14/02/2023 14/02/2023 Τις εργασίες της για τον μήνα Φεβρουάριο συνεχίζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου. Η ΔΙΣ συνεδρίασε την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ωστόσο, λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Κατόπιν απόφασης που έλαβε συνεχίζει τις εργασίες της σήμερα, Τρίτη 14...
14 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 - 12:09

Συνεχίζει τις εργασίες για το μήνα Φεβρουάριο η ΔΙΣ – Ανταπόκριση στο κάλεσμα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία και Συρία

Διαδώστε:
Συνεχίζει τις εργασίες για το μήνα Φεβρουάριο η ΔΙΣ – Ανταπόκριση στο κάλεσμα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία και Συρία

Τις εργασίες της για τον μήνα Φεβρουάριο συνεχίζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου.

Η ΔΙΣ συνεδρίασε την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ωστόσο, λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Κατόπιν απόφασης που έλαβε συνεχίζει τις εργασίες της σήμερα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Η ΔΙΣ αναμένεται να ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα όπως αυτά έχουν οριστεί στην Ημερήσια Διάταξη.

Οι προηγούμενες δύο συνεδριάσεις

Κατά τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις της η ΔΙΣ εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τους πληγέντες του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία και αποφάσισε όπως συγκεντρωθεί βοήθεια σε συντονισμό με την Ελληνική Πολιτεία.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνεχάρη τους Μητροπολίτες της Θράκης οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν κάθε βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Διαβάστε αναλυτικά: Υλική βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Τουρκία & Συρία -Επιστολές σε Οικουμενικό Πατριάρχη, Πατριάρχη Αντιοχείας, Ερντογάν και Άσαντ

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, στις 8 Φεβρουαρίου, η ΔΙΣ ενημερώθηκε περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’, σχετικά προς την σύσταση της «Πατριαρχικής Εξαρχείας Αφρικής» από το Πατριαρχείο της Μόσχας, διά του οποίου γνωστοποιεί στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι με την από 22ας Νοεμβρίου απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, «Έξαρχος» του Πατριαρχείου Μόσχας εν Αφρική, καθαιρέθηκε από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης. Η Δ.Ι.Σ. ομοφώνως αποφάσισε να γνωστοποιήσει, κατά παλαιά εκκλησιαστική τάξη, δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος την εν λόγω καθαίρεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, αποφάσισε την αποστολή προς τελική έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ περί αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιερομάρτυρος Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, καθώς και του Νεομάρτυρος Δημητρίου, μοναχού εκ Σαμαρίνης.

Τέλος, ενημερώθηκε περί του άρτι εκδοθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ευθύνη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολύγλωσσου τεύχους, το οποίο τιτλοφορείται: «Η μισθοδοσία των κληρικών. Σχόλιο στον Νόμο 4957/2022». Το εν λόγω τεύχος αποτελεί απόσπασμα από την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας κατά την Συνεδρία της 4ης Οκτωβρίου 2022.

Διαβάστε αναλυτικά: ΔΙΣ: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τελική έγκριση η Αγιοκατάταξη του Γρεβενών Αιμιλιανού – Γνωστοποιεί την καθαίρεση του Κλιν Λεωνίδα

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία και Συρία

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα συστράτευσης που έχει απευθύνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία. Η συγκέντρωση του υλικού ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΙΣ θα συγκεντρωθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις το ως κάτωθι αν­θρω­πι­στι­κό υ­λι­κό:

1. Και­νούρ­για κλι­νο­σκε­πά­σματα (κου­βέρ­τες, πα­πλώ­ματα).

2. Εμ­φι­α­λω­μένο νερό.

3. Γάλα μα­κράς δι­αρ­κείας.

4. Ζυ­μα­ρικά.

5. Ρύζι.

6. Ό­σπρια.

Μετά την λήξη της παραπάνω χρονικής προθεσμίας (19 Φεβρουαρίου 2023) το αν­θρω­πι­στικό υ­λικό, θα προ­ω­θη­θεί στην Φι­λαν­θρω­πική Ορ­γά­νωση της Ι­ε­ράς Αρ­χι­ε­πι­σκο­πής Α­θη­νών «Α­πο­στολή», προ­κει­μένου στη συνέχεια, διά των υ­πη­ρε­σιών του Υ­πουρ­γείου Ε­ξω­τε­ρι­κών, να α­πο­στα­λεί στις πλη­γεί­σες πε­ρι­ο­χές τόσο της Τουρ­κίας, όσο και της Συ­ρίας.

Με οδηγό το 1999

Απευθυνόμενη σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησίας της Ελλάδος τους καλεί να πράξουν κάτι αντίστοιχο με το 1999, όταν και τότε με αιτία των σεισμό που είχε πλήξει την γειτονική χώρα και λίγες ημέρες αργότερα και την Αθήνα, ο κόσμος είχε δείξει μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα.

“Όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΙΣ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. 

Διαβάστε αναλυτικά: Συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού σε Μητροπόλεις και Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας – Τι μπορείτε να προσφέρετε

Δείτε ακόμη:

Συμπαράσταση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τους σεισμοπαθείς

Εκπρόσωπος Τύπου ΔΙΣ: Η Εκκλησία έχει ξεκινήσει μια πανστρατιά αγάπης για τους σεισμόπληκτους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων