18/02/2019 18/02/2019 Τα όσα έχουν γραφεί και ακουστεί για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Παιδείας κ Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ το Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο τι προτείνει το υπουργείο, στο κείμενο που παρέδωσε στους εκπροσώπους της Εκκλησίας, Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε παραπληροφόρηση και ότι ουσιαστικά με τη νέα...
18 Φεβρουαρίου, 2019 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2019 - 9:46

“Ο Κλήρος θα εξασφαλισθεί” τονίζει η κυβέρνηση

Διαδώστε:
“Ο Κλήρος θα εξασφαλισθεί” τονίζει η κυβέρνηση

Τα όσα έχουν γραφεί και ακουστεί για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Παιδείας κ Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ το Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο τι προτείνει το υπουργείο, στο κείμενο που παρέδωσε στους εκπροσώπους της Εκκλησίας, Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε παραπληροφόρηση και ότι ουσιαστικά με τη νέα συμφωνία, ο κλήρος θα εξασφαλισθεί.

Αναλυτικά: “Σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία εντυπωσιακή παραπληροφόρηση: ότι δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί (μα και τώρα δεν είναι), ότι δεν θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (στην πρόταση μας θα συνεχίζουν να πληρώνονται από την ίδια αρχή) κτλ., κτλ. Με το σχέδιο μας για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Παραδώσαμε, λοιπόν, το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας προκειμένου να αναιρεθούν οριστικά όσες ανησυχίες έχουν εκφραστεί. Εξηγήσαμε στον διάλογο που έγινε -και ο οποίος θα συνεχιστεί- ότι για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με θεσμικές εγγυήσεις όλα τα υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών και μάλιστα κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει μονομερή ανατροπή από την Πολιτεία. ‘Αρα, η μισθοδοσία τους -που εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο- θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Θυμίζω ότι με το καθεστώς που ισχύει τώρα, η μισθοδοσία, τα υπηρεσιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των κληρικών, επαφίενται στη βούληση της Πολιτείας. Επομένως, ανά πάσα στιγμή, αυτά μπορούν να μεταβληθούν προς το δυσμενέστερο. Η κύρωση της Συμφωνίας με νόμο σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον δυνατόν να υπάρξουν στο μέλλον μονομερείς τροποποιήσεις από το κράτος, παρά μόνο με νεότερη τροποποιητική συμφωνία των δύο μερών.Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό.”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων