03/10/2023 03/10/2023 Τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλία του Πανοσιολογιώτατου Ιερομονάχου π. Νίκωνα Αγιορείτη, Γέροντα της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με θέμα: “Μεταξύ οὐρανού και γης”. Ο ομιλητής ανέλυσε την χαρακτηριστική φράση “Μεταξύ ουρανού και γης”, εμπνευσμένη από...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου
03 Οκτωβρίου, 2023 - 12:44
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2023 - 12:50

”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023” 2η μέρα – Ομιλία & Ενοριακό Αρχονταρίκι Ιερομονάχου Νίκωνα Αγιορείτη

Διαδώστε:
”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023” 2η μέρα – Ομιλία & Ενοριακό Αρχονταρίκι Ιερομονάχου Νίκωνα Αγιορείτη

Τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλία του Πανοσιολογιώτατου Ιερομονάχου π. Νίκωνα Αγιορείτη, Γέροντα της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με θέμα: “Μεταξύ οὐρανού και γης”.

Ο ομιλητής ανέλυσε την χαρακτηριστική φράση “Μεταξύ ουρανού και γης”, εμπνευσμένη από το βιβλίο που είναι γραμμένο για τον ορθόδοξο μοναχισμό. “Δεν είναι μόνο οι μοναχοί που αγωνίζονται να φτάσουν σε αυτή την κατάσταση, αλλά είναι κάτι που αφορά όλους τους χριστιανούς”. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, όπως εύστοχα ανέφερε: “Γιατί κάποιος να απαρνηθεί τη γη για τον ουρανό, ενώ ο ίδιος ο ουρανός δεν απαρνείται τη γη και ο Λόγος σαρξ εγένετο;” Πάνω σε αυτό το ερώτημα ο π. Νίκων ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του, διαπιστώνοντας αρχικά ότι οι άνθρωποι είμαστε δεμένοι με τη γη και επηρεαζόμαστε από αυτή. Και ακόμη περισσότερο ότι οι άνθρωποι είμαστε δέσμιοι της λογικής και ολιγοπιστούμε.

Όμως, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε: “Δεν σημαίνει ότι το παραπέρα που δεν βλέπουμε και δεν το καταλαβαίνει η λογική μας, δεν υπάρχει”. Αυτός είναι ο ουρανός. Και πρόσθεσε: “Δεν αντλούμε δύναμη από τη γη, αλλά έχουμε ρίζες στον ουρανό”.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι: “ο χριστιανός, στηριζόμενος στο ζωντανό παράδειγμα των Αγίων μας και στο χριστιανικό βίωμα, αγωνίζεται και πολεμάει να πάρει αυτή τη γήινη πατριδα στον ουρανό και αυτό διότι, όχι μόνο οι μοναχοί αλλά και όλοι οι χριστιανοί βρίσκονται μεταξύ ουρανού και γης”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γέροντας Νίκων, προέτρεψε τους πιστούς όχι μόνο να πιστέψουν αλλά κυρίως να ζήσουν με απέραντη χαρά, χωρίς γκρίνιες και κακομοιριές, γιατί όποιος ζήσει εν Χριστώ θα γνωρίσει και τον Χριστό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” όπου ο Γέροντας Νίκων απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.

Η 2η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Αἰμυαλών Δημητσάνης και έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Γεώργιος Κοσσένας και Γρηγόριος Καφύρης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων