29/12/2022 29/12/2022 Το ορθοστατικό υποτασικό επεισόδιο που υπέστη το πρωί της Πέμπτης στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ματαίωσε τις επισκέψεις του στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου όπως ήταν προγραμματισμένες για σήμερα καθώς, μπορεί να είναι καλά στην υγεία του, κρίθηκε ωστόσο απαραίτητη η επιστροφή του στην Αθήνα. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Το πρώτο...
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 12:27
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 - 15:33

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος – Λόγος υγείας οδήγησε την επιστροφή στην Αθήνα

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος – Λόγος υγείας οδήγησε την επιστροφή στην Αθήνα

Το ορθοστατικό υποτασικό επεισόδιο που υπέστη το πρωί της Πέμπτης στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ματαίωσε τις επισκέψεις του στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου όπως ήταν προγραμματισμένες για σήμερα καθώς, μπορεί να είναι καλά στην υγεία του, κρίθηκε ωστόσο απαραίτητη η επιστροφή του στην Αθήνα.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το πρώτο ταξίδι Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά από 11 χρόνια (τελευταία επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί το 2011) υπήρξε περιπετειώδες από το ξεκίνημά του. Τα καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεψαν χθες στο ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Δένδια να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Τελικά η προσγείωση του ελικοπτέρου πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και το πρόγραμμα της επίσκεψης την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Λόγος υγείας η πρόωρη επιστροφή στην Αθήνα

Σήμερα, λόγος υγείας στάθηκε η αφορμή το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αθωνική Πολιτεία να ολοκληρωθεί πρόωρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας υπέστη ορθοστατικό υποτασικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, την οποία επισκέφθηκε χθες το βράδυ όπου και διανυκτέρευσε, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Αμέσως τον εξέτασε γιατρός του Κέντρου Υγεία Καρυών ο οποίος βρισκόταν στη Μονή. Η υγεία του κ. Δένδια δεν εμπνέει καμία ανησυχία σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς είναι πάρα πολύ καλή. Ωστόσο, κατόπιν απόφασης που πάρθηκε λίγη ώρα μετά το επεισόδιο με την υγεία του Υπουργού, οι προγραμματισμένες επισκέψεις στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου ματαιώθηκαν καθώς για προληπτικούς λόγους κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή του στην Αθήνα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, με μήνυμά του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του: “Ευχαριστώ θερμά όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μου. Είμαι απολύτως καλά, με δύο αμυχές από την πτώση και εντυπωσιασμένος από όσα είδα και άκουσα από την 1η επίσκεψη ΥΠΕΞ στο Άγιον Όρος τα τελευταία 11 χρόνια. Δεσμεύθηκα να επιστρέψω σύντομα”.

Η επίσκεψη

Πέρα από τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που έχει η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Άγιον Όρος, καθώς αυτός αποτελεί τον πολιτικό προϊστάμενο της Αγιώνυμης Πολιτείας, όπως ανέφεραν πηγές στο ope.gr, ο κ. Δένδιας έδειξε και τα προσωπικά στοιχεία της επίσκεψης του. Με σεβασμό και ευλάβεια προσκύνησε τα ιερά σεβάσματα τόσο στο Πρωτάτο όπου έγινε η επίσημη υποδοχή και Δοξολογία, όσο και στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος που επισκέφθηκε χθες.
Πηγή βίντεο: ERT.GR

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος επισκέπτεται το Άγιον Όρος μετά το 2011. Όπως δήλωσε με την επίσκεψή του θέλησε να ενστερνιστεί και να διαπιστώσει από κοντά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιερά Κοινότητα.

Αυτό άλλωστε τόνισε και κατά την αντιφώνησή του στο πλαίσιο της υποδοχής του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους, μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Αρχικά ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή» τους στην υποδοχή του. Επίσης, ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως είπε, τις ευχές και τις προσευχές τους και μετέφερε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές». «Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία» προσέθεσε.

Τον παλμό της επίσκεψης του στο Άγιον Όρος έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και με τις δηλώσεις που έκανε στην κρατική τηλεόραση σημειώνοντας τον διττό χαρακτήρα της επίσκεψης. Αφενός υπό την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου, αφετέρου αυτή του προσκυνητή.

“Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, ως πολιτικός προϊστάμενος, να βρίσκομαι σήμερα στο Άγιο Όρος. Καταρχάς, είχα την ευκαιρία να διατυπώσω προς την Ιερά Κοινότητα την αντίληψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας. Αλλά από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα, ως προσκυνητής, να βρεθώ μπροστά στα μνημεία της Ορθοδοξίας, να έρθω σε επαφή με τους μοναχούς που υπηρετούν αυτή την υπερχιλιόχρονη παράδοση και να αισθανθώ κι εγώ ένα μικρό τμήμα αυτής της μακρότατης αλυσίδας”, δήλωσε.

Το χρονικό της πρώτης ημέρας

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε με καθυστέρηση στο Άγιον Όρος, αφού οι καιρικές συνθήκες έβαλαν… δύσκολα στον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και τελικά κατέβηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Κατά την υποδοχή του Υπουργού των Εξωτερικών στις Καρυές τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια τον Νίκο Δένδια προσφώνησε καταλλήλως ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης.

Παρευρέθηκαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών.

Ακολούθησε επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο κτίριο της Διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και επίσκεψή του στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος.

Φωτογραφίες: Υπουργείο Εξωτερικών 

Διαβάστε επίσης: 

Η υποδοχή του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Επίσκεψη Δένδια στο Άγιον Όρος: Οι συμβολισμοί, οι διαβεβαιώσεις στην Ιερά Κοινότητα και το προσκύνημα

Άγιον Όρος: Ορθοστατικό υποτασικό επεισόδιο υπέστη ο Νίκος Δένδιας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων