10/10/2022 10/10/2022 Με γνώριμα πρόσωπα σε νέα καθήκοντα ξεκινούν σήμερα οι τακτικές εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, για το μήνα Οκτώβριο.  Του Νικόλαου Ζαΐμη Ο λόγος για τους Αρχιμανδρίτες π. Σεραπίωνα Μιχαλάκη και π. Ιωάννη Καραμούζη που από την Παρασκευή ανέλαβαν αντίστοιχα τα καθήκοντα του Α’ και Β’ Γραμματέα...
10 Οκτωβρίου, 2022 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 - 11:38

Από την ατζέντα της Ιεραρχίας στην ατζέντα της ΔΙΣ

Διαδώστε:
Από την ατζέντα της Ιεραρχίας στην ατζέντα της ΔΙΣ

Με γνώριμα πρόσωπα σε νέα καθήκοντα ξεκινούν σήμερα οι τακτικές εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, για το μήνα Οκτώβριο. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο λόγος για τους Αρχιμανδρίτες π. Σεραπίωνα Μιχαλάκη και π. Ιωάννη Καραμούζη που από την Παρασκευή ανέλαβαν αντίστοιχα τα καθήκοντα του Α’ και Β’ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου ύστερα από την εκλογή του μέχρι πρότινος Α’ Γραμματέας Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Πάπαρη σε Μητροπολίτη Δράμας. Μέχρι πρότινος ο π. Σεραπίων υπηρετούσε στη θέση του Β’ Γραμματέα ενώ ο π. Ιωάννης στη θέση του Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί της Ιεράς Συνόδου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά τις τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες εκτός από την πλήρωση των κενών Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δράμας και Ηλείας, ασχολήθηκαν  και με ζητήματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις της Εκκλησίας. Ο επανευαγγελισμός της Ενορίας και η οργάνωση της στα δεδομένα που απαιτεί η εποχή μας, οι συνεργασίες για την πρόοδο και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς και το μήνυμα συμπαράστασης προς τον Ελληνικό Λαό για τα ελληνοτουρκικά, την ενδοοικογενειακή βία και την φτώχεια, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην ατζέντα της Ιεραρχίας για το 2022.

Τα αιτήματα των υγειονομικών

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας έξω από το Συνοδικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί υγειονομικοί οι οποίο βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε αναστολή λόγω του ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτός από τα συνθήματα που φώναξαν ζήτησαν ακρόαση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους. Κληρικός της Αρχιεπισκοπής είχε συζήτηση μαζί τους και τους διαβεβαίωσε ότι ο Μακαριώτατος γνωρίζει το ζήτημα. Λίγο αργότερα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η ΔΙΣ αναμένεται να ασχοληθεί κατά τη σημερινή της συνεδρίαση με το θέμα ενώ θα σταλεί και Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη προκειμένου οι άνθρωποι που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται εκτός της δουλειάς τους να επιστρέψουν σε αυτή.

Η ώρα για την υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού

Ένα άλλο θέμα το οποίο βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες είναι και η υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού. Με ανακοίνωσή της στις 21 Σεπτεμβρίου η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανέφερε:  “Για την συνολική αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ενέργειες για τις οποίες θα ενημερώσει αναλυτικά την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριάσεών της για το Μήνα Οκτώβριο, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις”. Η ώρα φαίνεται να έφτασε και για την υπόθεση αυτή η οποία όπως ανέφεραν δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες βρίσκεται στο συρτάρι παρά το σχετικό πόρισμα που είχε εκδοθεί από το 2017 για όσα συμβαίνουν στο ομώνυμο λόφο της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, την ανακριτική διαδικασία είχε αναλάβει ο τότε Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, νυν Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ο οποίος τυγχάνει να είναι και Συνοδικός Μητροπολίτης φέτος. Πάντως, για τη διαρροή του εγγράφου με το σχετικό πόρισμα που είχε εκδοθεί το 2017 ο Σεβασμιώτατος δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας δήλωσε ότι έχει άγνοια για το πώς συνέβη ενώ απέφυγε να λάβει θέση καθώς δεσμεύεται με Πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας τα αιτήματα των ανεμβολίαστων Υγειονομικών

Αυστηρά μέτρα έξω από το Συνοδικό Μέγαρο – Συγκεντρώθηκαν υγειονομικοί (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ)

Η Εκκλησία της Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με τον Ελληνικό Λαό απέναντι στην Τουρκία

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τη ΔΙΣ για τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης για την Ιεραρχία και τις εξελίξεις στον Λυκαβηττό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων