10/05/2023 10/05/2023 Εκοιμήθη στο Άγιον Όρος ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Ο μακαριστός Γέροντας είχε υποβάλει την  παραίτησή του για λόγους υγείας το 2020. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, Τετάρτη 10 Μαϊου, στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος υπήρξε μια σπουδαία μορφή μορφή για τον Αγιορείτικο μοναχισμό. Εργάστηκε για την πλήρη επάνδρωση...
10 Μαΐου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2023 - 13:24

Εκοιμήθη ο Γέροντας Χριστόδουλος, Προηγούμενος της Ιεράς Μονή Κουτλουμουσίου

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Γέροντας Χριστόδουλος, Προηγούμενος της Ιεράς Μονή Κουτλουμουσίου

Εκοιμήθη στο Άγιον Όρος ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Ο μακαριστός Γέροντας είχε υποβάλει την  παραίτησή του για λόγους υγείας το 2020.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, Τετάρτη 10 Μαϊου, στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος υπήρξε μια σπουδαία μορφή μορφή για τον Αγιορείτικο μοναχισμό. Εργάστηκε για την πλήρη επάνδρωση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονή Κουτλουμουσίου την οποία διακόνησε για δεκαετίες. Ο άνθρωπος αυτός πήγε νέος στο Άγιον Όρος, κι ανέλαβε το έργο να ξαναφτιάξει την ερειπωμένη Μονή Κουτλουμουσίου.

“Την έφτιαξε, ένα κόσμημα. Κι ενώ ή μονή λειτουργούσε πια κανονικά, με μοναχούς και πρόγραμμα αξιοζήλευτο, η Μονή πήρε φωτιά. Όλο το έργο του πατρός Χριστοδούλου παραδόθηκε στις φλόγες. Στο σβήσιμο της καταστροφικής πυρκαγιάς βοήθησε τότε και ο ίδιος αλλά και ο άγιος Παϊσιος , προσπαθώντας να παλέψουν με κουβάδες. Εκείνη τη μέρα –θυμούνται οι μοναχοί- τα μαλλιά του Αρχιμανδρίτη Χρστοδούλου άσπρισαν. Αυτό δείχνει πόσο τραγικό ήταν γι αυτόν να βλέπει το έργο του να καταστρέφεται από τις φλόγες , ένα έργο μόχθου για το οποίο διέθεσε όλες του τις δυνάμεις. Κι όμως, δεν εκάμφθη. Δεν παραπονέθηκε στον Θεό. Αλλά με εκπληκτική πίστη και προσευχή ξανάρχισε πάλι την ανασυγκρότηση του μοναστηριού. Και επέτυχε. Επέτυχε, και πριν λίγο καιρό παρέδωσε για λόγους υγείας τη Μονή στον διάδοχό του και κατά πάντα άξιο π. Νικόλαο”, αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του μακαριστού Γέροντα με τίτλο “Το Τρίυλον Δώρημα”.

Παρακολουθήστε τον Γέροντα Χριστόδουλο να ομιλεί στην Ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά των σύγχρονων Γερόντων στην Ορθοδοξία και στη Νεολαία σήμερα», που διοργάνωσαν φοιτητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης:

Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου ιδρύθηκε από τον Όσιο Κουλτουμούση κατά τα τέλη του 13ου αιώνα. Πρώτος κοσμήτορας της Μονής υπήρξε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός. Βρίσκεται έκτη στην ιεραρχία του Αγίου Όρους και δωδέκατη στην αρχαιότητα. Από τις πιο πολύτιμες εικόνες της Μονής Κουτλουμουσίου είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της “Φοβέρας Προστασίας”, η οποία θεωρείται ακατάλυτη από φλόγες, καθώς έχει επιβιώσει μέσα από πολλές πυρκαγιές. Αποτελεί δώρο της πριγκίπισσας του Βυζαντίου Θεοδώρας, κόρης του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ΄ Κατακουζινού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων