06/10/2022 06/10/2022 Δύο νέους ιεράρχες εξέλεξε σήμερα Πέμπτη 6 Οκτώβριου 2022 η Ιεραρχία, το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια κρίσιμη για τον Ελληνισμό Εποχή. Στη μητροπολιτική έδρα της Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου ο οποίος γεννήθηκε το 1967 στις Ροβιές της Εύβοιας.  Νέος ποιμενάρχης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη...
06 Οκτωβρίου, 2022 - 18:25
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 20:53

Αιτωλίας & Ακαρνανίας – Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως: Δύο δυναμικούς ιεράρχες σε κρίσιμη για τον Ελληνισμό εποχή εξέλεξε η Ιεραρχία (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Αιτωλίας & Ακαρνανίας – Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως: Δύο δυναμικούς ιεράρχες σε κρίσιμη για τον Ελληνισμό εποχή εξέλεξε η Ιεραρχία (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο νέους ιεράρχες εξέλεξε σήμερα Πέμπτη 6 Οκτώβριου 2022 η Ιεραρχία, το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια κρίσιμη για τον Ελληνισμό Εποχή.

Στη μητροπολιτική έδρα της Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου ο οποίος γεννήθηκε το 1967 στις Ροβιές της Εύβοιας.  Νέος ποιμενάρχης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά.

Ρεπορτάζ, Στέλλα Μοτίτσιου, Κάμερα, Αντώνης Βαραμπούτης, Μοντάζ, Κώστας Μπρουμής, Επιμέλεια Βίντεο, Νάνσυ Νάσκου, Επιμέλεια Κειμένου, Κάτια Τσιμπλάκη.

Η εκλογή τόσο του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη όσο και του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ευσταθίου ήταν αναμενόμενη καθώς από καιρό θεωρούνταν επικρατέστεροι και στην τοπική κοινωνία και μεταξύ των ιεραρχών.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Πρόκειται για δύο νέους σε ηλικία ιεράρχες οι οποίοι έχουν ευρύ ανθρωπιστικό και ποιμαντικό έργο. Καλούνται όχι μόνο να διαχειριστούν την παρακαταθήκη που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους, αλλά και να στηρίξουν μαζί με όλους τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος τη χώρα μας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Για την εκλογή των δύο νέων ιεραρχών ψήφισαν συνολικά 77 Μητροπολίτες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και τα λευκά που καταγράφηκαν στη δεύτερη ψηφοφορία. Πέντε στη διαδικασία εκλογής του Γόρτυνος και Μεγαλοπόλως και άλλα πέντε στου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο  Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης

Ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη κατά τη δεύτερη ψηφοφορία με 60 ψήφους από το σύνολο των 77 ιεραρχών που ψήφισαν ενώ ο Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Καραγεώργος έλαβε 12 ψήφους. Επίσης βρέθηκαν 5 λευκές ψήφοι.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

«Δοξάζω το όνομα του Θεού διότι σήμερα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανέδειξε Επίσκοπο και Μητροπολίτη της ιστορικής και αγιοτόπου Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Σήμερα έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μου ανέθεσαν οι άγιοι συνοδικοί αρχιερείς και πρωτίστως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας στους ώμους μου», είπε ο νέος ιεράρχης εξερχόμενος από το Συνοδικό Παρεκκλήσι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ιεράς Μονής Πετράκη.

 

«Υπόσχομαι όμως ότι θα αναλώσω και θα προσφέρω κάθε ικμάδα των σωματικών και πνευματικών μου δυνάμεων στη διακονία ενός ευλαβέστατου κλήρου, ενός υπέροχου, παραδοσιακού και φιλοπρόοδου λαού. Θα εργαστώ, θα κηρύξω και θα θυσιαστώ για την ενότητα της τοπικής μας εκκλησίας. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα. Όσοι μπορείτε την Κυριακή στην εις Επίσκοπον χειροτονία του και όσοι δεν μπορέσετε να έρθετε να ενώσετε όλοι μαζί της προσευχές σας έτσι ώστε με τη χάρη του Θεού να κατασταθώ άξιος Επίσκοπός σας».

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Σημειωτέον πως ο ψηφισμένος Μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των Μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο Μικρό Μήνυμα, όπου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες «για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξαν Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας».  Λίγο αργότερα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη έδωσε το μεγάλο μήνυμα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, των Ιεραρχών, πολλών κληρικών καθώς και πολλών Βολιωτών που έσπευσαν να τον συγχαρούν.

Την χαρά της εξέφρασε η Μητρόπολη Σάμου για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας καθώς ο νέος Μητροπολίτης κατάγεται από τον Μαραθόκαμπο. Εκεί στον τόπο καταγωγής του στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Όρμου Μαραθοκάμπου χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες μετά την εκλογή του.

 

Χαρμόσυνα όμως χτυπούσαν οι καμπάνες στους Ι.Ν. της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας αμέσως μετά την εκλογή του νέου ποιμενάρχη.

Νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπολεως

Ο νέος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κατά τη δεύτερη ψηφοφορία , ανεδείχθη ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ευσταθίου με 63 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων ιεραρχών. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης έλαβε 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου διότι με αξίωσε ο Κύριος να εκλεγώ σε μια ιστορική ιερά μητρόπολη η οποία έχει αναδείξει μεγάλους Άγιους, Πατριάρχες, Όσιους, Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες, Μοναχούς Επαναστάτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν με όλο τους το είναι προκειμένου να ελευθερωθεί η πατρίδα μας. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Μακαριώτατο και τη σεπτή Ιεραρχία που με επέλεξαν να διαποιμάνω αυτή τη μικρή αλλά πολύ όμορφη σε καρδιά και σε παλμό, Ιερά Μητρόπολη», είπε ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος  εξερχόμενος από το Συνοδικό Παρεκκλήσι.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αναγνώσει ενώπιον του Αρχιεπισκόπου και των ιεραρχών το Μεγάλο Μήνυμα, ενώ αμέσως μετά την εκλογή του στο Συνοδικό Μέγαρο, ανέγνωσε το Μικρό Μήνυμα.

Κοντά στον νέο ιεράρχη ήταν συνεχώς  ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Άλλωστε ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος όχι μόνο κατάγεται από την Εύβοια αλλά και ήταν και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Στο άκουσμα της είδησης της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χτυπούσαν αρκετή ώρα και οι καμπάνες της Χαλκίδος. Επίσης, σχετικό συγχαρητήριο ανακοινωθέν εξέδωσε και η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.


Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Συγχαρητήρια στον νέο ιεράρχη έστειλε και η Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Ελενα Βάκα.

Οι χειροτονίες των νέων Ιεραρχών και λεωφορεία από τον τόπο καταγωγής τους προς τη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Λεωφορεία για μετάβαση στην Αθήνα, για τη χειροτονία, θα αναχωρήσουν από Ενορίες, προς τις οποίες δύνασθε να απευθύνεσθε. Ενδεικτικά αναφέρονται: Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, τηλ.: 22210 23279, Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, τηλ.: 22210 24815, Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, τηλ.: 22210 22112, 25579 και 6940718657, Κοιμ. Θεοτόκου Βασιλικού, τηλ.: 22210 52821

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί επίσης στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, την επομένη, δηλαδή την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Διαβάστε επίσης:

Ιεραρχία 2022: Με την εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών η τρίτη ημέρα των τακτικών εργασιών – Οι χειροτονίες και τα προφίλ

Ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αυστηρά μέτρα έξω από το Συνοδικό Μέγαρο – Συγκεντρώθηκαν υγειονομικοί (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Γόρτυνος

Η Μητρόπολη Χαλκίδος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων