05/05/2021 05/05/2021 Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με αφορμή άλλη μια βεβήλωση που σημειώθηκε στην ιστορική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κότορ την ημέρα του Πάσχα, αλλά και την προσβολή της πρεσβυτέρας που προσπάθησε να αποτρέψει την βεβήλωση. Το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως αναφέρει ότι η άνευ προηγουμένου βεβήλωση προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά...
05 Μαΐου, 2021 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2021 - 8:20

Βεβήλωσαν ιστορικό Ναό το Πάσχα στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Βεβήλωσαν ιστορικό Ναό το Πάσχα στο Μαυροβούνιο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με αφορμή άλλη μια βεβήλωση που σημειώθηκε στην ιστορική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κότορ την ημέρα του Πάσχα, αλλά και την προσβολή της πρεσβυτέρας που προσπάθησε να αποτρέψει την βεβήλωση.

Το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως αναφέρει ότι η άνευ προηγουμένου βεβήλωση προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στους δράστες. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και εκείνη του Αγίου Λουκά που βρίσκεται κοντά είναι μέρος της ιστορίας της χώρας, πολλοί προσπάθησαν να τις καταστρέψουν μεταξύ αυτών και στρατιώτες εχθρικών στρατευμάτων, όμως κανείς δεν τόλμησε κάτι παρόμοιο. Να προσπαθήσει να βεβηλώσει τον Ναό το Πάσχα, την πιο επίσημη ημέρα της Εκκλησίας.

Η Μητρόπολη αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι παρά τα όσα συμβαίνουν στο Μαυροβούνιο και ενώ δεν δημοσιοποιούν τα πολλά αντι-εκκλησιαστικά συμβάντα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για το καλό των πολιτών “είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε τα αίτια σε τέτοια επαίσχυντα γεγονότα”.

Και αναφέρουν: “Η τρέλα στο Μαυροβούνιο άρχισε να παίρνει αδιανόητη έκταση με μορφές εκκλησιαστικής φοβίας και Σερβοφοβίας, μορφές που εκφράστηκαν με βίαιο τρόπο τόσο με πράξεις όσο και με τα λόγια των δραστών κατά της Εκκλησίας και της πρεσβυτέρας που αντιστάθηκε γενναία”.

“Αν και οι δράστες, χωρίς αμφιβολία, φέρουν προσωπική ευθύνη (συμπεριλαμβανομένης της νομικής) για τις ανέντιμες ενέργειές τους, είναι μόνο μια φυσική συνέπεια της επιθετικής και εξτρεμιστικής ρητορικής που συνεχώς και με ατιμωρησία εξαπλώνεται ενάντια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας εδώ και δεκαετίες” τονίζεται.

Υπάρχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο με ψεύδη και χειρισμούς κατά της Εκκλησίας που άτομα και διάφοροι οργανισμοί τα Μέσα Ενημέρωσης επαναλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά. Τα πολιτικά κόμματα του πρώην καθεστώτος και οι οργανώσεις τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε αυτό.

Το κοινό είναι ήδη εξοικειωμένο με τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του Μαυροβουνίου, τα οποία μερικές φορές φαίνονται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να παρουσιάσουν την Εκκλησία όσο το δυνατόν χειρότερα και να επινοήσουν το πιο αηδιαστικό ψέμα.

Ωστόσο, αυτό που σίγουρα συμβάλλει στη δημιουργία μίσους και μισαλλοδοξίας απέναντι στην Εκκλησία, και που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιαδήποτε συντακτική πολιτική, είναι η στάση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία χρησιμεύει ως κατάλληλο βήμα για όποιον θέλει να χλευάζει και να φτύνει την Εκκλησία.

Η Εκκλησία δεν απαιτεί ο χώρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να λογοκρίνεται, όμως δεν μπορεί να συνίσταται από  ανεξέλεγκτη και απεριόριστη εξάπλωση ψεμάτων και χειραγώγησης και από μια συνεχή εκστρατεία σκοταδισμού οποιουδήποτε ατόμου ή κοινότητας..

Οι θρησκευτικές και εθνικές ταυτότητες που χρησιμοποιούνται στο σημερινό Μαυροβούνιο για να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των πολιτών, πρέπει στην πραγματικότητα να είναι ελεύθερες επιλογές για κάθε άτομο, με βάση την εμπειρία, τις γνώσεις και τις φιλοδοξίες του.

Αν βομβαρδίζουμε ένα άτομο με εκατοντάδες εξαπατήσεις καθημερινά για δεκαετίες, δηλώνοντας μέλη ορισμένων από αυτές τις ταυτότητες προδότες, το «τρελό κίνημα», τους κατακτητές (αυτό είναι το πιο τρελό από όλα – να καλέσουμε τους κατακτητές ανθρώπους των οποίων οι πρόγονοι άφησαν κόκαλα για την ελευθερία αυτής της χώρας) και εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν το Μαυροβούνιο εις βάρος των συμφερόντων άλλων ανθρώπων, οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε μια κατάσταση στην οποία κάποιος θα βεβηλώσει έναν τόπο λατρείας, θα καταραστεί μια μητέρα, και στο τέλος θα ξεκινήσει να τους αντιμετωπίζει φυσικά ως «προδότες».

Μετά την πρώτη αλλαγή της κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, το Μαυροβούνιο πρέπει να ανανεώσει τα μαθήματα της ζωής στην πολυμορφία. Ούτε δύο αδέλφια ούτε δύο αδελφές σκέφτονται το ίδιο για τα πάντα. Τουλάχιστον εμείς στο Μαυροβούνιο το γνωρίζουμε, δεδομένου ότι οι εθνικές διαιρέσεις μας είναι συχνά μεταξύ των πιο στενών συγγενών. Το γεγονός ότι δεν σκεφτόμαστε το ίδιο για την ιστορία, το παρόν ή ακόμη και για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εχθροί ο ένας στον άλλο.

Προσευχόμαστε στον Αναστάντα Χριστό να σταματήσει αυτή η ανοησία. Αφήστε την επιθετική ρητορική που προκαλεί τέτοιες επιθέσεις. Αφήστε όλους όσους έχουν συμμετάσχει ή σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε κάτι παρόμοιο να μετανοήσουν ειλικρινά.

Από τους υπεύθυνους στην κοινωνική σκηνή, κυρίως από εκείνους που ασκούν εξουσία, αλλά και από όλους τους άλλους, ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουν τα ψέματα και να ενισχυθεί η προσωπική, επαγγελματική και νομική ευθύνη για τους ομιλητές.

Είναι σαφές για εμάς ότι ζούμε σε μια εποχή όπου τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την αλήθεια είναι λιγότερα από τα γεγονότα που συμβαίνουν από ψευδείς ειδήσεις, όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι αν δεχτούμε μια τέτοια στάση και κατάσταση απομακρυνόμαστε από τον κοινωνικό μας στόχο που δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία μιας καλύτερης, ήρεμης και επιτυχημένης κοινωνίας” καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου του Πατριαρχείου Σερβίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου είχε υποστεί και πριν λίγους μήνες πάλι επίθεση.

Διαβάστε σχετικά πατώντας εδώ. 

Επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων