28/07/2022 28/07/2022 Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων διακόνων και αποστόλων Προχόρου, Τίμωνα, Παρμενά και Νικάνορα, που μαζί με τους Στέφανο, Νικόλαο και Φίλιππο αποτελούν την ομάδα των επτά διακόνων, που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων. Σήμερα εορτάζουμε, επίσης, τη μνήμη της οσίας Ειρήνης, ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου της Κωνσταντινούπολης. Ο ρόλος αυτών...
28 Ιουλίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/07/2022 - 8:20

28 Ιουλίου: Οι Άγιοι που εορτάζουν σήμερα

Διαδώστε:
28 Ιουλίου: Οι Άγιοι που εορτάζουν σήμερα

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων διακόνων και αποστόλων Προχόρου, Τίμωνα, Παρμενά και Νικάνορα, που μαζί με τους Στέφανο, Νικόλαο και Φίλιππο αποτελούν την ομάδα των επτά διακόνων, που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων. Σήμερα εορτάζουμε, επίσης, τη μνήμη της οσίας Ειρήνης, ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου της Κωνσταντινούπολης.

Ο ρόλος αυτών των Αγίων υπήρξε πολύ σπουδαίος για την Εκκλησία αφού, εκτός από το ό,τι ανήκουν στον κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Κυρίου, η εκλογή τους αποτέλεσε το πρώτο βήμα στη συγκρότηση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Μετά το λιθοβολισμό του Στεφάνου, κατά τον οποίο μαρτύρησε και ο Νικάνορας, συνόδευσαν τους Αποστόλους στις περιοδείες τους, ακολουθώντας τους τόσο στο κηρυκτικό έργο όσο και στο μαρτύριο.

Ο Άγιος Πρόχορος αρχικά ακολούθησε τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον τοποθέτησε Επίσκοπο Νικομηδείας, σύμφωνα με τον ιερό Συμεών τον Μεταφράστη. Μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου ακολούθησε τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, με τον οποίο κήρυξε το Ευαγγέλιο σε πολλά μέρη και άντεξε πολλές δυσκολίες. Φθάνοντας στην Αντιόχεια έλαβε μαρτυρικό τέλος.

Ο Άγιος Τίμων καταγόταν από την Κύπρο, συγκεγκριμένα από το χωριό Λαμπαδιστού. Υπήρξε Επίσκοπος Βόστρων, στην Αραβία, όπου υπέφερε πολλά από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες. Υπέστη σε πολλά βασανιστήρια και μάλλον μαρτύρησε σταυρωμένος.

Ο Άγιος Παρμενάς διακόνησε τους Αποστόλους και ολόκληρη την πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με μια παράδοση ασθένησε βαριά και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο μπροστά στα μάτια των Αποστόλων. Μια άλλη παράδοση λέει ότι ο Άγιος πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Οι διάκονοι που εορτάζουμε σήμερα αποδείχθηκαν αληθινοί υπηρέτες του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επομένως της Εκκλησίας, εισχωρώντας στο χορό των Αγίων, σύμφωνα με τα λόγια του Διδασκάλου “ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος· καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν”.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων