24/11/2018 24/11/2018 Αντιπροσωπεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους και να ενημερωθεί για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν την Συνταγματική Αναθεώρηση, την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου. Όπως είναι γνωστό, στις 27 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθεί Ιερά Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη και από τις αποφάσεις που...
24 Νοεμβρίου, 2018 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2018 - 19:37

Έρχεται αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου. Ο Γαβρόγλου είναι κινητικός. Ο Μακαριώτατος ενώνει τους εφημερίους του.

Διαδώστε:
Έρχεται αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου. Ο Γαβρόγλου είναι κινητικός. Ο Μακαριώτατος ενώνει τους εφημερίους του.

Αντιπροσωπεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους και να ενημερωθεί για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν την Συνταγματική Αναθεώρηση, την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου.

Όπως είναι γνωστό, στις 27 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθεί Ιερά Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, θα κριθεί και η περαιτέρω στάση του Οικουμενικού Θρόνου.

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρουν, ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση η αναλυτική ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριάρχου, εφόσον τα ζητήματα αφορούν ενέργειες που θα έχουν επίπτωση σε επαρχίες της Ελλάδος, οι οποίες υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι η ενημέρωση του Παναγιωτάτου, κ.κ. Βαρθολομαίου, θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα αναφέρουν ότι το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί, ότι, μέχρι τώρα, δεν έχει διευκρινιστεί, αν η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο.

 

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα έχει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η συνάντηση με τους Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Πάντως, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς του Ιερού Κλήρου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018. Ωστόσο, σε συμπληρωματική ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν θα παραμείνουν στο δημόσιο, απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις.

«Το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση, όχι απλά βούληση, ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δε θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς ο κ. Γαβρόγλου, αν θα παραμείνουν οι Ιερείς στο Δημόσιο, απάντησε: «Όπως έχουμε ξαναπεί περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου».

 

«ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ»

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κ. Ιερώνυμος, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, τόνισε:

«Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς».

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη προγενέστερη συνάντηση του, με την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνα Παπακώστα, έδωσε τον τόνο της επομένης περιόδου, αποφασισμένος να βγει εμπρός προς την πλήρη και έως τελευταίας ρανίδας υπεράσπιση των μισθολογικών δικαιωμάτων του Ιερού Κλήρου:

«Δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουν τα δικαιώματά τους. Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το δεχτούν οι εφημέριοι, η Ιεραρχία, η Πολιτεία» όπως υπογράμμισε επιτακτικά.

 

ΦΩΤΟ: Χ. ΜΠΟΝΗΣ / EYROKINISSI

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων