10/10/2023 10/10/2023 Ούτε μία, ούτε δύο αλλά συνολικά 13 φορές κλήθηκαν οι εκλέκτορες για να ψηφίσουν το πρώτο διήμερο της Ιεραρχίας η οποία συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στο Συνοδικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της, οι οποίες διεξάγονται σε κλίμα ενότητας, όπως δήλωσε στο ope.gr ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος. Ιερά Σύνοδος...
10 Οκτωβρίου, 2023 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 23:51

Ιεραρχία 2023-2η ημέρα: Tα Μεγάλα Μηνύματα των νέων Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων και η δέηση για τα θύματα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη

Διαδώστε:
Ιεραρχία 2023-2η ημέρα: Tα Μεγάλα Μηνύματα των νέων Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων και η δέηση για τα θύματα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά συνολικά 13 φορές κλήθηκαν οι εκλέκτορες για να ψηφίσουν το πρώτο διήμερο της Ιεραρχίας η οποία συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στο Συνοδικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της, οι οποίες διεξάγονται σε κλίμα ενότητας, όπως δήλωσε στο ope.gr ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος.

  • Ιερά Σύνοδος / Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος – Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
  • Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

 

Μετά και τη σημερινή εκλογή των τελευταίων τριών Επισκόπων (Σταυροπηγίου, Καρυουπόλεως, Φωτικής) ακολούθησε η ανάγνωση των Μικρών Μηνυμάτων από τους εψηφισμένους Μητροπολίτες και Βοηθούς Επισκόπους. Στη συνέχεια τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη, όπου δόθηκε η διαβεβαίωση της εκλογής.

Πρώτοι έδωσαν το Μήνυμα οι τρεις νέοι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου  και Πάργας κ. Σεραπίων και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος.

Παρακολουθήστε:

Εν συνεχεία τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος για τους εψηφισμένους Βοηθούς Επισκόπους. Αναλυτικότερα, το μήνυμα για την διαβεβαίωση της εκλογής τους έδωσαν οι Εψηφισμένοι Επίσκοποι: Τανάγρας κ. Απόστολος, Σαλώνων κ. Ιγνάτιος, Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, Θεσπιών κ. Παύλος, Σκοπέλου κ. Νικόδημος, Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, Καρυουπόλεως κ. Νεκτάριος και Φωτικής κ. Νεκτάριος.

Παρακολουθήστε:

Αμέσως μετά, ετελέσθη δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη υπέρ αναπαύσεως των αδίκως θανατωθέντων αθώων θυμάτων του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Παρουσιάστηκε μια Ιεραρχία ενωμένη»

O Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας κ.κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος του Καθολικού της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη μετά την ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος των εψηφισμένων νέων Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων, δήλωσε αποκλειστικά στο ope.gr και την Pemptousia tv:

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη 2η ημέρα των τακτικών εργασιών:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διαπιστώθηκε απαρτία. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθως, το Σώμα της Ιεραρχίας προέβη στην εκλογή των κάτωθι Βοηθών Επισκόπων:

1) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σταυροπηγίου.
Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Αλέξιος Ψωίνος, β) Ιγνάτιος Μόσχος και γ) Ειρηναίος Νάκος.
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σταυροπηγίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος.

2) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Καρυουπόλεως.
Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Νεκτάριος Παρασκευάκος, β) Μάξιμος Κάππας και γ) Μελέτιος Στάθης.
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Καρυουπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παρασκευάκος.

3) Του Βοηθού Επισκόπου παρά τη Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής.
Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: α) Νεκτάριος Μηλιώνης, β) Αλέξιος Σάπικας και γ) Ελευθέριος Σταυρακαρίδης.
Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μηλιώνης.

Εν συνεχεία, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος και οι εψηφισμένοι Βοηθοί Επίσκοποι Τανάγρας κ. Απόστολος, Σαλώνων κ. Ιγνάτιος, Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, Θεσπιών κ. Παύλος, Σκοπέλου κ. Νικόδημος, Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, Καρυουπόλεως κ. Νεκτάριος και Φωτικής κ. Νεκτάριος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Αμέσως μετά, ετελέσθη δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη υπέρ αναπαύσεως των αδίκως θανατωθέντων αθώων θυμάτων του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Μετά την μεσημβρινή διακοπή και σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, παρουσιάσθηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023, συγκροτήθηκαν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και εξετάσθηκαν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση μεταξύ των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών για θέματα που απασχολούν τις εργασίες των Συνοδικών Επιτροπών.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ε.έ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων