28/02/2024 28/02/2024 Μαζικό ήταν το προσκύνημα των πιστών, στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, οι οποίοι κατέφευγαν ενώπιον της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, καταθέτοντας με ευλάβεια την προσωπική τους ικεσία και προσευχή στην Παναγία. Νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά με προσμονή, υπομονή και προσευχή ανέμεναν στην ουρά για να προσκυνήσουν το...
28 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2024 - 18:16

Το χρονικό της ευλογημένης επίσκεψης της Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Το χρονικό της ευλογημένης επίσκεψης της Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Μαζικό ήταν το προσκύνημα των πιστών, στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, οι οποίοι κατέφευγαν ενώπιον της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, καταθέτοντας με ευλάβεια την προσωπική τους ικεσία και προσευχή στην Παναγία. Νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά με προσμονή, υπομονή και προσευχή ανέμεναν στην ουρά για να προσκυνήσουν το Θεομητορικό κειμήλιο.

  • Κεντρική φωτογραφία Ραφαήλ Γεωργιάδης

Ο πόνος, η ανάγκη για την επίλυση των αδιεξόδων καθώς και θέματα υγείας είναι αυτά που κάνουν το πλήθος προσκυνητών να περιμένει υπομονετικά και προσευχόμενο, χωρίς γογγυσμούς, προκειμένου να προσκυνήσει την Τιμία Ζώνη της Παναγίας. Οι όψεις των ανθρώπων άλλαζαν μετά το προσκύνημα και από σκυθρωπά και κουρασμένα, γέμιζαν χαρά και ευχαρίστηση. Για τον κάθε ένα, το προσκύνημα αυτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη ζωή του. 

Αναχώρηση Αγίας Ζώνης

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Με έκδηλη συγκίνηση οι πιστοί αποχαιρέτησαν το Θεομητορικό Κειμήλιο, το οποίο αναχώρησε από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Επισκοπειό Λευκωσίας με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και συγκεκριμένα τον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλας Συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β΄ στη Λάρνακα, τον έκτο σταθμό του προσκυνήματος στην Κύπρο. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Φωτογραφία Ραφαήλ Γεωργιάδης

Φωτογραφία Ραφαήλ Γεωργιάδης

Τελευταία Θεία Λειτουργία ενώπιον της Αγίας Ζώνης

Η τελευταία Θεία Λειτουργία πριν την αναχώρηση της Αγίας Ζώνης τελέστηκε σήμερα το πρωί από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιωτάτους Αρχιμανδρίτες Διονύσιο Κοπτίδη, Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Βαρνάβα Κουσιάππα, Παύλο Λαζόγκα (εκ της Μητροπόλεως Καστορίας), Θεοτόκη Φαίδωνος, Δημητριανό Πέτσας, τους Πρωτοπρεσβύτερους Θεόδωρο Στυλιανού, Δήμο Δημοσθένους, Μάριο Νεοφύτου, Μάριο Ιωαννίδη, τον Πρεσβύτερο Ανδρέα Αλιόσιν, τον Αρχιδιάκονο Ραφαήλ Μισιαούλη και τον Ιεροδιάκονο Φιλούμενο.

Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Την Τρίτη το πρωί τελέστηκε προτελευταία Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία ενώπιον της Αγίας Ζώνης στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου. Παρακολουθήστεσε επανάληψη τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ΕΔΩ

Η 4η Ιερά Αγρυπνία

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου κατά την τέλεση της 4ης Ιεράς Αγρυπνίας ενώπιον της Αγίας Ζώνης, προς τιμή του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου, η ουρά ξεκινούσε από την αρχή της Μητροπόλεως, πήγαινε περιμετρικά της πλατείας και κατέληγε στην είσοδο του Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέου, στο Επισκοπειό Λευκωσίας. (Διαβάστε σχετικά: Ι.Μ. Ταμασού: Πανηγυρική Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου στην Ι.Μ. Ταμασού)

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα τελούνται παρακλήσεις ενώπιον της Αγίας Ζώνης υπό των κληρικών της αρχιερατικής περιφέρειας Επισκοπειού.

H μεγάλη προσέλευση των πιστών αλλά και τα αιτήματα για να βρεθεί Αγία Ζώνη σε όσες περισσότερες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, οδήγησαν στην απόφαση το προσκύνημα στη Μεγαλόνησο να παραταθεί κατά τρεις ημέρες. Συνεπώς η αναχώρηση θα γίνει στις 7 Μαρτίου αντί για τις 4 Μαρτίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής υποδέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο που διασώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας.

Την Τιμία Ζώνη κόμισε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, ο Ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός με τη συνοδεία Βατοπαιδινών Πατέρων, και υποδέχθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, οι ευγενώς προσκληθέντες, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι κ. Πανάρετος. (Διαβάστε αναλυτικά: Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια η Ι.Μ. Ταμασού υποδέχτηκε την Αγία Ζώνη της Παναγίας (ΒΙΝΤΕΟ))

Το Θεομητορικό Κειμήλιο θα παραμείνει στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής έως και την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 12:30 μ.μ. προς προσκύνηση του πιστού λαού.

Η 3η Ιερά Αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης

Η τρίτη αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης τελέστηκε στο Προσκυνηματικό Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Ανδρέου, το βράδυ της Κυριακής 25ης Φεβρουαρίου 2024. Την Ιερά Αγρυπνία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κοπτίδης, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ταμασού με συλλειτουργούς κληρικούς της Μητροπόλεως Ταμασού.

Ο κόσμος συνέρρεε συνεχώς μέχρι και τη μία το πρωί για να προσκυνήσει την Αγία Ζώνη και να ικετεύσει την Παναγία μας για λύση των αδιεξόδων τους από την καθημερινότητα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη ελεύσει της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου τελέστηκε την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής. Του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χόνι κ. Σάββα (Πατριαρχείο Γεωργίας), τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιέρι κ. Πανάρετο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

Τους Αρχιερείς πλαισίωναν ο Ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Θωμάς Ανδρέου, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, Διονύσιος Κοπτίδης, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Παύλος Λαζόγκας, εκ της Μητροπόλεως Καστορίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μαρίνος Παπαχριστοδούλου, ο Οικονόμος Θεόφιλος Αλχούρη, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Ραφαήλ Παπασωτηρίου. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Αρχιερατικός Εσπερινός το απόγευμα του Σαββάτου

Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στις 24 Φεβρουαρίου ενώπιον της Αγίας Ζώνης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Μαξίμου, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Θωμάς Ανδρέου, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, και Παύλος Λαζόγκας (εκ της Μητροπόλεως Καστορίας), οι Πρωτοπρεσβύτεροι Ανδρέας Σπυρίδης και Νικόλαος Παζαράς, ο Οικονόμος Θεόφιλος Αλχούρη και ο Πρεσβύτερος Ανδρέας Αλιόσιν, καθώς και ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τον Αρχιερατικό Εσπερινό ΕΔΩ

 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και χειροτονία διακόνου

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώπιον της Αγίας Ζώνης, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Ιωάννη Κρόκου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός, επικεφαλής της συνοδείας της Αγίας Ζώνης, ο Αρχιμανδρίτης Ηρακλείδιος Κλεάνθους, ο Ιερομόναχος Ησαΐας, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Μαρίνος Παπαχριστοδούλου και Μάριος Ιωαννίδης, ο Πρεσβύτερος Κυριάκος Ευθυμίου και οι Ιεροδιάκονοι Ραφαήλ, Άνθιμος και Έλενος.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου:

 

Η πρώτη Ιερά Αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης

Το βράδυ της Παρασκευής 23ης Φεβρουαρίου 2024 τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου.

Στην Ιερά Αγρυπνία τέθηκε σε προσκύνημα η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην επίγεια ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Αξιώθηκε από τη νηπιακή της ηλικία να αφιερωθεί στα Άγια των Αγίων και εκεί να προετοιμαστεί με νουθεσία Κύριου μέσα από τις θείες Γραφές αλλά και μέσα από την προσευχή και την προσήλωση στο θέλημα του Θεού, να προετοιμαστεί σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, ολοκληρωτικά, για να υπηρετήσει το μέγα μυστήριο της σωτηρίας, το μεγα μυστήριο της Θείας Οικονομίας, για τη σωτηρία του ανθρώπου και του σύμπαντος κόσμου. Ποιο είναι αυτό το μυστήριο; Το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος.

Η μόνη αξία από το ανθρώπινο γένος να φέρει το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς. Η Παναγία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματικά μεταμορφώθηκε μέσα στη δόξα του Θεού. Είναι ο πρώτος άνθρωπος, που γνώρισε τη θέωση πραγματικά.

Γι’ αυτό και η Παναγία φέρει κάποια σύμβολα, τα οποία είναι ακαταμάχητα σύμβολα. Το πρώτο είναι το αειπάρθενο της Παναγίας, που δείχνει ακριβώς αυτή τη μεταβολή που δέχθηκε η Παναγία, δεχόμενη μέσα της τη μεταμόρφωση την έκανε να εισέλθει στα Άγια των Αγίων και από εκεί να πρεσβεύει για τη σωτηρία του κόσμου.

Το δεύτερο ότι η Παναγία δεν μπόρεσε να κρατηθεί από το θάνατο, αλλά ανέστη και μετέστη στους ουρανούς. Και ζώσα στους ουρανούς μεταλαμβάνει των μεγάλων πνευματικών χαρισμάτων μεταξύ αυτών και της πανταχού παρουσίας της, αλλά και τη δυνατότητα να στέκεται μπροστά στο υπερουράνιο θυσιαστήριο και να πρεσβεύει για τη σωτηρία του κόσμου.

Το τρίτο σύμβολο είναι όπως μετεμορφώθη ο Χριστός, έτσι μετεμορφώθη και η Παναγία και αυτός είναι και ο προορισμός του ανθρώπου, ο δοξασμός του ανθρώπου», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε αναλυτικά: Πρώτη Αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι. Μ. Ταμασού ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την Ιερά Αγρυπνία:

Η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης

Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής υποδέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο που διασώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας, με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια παρουσία του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των δημοτικών σχολείων της περιοχής, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και πλήθους πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη.

Μετά την υποδοχή η ιερή πομπή κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλου Ανδρέου, όπου τελέστηκε Δοξολογία και δέηση.

Μετά το πέρας της σύντομης ακολουθίας απηύθυνε προσφώνηση ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθώς και τη συνοδεία του με επικεφαλή τον Ιερομόναχο Μάξιμο. Εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Μητροπολίτης Ταμασού προσέφερε στον π. Μάξιμο ένα περίτεχνο επιστήθιο σταυρό.

Στην αντιφώνησή του ο π. Μάξιμος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Θεομητορικού ιερού κειμηλίου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την υποδοχή που επεφύλαξε κλήρος και λαός προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Παρέστησαν οι Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξης Βαφεάδης, και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, κ. Δημήτρης Δημητρίου, εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας, οι βουλευτές ΕΔΕΚ, κ. Ανδρέας Αποστόλου, και ΔΗΠΑ, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Μάριος Παναγίδης, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Λακατάμειας, κα Φωτούλα Χατζήπαπα, Λατσιών, κ. Χρίστος Πιτταράς, Τσερίου, κ. Σταύρος Μιχαήλ, Ακανθούς, κα Ελένη Χατζημιχαήλ, Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ο Αρχιπύραρχος κ. Νίκος Λογγίνος, ο Υποπύραρχος, κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κ. Παναγιώτης Αντωνίου, Θρονικοί Επίτροποι, Κοινοτάρχες, οργανωμένα σύνολα, οι Χριστιανικοί Σύνδεσμοι Γυναικών της Μητροπόλεως, μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σχολείων της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού με τα σχολικά λάβαρα και πλήθος κόσμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια η Ι.Μ. Ταμασού υποδέχτηκε την Αγία Ζώνη της Παναγίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη Αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι. Μ. Ταμασού ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεία Λειτουργία ενώπιον της Αγίας Ζώνης από τον Μητροπολίτη Ταμασού (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχιερατικός Εσπερινός ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι.Μ. Ταμασού

Συνεχίζεται για 3η ημέρα το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη στην Ι.Μ. Ταμασού – Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου

Ο Μητροπολίτης Σερρών ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι.Μ. Ταμασού

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το προσκύνημα ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι.Μ. Ταμασού

Τρίτη αγρυπνία ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού

Ο Μητροπολίτης Σερρών ενώπιον της Αγίας Ζώνης στην Ι. Μ. Ταμασού

Συνεχίζεται για 3η ημέρα το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη στην Ι.Μ. Ταμασού – Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Κύκκου στην Αγία Ζώνη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων