08/01/2022 08/01/2022 Σήμερα, η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσίας Δομνίκης και του Κυπρίου οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου. Η Οσία Δομνίκη γεννήθηκε στην Καρθαγένη της Αφρικής το 384 μ.Χ. και σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μοναχή. Διακρίθηκε για την πίστη στο Χριστό και το ζήλο της για...
08 Ιανουαρίου, 2022 - 9:01
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2022 - 10:02

Μνήμη Οσίου Γεωργίου Χοζεβίτου του Κυπρίου και Οσίας Δομνίκης (8 Ιανουαρίου)

Διαδώστε:
Μνήμη Οσίου Γεωργίου Χοζεβίτου του Κυπρίου και Οσίας Δομνίκης (8 Ιανουαρίου)

Σήμερα, η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσίας Δομνίκης και του Κυπρίου οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Η Οσία Δομνίκη γεννήθηκε στην Καρθαγένη της Αφρικής το 384 μ.Χ. και σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μοναχή. Διακρίθηκε για την πίστη στο Χριστό και το ζήλο της για τη ζωή της Εκκλησίας , καθώς επίσης για τη φιλανθρωπία και την αγνότητά της. Η ηθική καθαρότητα και η ταπεινοφροσύνη της, συνδυασμένη με τα θαύματα, που η χάρις του Αγίου Πνεύματος την αξίωσε να επιτελεί, την κατέταξαν στο χορό των Αγίων.

Ο Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στα Λεύκαρα από ευσεβείς γονείς. Αργότερα, όταν οι γονείς του πέθαναν, ο Γεώργιος πήγε στην Παλαιστίνη για να συναντήσει στη Λαύρα του Καλαμώνος τον αδελφό του Ηρακλείδη, ο οποίος μόναζε εκεί.

Οδηγήθηκε στην περίφημη Μονή του Χοζεβά, όπου αποδύθηκε σε σκληρούς πνευματικούς αγώνες, ώστε να γίνει υπόδειγμα στους ασκούμενους αδελφούς και πατέρες. Με τα θαύματά του και με τα θεόπνευστά του λόγια, η χάρις του Θεού παρηγόρησε και έσωσε πολλούς.

Όπου επισκιάζει η χάρη και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος, οι άνθρωποι γίνονται πνευματοφόροι και θεοφόροι. Η ζωή και τα έργα των ανθρώπων αποπνέουν λεπτή αύρα από το φωτοδότη Κύριό μας Ιησού Χριστό, αφού οι ίδιοι συνειδητοπούν τη δική τους ελλειμματικότητα και την πληρότητα του Θεού.

Αυτά τα στοιχεία δίνουν χάρη και δύναμη στους Αγίους της Εκκλησίας ως μιμητές του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Επίσης, αυτά βιώνουν τα μέλη της Εκκλησίας που έχουν ταπεινό φρόνημα, οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή οι άγιοι της Εκκλησίας με την ευρύτερη έννοια της Αγιότητας.

Τα ίδια πνευματικά όπλα ενισχύουν και παρηγορούν το σύγχρονο άνθρωπο καλής θελήσεως στον αγώνα και την αντίσταση που διεξάγει, για να ξεπερνά τις οδύνες και τις ταλαιπωρίες της ζωής και να ζει τον αγιασμό, το φωτισμό και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, ο οποίος φανερώθηκε στον Ιορδάνη ποταμό με τον πλέον θαυμαστό τρόπο από φιλανθρωπία την ώρα της Βαπτίσεως του Σωτήρος Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ακόμα, σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Καρτερίου, ο οποίος ήταν ιερέας και διδάσκαλος από την Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Όταν οι Ναοί του Χριστού κλείστηκαν, ο Καρτέριος έκανε Θεία Λειτουργία σ’ ένα µυστικό ευκτήριο οίκο. Καταγγέλθηκε, φυλακίστηκε. Κάποιος εἰδωλολάτρης τον κτύπησε με μανία με το δόρυ του και έτσι παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Επίσης, τη μνήμη του Αττικού, Ἀρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, από τη Σεβάστεια της Αρμενίας, που εξελέγη Πατριάρχης Κων/πόλεως και ενέγραψε στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Κων/πόλεως τον Ιερό Χρυσόστομο, του οποίου το όνομα μέχρι τότε έμενε αμνημόνευτο, καθώς και τη μνήμη του Κύρου, Πατριάρχου Κων/πόλεως, ο οποίος ήταν Μοναχός σε Μοναστήρι του Πόντου απέναντι από την Αμάστριδα. Ως Πατριάρχης αγωνίσθηκε για την επικράτηση των αποφάσεων της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Για τη δράση του αυτή ο αυτοκράτορας τον εκθρόνισε και τον έκλεισε στη Μονή της Χώρας, όπου και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Τέλος, τη μνήμη του Οσίου Σεβερίνου, που καταγόταν από την Μ. Ἀσία και έζησε στην Αυστρία. Η αγιότητα του βίου του προσείλκυσε κοντά του πολλούς μοναχούς Χριστιανούς και Εθνικούς.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Μπουκόμπας Τανζανίας Αρχ. Χρυσοστόμου Μαϊδώνη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων