04/10/2022 04/10/2022 Τη Δευτέρα, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλία του Πανοσιολογιώτατου Ιερομονάχου π. Νίκωνα Αγιορείτη, Γέροντα της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με θέμα: “Ο πνευματικός αγώνας”. Ο ομιλητής στην αρχή της ομιλίας του, είπε: “Πολλοί μιλάνε για πολέμους και πολλοί...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου Ομωνύμου Δήμου Αττικής
04 Οκτωβρίου, 2022 - 8:48
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2022 - 8:53

Ιερομόναχος Νίκων Αγιορείτης: “Ο πνευματικός αγώνας”

Διαδώστε:
Ιερομόναχος Νίκων Αγιορείτης: “Ο πνευματικός αγώνας”

Τη Δευτέρα, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλία του Πανοσιολογιώτατου Ιερομονάχου π. Νίκωνα Αγιορείτη, Γέροντα της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με θέμα: “Ο πνευματικός αγώνας”.

Ο ομιλητής στην αρχή της ομιλίας του, είπε: “Πολλοί μιλάνε για πολέμους και πολλοί είναι αυτοί που βομβαρδίζουν το μυαλό των ανθρώπων με κάθε τι καταστροφικό ώστε να αποπροσανατολίζονται και να χάνουν το σκοπό για τον οποίο είναι προορισμένοι κι αυτό δεν είναι άλλο από τον αγιασμό της ψυχής. Ο πόλεμος είναι εσωτερικός και όχι εξωτερικός. Μέσα μας πρέπει να πολεμήσουμε τα πάθη μας. Εσωτερικά πρέπεινα γίνει ο αγώνας της καθάρσεως της ψυχής από τον παλαιό και εμπαθή εαυτό που κουβαλάμε και αφού αδειάσουμε από τα πνευματικά σκουπίδια, να τη γεμίσει η χάρις του Θεού με τα δώρα του Αγίου Πνεύματος”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πνευματικό αγώνα αυταπαρνήσεως του εαυτού τους, του θελήματος και των επιθυμιών τους, που έκαναν αγιασμένες μορφές του Αγιορείτικου μοναχισμού, όπως ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και οι Γέροντες, Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και Εφραίμ Φιλοθεΐτης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γέροντας Νίκων κατέληξε στο συμπέρασμα: “Η προσευχή είναι το μόνο μέσο το οποίο θα πρέπει κάθε αγωνιζόμενος χριστιανός να έχει ως αρχή και τέλος στον πνευματικό του αγώνα. Να μην ξεχνάμε ποτέ να επικαλούμαστε το γλυκύτατο όνομα του Ιησού Χριστού, λέγοντας ακατάπαυστα όπου κι αν βρισκόμαστε, αλλά ότι κι αν κάνουμε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» και να είστε σίγουροι ότι η βοήθεια του Θεού θα πλημμυρίζει την ψυχή και θα αποτρέπει τις δαιμονικές επιθέσεις”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” όπου ο Γέροντας Νίκων απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο δια ζώσης και διαδικτυακά.

Η 2η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου Θήρας και έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Κυριάκος Λίδας και Κύριλλος Κονδύλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων