06/07/2022 06/07/2022 Η μνήμη του Αγίου Αστείου (ή Αστίου), Επισκόπου Δυρραχίου, τιμήθηκε σήμερα, 6 Ιουλίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της πόλης του Δυρραχίου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου και Τιτουλάριου Επισκόπου Βύλιδος κ. Αστίου, που άγει τα ονομαστήριά του. Δείτε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ΕΔΩ Η Εκκλησία του...
06 Ιουλίου, 2022 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2022 - 19:27

Η μνήμη του Αγίου Αστείου (ή Αστίου) στο Δυρράχιο της Αλβανίας

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Αστείου (ή Αστίου) στο Δυρράχιο της Αλβανίας

Η μνήμη του Αγίου Αστείου (ή Αστίου), Επισκόπου Δυρραχίου, τιμήθηκε σήμερα, 6 Ιουλίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της πόλης του Δυρραχίου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου και Τιτουλάριου Επισκόπου Βύλιδος κ. Αστίου, που άγει τα ονομαστήριά του.

Δείτε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ΕΔΩ

Η Εκκλησία του Δυρραχίου, μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες στην Αλβανία, ιδρύθηκε από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, αν και μια αρχαία παράδοση λέει ότι ο πρώτος που πέρασε από εκεί ήταν ο Άγιος Ιάκωβος, ευρισκόμενος καθοδόν προς Ισπανία. Κοντά στο Δυρράχιο, όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη Shijak (Αγίου Ιακώβου) υπήρχε ένας μεγάλος καθεδρικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο, λίγο πιο πέρα από το λόφο, όπου σύμφωνα με την παράδοση είχε κάνει το πρώτο του κήρυγμα. Σύμφωνα με παλαιά έγγραφα, το 58 μ.χ., η εκκλησία του Δυρραχίου είχε περίπου 70 χριστιανικές οικογένειες.

Ο Χριστιανισμός στην Αλβανία δεν εξαπλώθηκε από Λατίνους ή Έλληνες ιεραπόστολους, αλλά, όπως σε όλα τα μέρη του μεσογειακού κόσμου, από την αποστολική εποχή, με το άμεσο κήρυγμα των Αποστόλων και των μαθητών τους. Και αφού «φυτεύτηκε» εκεί ο σπόρος του Χριστιανισμού, είχε τη δική του πρωτότυπη ανάπτυξη.

Ο πρώτος επίσκοπος Δυρραχίου ήταν ο Άγιος Καίσαρας, ένας από τους 70 μαθητές του Χριστού. Δεύτερος επίσκοπος της ένδοξης αυτής Αποστολικής Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Άστιος (ή Άστειος), τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει σήμερα στο ημερολόγιό της, δηλαδή στις 6 Ιουλίου.

Ο Άγιος Άστιος ηγήθηκε της Χριστιανικής Εκκλησίας του Δυρραχίου την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117), οπότε ήταν σύγχρονος του Αγίου Ιγνάτιου. Ο Άγιος Άστιος διακρίθηκε για την αφοσίωση και τη μεγάλη αγάπη του στον Χριστό και τα «πρόβατά» του. Ως αληθινός ποιμήν φρόντιζε κάθε «πρόβατο» στο ποίμνιό του και επαγρυπνούσε, ώστε καμία ψυχή να μην απαχθεί από τον εχθρό, τον διάβολο.

Λόγω της πίστης του στον Θεό, τον οποίο είχε υπηρετήσει με αφοσίωση και αγάπη, μαρτύρησε από τσιμπήματα μελισσών τα οποία δεν μπορούσε να αποφύγει, αφού βρισκόταν σταυρωμένος με καρδιά επάνω σε ένα δέντρο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται και τιμά αυτόν τον Μεγάλο Μάρτυρα και ένδοξο επίσκοπο στις 6 Ιουλίου.

Aστείος αρθείς εύρεν αστείον τέλος,
Oφθείς μελίσσαις βρώσις εγχρισθείς μέλι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων