26/09/2023 26/09/2023 Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών σήμερα και στο πρόγραμμα της pemptousia.tv μπορείτε να παρακολουθήσετε στις 12.35 & σε επανάληψη στις 20.35 τον Πάνο Αβραμόπουλο, M.Sc διπλωματούχο μηχανικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να μιλά για τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας και την πολιτιστική ταυτότητα του Ελληνισμού. Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία...
26 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:20
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2023 - 12:32

“Η διαχρονία της γλώσσας και η πολιτιστική ταυτότητα του Ελληνισμού ” σήμερα στο πρόγραμμα της pemptousia.tv

Διαδώστε:
“Η διαχρονία της γλώσσας και η πολιτιστική ταυτότητα του Ελληνισμού ” σήμερα στο πρόγραμμα της pemptousia.tv

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών σήμερα και στο πρόγραμμα της pemptousia.tv μπορείτε να παρακολουθήσετε στις 12.35 & σε επανάληψη στις 20.35 τον Πάνο Αβραμόπουλο, M.Sc διπλωματούχο μηχανικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να μιλά για τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας και την πολιτιστική ταυτότητα του Ελληνισμού.

Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι. Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).

Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).

Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.

Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.

Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Η Ε.Ε επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση των γλωσσών, όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, προγράμματα που αναφέρονται κυρίως σε νέους και ουσιαστικά αφορούν την ανταλλαγή μαθητών ή φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία ή πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Στατιστικά στοιχεία από το sansimera.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων