26/05/2022 26/05/2022 Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένοντας στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την...
26 Μαΐου, 2022 - 14:01
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2022 - 14:05

Ανένδοτος ο Τσαβούσογλου – Απειλές κατά της Ελλάδας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών

Διαδώστε:
Ανένδοτος ο Τσαβούσογλου – Απειλές κατά της Ελλάδας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένοντας στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών της κι ότι αν δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική της, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο…

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπο όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Επίσης, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση.

Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ετοίμασε επιστολή για τον ΟΗΕ με αφορμή την κλιμακωμένη ένταση από τη γείτονος χώρα. Στην επιστολή η Αθήνα τονίζει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση. Επικαλείται μάλιστα δύο νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η μια μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεταξύ της Λιβύης και του Τσάντ.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ για Τουρκία: «Ανυπόστατες οι αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου»

 Τα σχέδια του Ερντογάν για την Βόρεια Κύπρο – Έρχονται νέες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Με πληροφορίες από skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων