06/01/2021 06/01/2021 Με ανοιχτούς τους ναούς για τους πιστούς, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και υπό το βλέμμα της αστυνομίας εορτάστηκαν στη χώρα μας τα Άγια Θεοφάνεια, κατά την 6η Ιανουαρίου. Στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η Θεία Λειτουργία...
06 Ιανουαρίου, 2021 - 10:58
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2021 - 22:10

“Η Εκκλησία είναι έτοιμη για όλα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
“Η Εκκλησία είναι έτοιμη για όλα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ανοιχτούς τους ναούς για τους πιστούς, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και υπό το βλέμμα της αστυνομίας εορτάστηκαν στη χώρα μας τα Άγια Θεοφάνεια, κατά την 6η Ιανουαρίου.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η Θεία Λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ακολούθως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

«Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης», τόνισε μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Στην Θεία Λειτουργία μετείχε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν μίλησε με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε αν πρέπει να κοιτάμε πίσω ή μπροστά. Σημείωσε ότι μίλησαν για αυτά που πέρασαν και για αυτά που περιμένουμε, ενώ τόνισε ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς». Σε ερώτηση για τα μέτρα και αν θα πρέπει να τα τηρούμε περισσότερο, απάντησε: «Σε μένα τα λέτε αυτά; Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

“Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη”, τόνισε κατά την αποχώρηση του ο Μακαριώτατος.

Υπενθυμίζεται πως ο Μακαριώτατος, θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο προκειμένου να τελέσει τον καθαγιασμό των υδάτων.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Δημοσιογραφική κάλυψη: Ιωάννα Βουτσή

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

 

Η Επιστολή στους Ιεράρχες

«Γνωρίζετε ότι «πολλοί κυκλόθεν οι εχθροί ημών», οι οποίοι επιζητούν αφορμήν διά να στρέψουν «βέλη» εναντίον της Εκκλησίας και να την καταστήσουν εν πολλοίς «υπεύθυνον» της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπισκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, σε Επιστολή την οποία τους απέστειλε χθες το απόγευμα προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων.

«Αι συνθήκαι εις τας οποίας ευρισκόμεθα, όμως, απαιτούν συνετήν αντιμετώπισιν, λεπτούς χειρισμούς και προσπάθειαν εξόδου από την όποιαν δυσκολίαν. Διά τούτο και εζήτησα την καθιέρωσιν τακτικών συναντήσεων συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα εις ανώτατον επίπεδον, προκειμένου τα απασχολούντα τας σχέσεις μας ζητήματα να διευθετώνται με άμεσον και αποτελεσματικόν τρόπον», αναφέρει.

Σχετικά με την παρουσία του στον σημερινό καθαγιασμό των υδάτων, ο Μακαριώτατος υπογραμμίζει: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξουσιοδότησε την ταπεινότητά μου όπως εκ προσώπου του σώματος της σεπτής Ιεραρχίας, των ευλαβών Κληρικών και του πιστού Λαού της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την ημέραν των Θεοφανείων, μεταβώ δίχα πομπής και παρατάξεως και άνευ της παρουσίας πιστών εις θαλάσσιον χώρον ίνα ευλογήσω μετά του Μεγάλου Αγιασμού τα ύδατα της Πατρίδος μας. Επειδή, όμως, επιθυμώ να δώσω πρώτος το καλόν παράδειγμα προς όλους και το μήνυμα ότι όλοι οφείλουμε να είμεθα προσεκτικοί και να ευρίσκωμεν λύσεις εις τα αδιέξοδα, σας γνωρίζω ότι δεν θα κάμω χρήσιν αυτής της εξουσιοδοτήσεως. Ανέθεσα, όμως, ήδη εις Πρεσβύτερον – Κληρικόν να λάβη εκ του Μεγάλου Αγιασμού και αύριον εις μη ανακοινωτέαν ώραν και τόπον να ρίψη τον Αγιασμόν και τον Τίμιον Σταυρόν εις τα θαλάσσια ύδατα και να αγιασθούν «τη δυνάμει και ενεργεία και επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος», ώστε και δι’ αυτού του τρόπου να «λαμπαδοφεγγήση πάσα η κτίσις άνωθεν»».

Και καταλήγει: «Ασφαλώς και δεν θα αναλάβουμε ευθύνας, αι οποίαι ούτε ανήκουν, ούτε αναλογούν εις την Εκκλησίαν και τα μέλη Της, Κληρικούς και λαικούς, οι οποίοι αγωνιζόμεθα να επιδεικνύωμεν «Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Πνεύμα φόβου Θεού» έναντι των συνανθρώπων μας και ιδιαιτέρως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Επί πλέον, όπως συχνάκις έχω επισημάνει, θεωρώ ότι είναι απαραίτητος, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως κατ’ αυτάς τας κρισίμους διά την Πατρίδα μας στιγμάς, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα εις το ανώτατον δυνατόν επίπεδον. Η επικοινωνία ταύτη Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνον καλούς καρπούς διά το Έθνος μπορεί να φέρει».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων