάρχη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων