26/05/2022 26/05/2022 Με επιστολή της προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η Αθήνα αποδομεί τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή ότι τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση απέναντι στη ώρα μας, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου αλλά και τις “εξερευνήσεις” στο Αιγαίο. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ...
26 Μαΐου, 2022 - 12:17
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2022 - 16:02

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ για Τουρκία: «Ανυπόστατες οι αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου»

Διαδώστε:
Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ για Τουρκία: «Ανυπόστατες οι αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου»

Με επιστολή της προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η Αθήνα αποδομεί τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή ότι τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση απέναντι στη ώρα μας, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου αλλά και τις “εξερευνήσεις” στο Αιγαίο.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αποτελούν νέα εξέλιξη που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Χαρακτηρίζονται «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Η Αθήνα τονίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση. Επικαλείται μάλιστα δύο νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η μια μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεταξύ της Λιβύης και του Τσάντ.

Όσα αναφέρει η επιστολή

Στην επιστολή τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.
Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.
Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι προκλητικές ενέργειες

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, το μικρό τουρκικό ερευνητικό «Γιουνούς» έπλευσε εν μέσω του Αιγαίου για να ξεκινήσει δραστηριότητες μεταξύ Λέσβου, Χίου και Λήμνου, έπειτα από έκδοση και σχετικής NAVTEX. Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δηλώνοντας ότι αφενός η Ελλάδα κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αφετέρου ότι δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Από τη μεριά της η Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. απαιτεί σεβασμό για τους ηγέτες και τα κράτη-μέλη της και πως δεν χρειάζεται απρόκλητη και εμπρηστική ρητορική αυτή την περίοδο.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε στον skai.gr ότι η Τουρκία επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία περί επιθετικότητας εκ μέρους της Άγκυρας: “Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, περί του γεγονότος ότι απειλούμαστε, ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία”.

Διαβάστε ακόμη:  Τα σχέδια του Ερντογάν για την Βόρεια Κύπρο – Έρχονται νέες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Επιστολή προς τον ΟΗΕ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, SKAI, KATHIMERINI

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων