21/11/2018 21/11/2018 Νέο γύρο συναντήσεων προαναγγέλλει η Ελληνική Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει για την προωθούμενη συμφωνία και κυρίως για το μισθολογικό των Κληρικών. Όπως εκφράστηκε ήδη δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έχει ήδη λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη...
21 Νοεμβρίου, 2018 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2018 - 15:57

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο. Η Εκκλησία θα αναπροσδιορίσει τη στάση της με υπομονή.

Διαδώστε:
Η Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο. Η Εκκλησία θα αναπροσδιορίσει τη στάση της με υπομονή.

Νέο γύρο συναντήσεων προαναγγέλλει η Ελληνική Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει για την προωθούμενη συμφωνία και κυρίως για το μισθολογικό των Κληρικών. Όπως εκφράστηκε ήδη δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έχει ήδη λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τις υπόλοιπες αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές.

Αν και ο κ. Τζανακόπουλος διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης, τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Παιδείας, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, δηλώνουν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί περιλαμβανομένου και του μισθολογικού των Κληρικών.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι, “ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή”, ενώ προανήγγειλε ότι κατά το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί το σχετικό σχέδιο νόμου.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση, ότι η Ιεραρχία ενημερωνόταν διαρκώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τον Αρχ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, η οποία ερμηνεύτηκε από κύκλους τόσο της Εκκλησίας όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προσπάθεια να πυροδοτήσει αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΔΙΑΜΗΝΥΣΕ ΜΕ ΝΟΗΜΑ

Πάντως, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, με δηλώσεις του από την Λειβαδιά, το βράδυ της Τρίτης 20 Νοεμβρίου δήλωσε με νόημα: “Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος“.

 

ΡΗΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

Την εκτίμηση του ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια νομοθέτηση ενόψει εκλογών, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του ρ/σ News 24/7 στους 88,6, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Γαβρόγλου.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο και θα επαναφέρει τους ιερείς στο Δημόσιο. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να κάνει 10.000 ρπυσφέτια στο Δημόσιο, αλλά υποτίμησε την αντίδραση των κληρικών.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου είπε ότι έγινε, αλλά όχι με αντικείμενο τη συμφωνία με τον Τσίπρα και ότι είναι τακτικές οι επαφές του Προέδρου της ΝΔ με τον Αρχιεπίσκοπο. “Εμείς δεν επιτιθέμεθα στον Ιερώνυμο” είπε και συμπλήρωσε, ότι “Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα είναι προς όφελος και του κράτους και της εκκλησίας”.

Μίλησε για απόλυση ουσιαστικά των κληρικών, γιατί, αν όπως είπε η τρόικα ζητήσει στο μέλλον περικοπή των επιδομάτων οι ιερείς θα χάσουν τα λεφτά τους.

Αναφορικά με τη συνέντευξη Γαβρόγλου, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι “Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει ο Τσίπας σε εκλογές με όλη την εκκλησία απέναντί του. Έχει προσπαθήσει να έχει καλή σχέση με τον Ιερώνυμο και την Εκκλησία, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Φίλη”.

Ανέφερε ότι είναι μηδενική η πιθανότητα να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΝΔ δεσμεύεται να καταργήσει το νόμο και να επαναφέρει τους κληρικούς στο Δημόσιο. “Βασική αρχή της ΝΔ είναι ότι δεν θα κάνουμε απολύσεις στο Δημόσιο. θα κρατήσουμε την αναλογία του 1 προς 5 στο Δημόσιο και άρα ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειώνεται φυσικά μέσω των συνταξιοδοτήσεων ούτως ώστε να γίνουν φοροελαφρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα” ανέφερε.

 

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει στο Φανάρι και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία αναμένεται να λάβει επισήμως θέση επί του θέματος. Πάντως, όπως έχει ήδη διαφανεί, η Κωνσταντινούπολη εκφράζει την αντίρρησή της περί των οποιοδήποτε αδιευκρίνιστων αλλαγών στο μισθολόγιο των Κληρικών, οι οποίοι ανήκουν στη δικαιοδοσία του, όπως των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων