04/06/2020 05/06/2020 Με την παρουσία κληρικών και πιστών από την ευρύτερη περιφέρεια του Ελπμασάν στην κεντρική Αλβανία τίμησαν το διήμερο 3 – 4 Ιουνίου τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Βλαντιμίρ, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής, στην ομώνυμη Ιερά Μονή. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των προσκυνητών που προσήλθαν στην ακολουθία του Εσπερινού, στην οποία...
04 Ιουνίου, 2020 - 16:14
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2020 - 10:02

ΑΛΒΑΝΙΑ: Τίμησαν και φέτος ένα μεγάλο Άγιο των Βαλκανίων

Διαδώστε:
ΑΛΒΑΝΙΑ: Τίμησαν και φέτος ένα μεγάλο Άγιο των Βαλκανίων

Με την παρουσία κληρικών και πιστών από την ευρύτερη περιφέρεια του Ελπμασάν στην κεντρική Αλβανία τίμησαν το διήμερο 3 – 4 Ιουνίου τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Βλαντιμίρ, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής, στην ομώνυμη Ιερά Μονή.

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των προσκυνητών που προσήλθαν στην ακολουθία του Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελπμασάν κ. Αντώνιος, προκειμένου να προσκυνήσουν τα Ιερά λείψανα του Αγίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου, μεταφέροντας το μήνυμα πως ο Θεός τιμά τους ανθρώπους μέσω της Αγιότητας.

Σήμερα το πρώι τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αντωνίου και συλλειτουργούντων κληρικών της Μητροπόλεως. «Λόγω των μέτρων φέτος δεν κατέστη δυνατή η προσέλευση πιστών από άλλες χώρες όπως το Μαυροβούνιο και η Σερβία» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως.

 

Σύντομος βίος του Αγίου

Ο Άγιος Μάρτυς Ιωάννης του Βλαδιμήρου γεννήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στο Βλαδιμίρ της Βουλγαρίας και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Βασιλείου Α’ του Μακεδόνος (867 – 886 μ.Χ.). Ήταν υιός του Νεεμάν, υιού του πρώτου βασιλέως των Αχριδών Συμεών και της Άννης, ευσεβεστάτων Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την παιδική του ηλικία ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου από τους γονείς του και τον Επίσκοπο Αχρίδος Νικόλαο.

Ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ – Στέφανος (940 – 1018 μ.Χ.), θέλοντας να υποτάξει τον Άγιο, τον φυλάκισε. Στη φυλακή, Άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον Άγιο και του αποκάλυψε το μαρτυρικό τέλος του, το οποίο δεν θα αργούσε. Μέσα στα πλαίσια των διπλωματικών του ενεργειών ο τσάρος της Βουλγαρίας τον νύμφευσε με την θυγατέρα του Κορσάρα, όμως ο Άγιος διαφύλαξε την παρθενία του.

Αφού κατέστη αυτεξούσιος βασιλέας των Σέρβων, επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στη διάδοση και εδραίωση της Ορθοδόξου πίστεως, αφού όρισε προς τον σκοπό αυτό διδασκάλους και κήρυκες και ίδρυσε ταυτόχρονα μοναστήρια, εκκλησίες και νοσοκομεία. Μεταξύ των μονών που ιδρύθηκαν από αυτόν, ήταν και ευκτήριος οίκος βρισκόμενος μέσα σε δάσος, στον οποίο προσερχόταν καθημερινά και προσευχόταν. Ήταν πράος, δίκαιος, γενναίος και ευσεβής. Από αγάπη προς τον Θεό βοήθησε την Εκκλησία στο έργο της αντιμετωπίζοντας τους αιρετικούς και ιδιαίτερα τους Βογομίλους.

Η αποχή του από κάθε σαρκική συνάφεια με τη βασίλισσα σύζυγό του και οι καθημερινές απουσίες του για προσευχή, γέννησαν σε αυτή την υποψία ότι είχε σχέσεις με ξένες γυναίκες. Εξ αιτίας αυτού τον διέβαλε στον αδελφό της, ο οποίος αποφάσισε να τον φονεύσει. Όταν πέθανε ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ – Στέφανος, τσάρος στέφθηκε ο υιός του Ραντομίρ. Ο δίδυμος αδελφός του νέου τσάρου, Ιωάννης Βλαδισλάβος, παραπλανώντας τον Άγιο, τον κάλεσε να τον επισκεφθεί. Κατά την επίσκεψή του ο Άγιος Ιωάννης δολοφονήθηκε με ύπουλο τρόπο το 1015 μ.Χ. Η σύζυγός του, μετά το θάνατο του Αγίου, εγκαταβίωσε σε μοναστήρι, όπου ανοικοδόμησε ναό.

Ο Άγιος Ιωάννης και μετά το μαρτυρικό θάνατό του εξακολούθησε να ευεργετεί εκείνους που προσέτρεχαν με πίστη προς αυτόν και να θεραπεύει τους ασθενείς.

Φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού:

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων