20/10/2020 20/10/2020 Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεχιστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας η δίκη του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, η οποία διεκόπη χθες λόγω παρέλευσης των ωραρίου. Εναντίον του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης...
20 Οκτωβρίου, 2020 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2020 - 23:02

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Συνεχίζεται την Τετάρτη η δίκη του Μητροπολίτη Κερκύρας – Τι προβλέπουν νομικοί κύκλοι – Τι λένε οι δικηγόροι του

Διαδώστε:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Συνεχίζεται την Τετάρτη η δίκη του Μητροπολίτη Κερκύρας – Τι προβλέπουν νομικοί κύκλοι – Τι λένε οι δικηγόροι του

Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου
Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεχιστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας η δίκη του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, η οποία διεκόπη χθες λόγω παρέλευσης των ωραρίου.

Εναντίον του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για δύο υποθέσεις που αφορούν σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας. Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος κατηγορείται για δύο υποθέσεις

Η πρώτη αφορά στην παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), καθώς την κυριακή των Βαϊων πραγματοποίησε τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να μεταβούν στην εκκλησία και να μεταλάβουν, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Η δεύτερη αυτή κατηγορία συζητήθηκε χθες στο ακροατήριο, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την απαλλαγή του υποστηρίζοντας «πως δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία».΄

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι η έτερη υπόθεση (λιτάνευση του σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνα) που θα συζητηθεί αύριο είναι πιο “δύσκολη” νομικά καθώς πρόκειται για κατηγορία παραβίασης ΠΝΠ και ΚΥΑ εν μέσω πανδημίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο και η απολογία του Μητροπολίτη.

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Κερκύρας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή πλήθος Ιεραρχών για να δηλώσουν τη στήριξή τους, ενώ πριν αναχωρήσουν από το νησί μετέβησαν στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα όπου προσκύνησαν το Σκήνωμα του Αγίου και τέλεσαν ειδική δέηση.

 

 

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο, απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους, τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την αγάπη τους. Ερωτηθείς, αν θεωρεί ότι δεν υπήρξε στήριξη στο πρόσωπό του από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στη δίκη υπήρξε εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Γλυφάδος κ. Αντώνιος.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: 

 

 

Ο συνήγορός του κ. Γιάννης Κοντός, αναφερόμενος στο κατηγορητήριο,  επανέλαβε ότι από τα λεγόμενα του Μητροπολίτη δεν προκλήθηκε καμία έκνομη ενέργεια, προσθέτοντας ότι ο Μητροπολίτης ενήργησε όπως του υπαγορεύει η  ιερατική του συνείδηση και πως η ζωή του είναι ταγμένη στον Θεό.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του άλλου δικηγόρου του,  κ. Σπυρίδωνα Χριστόφιλου.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Μετά την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης, η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της τάχθηκε υπέρ του Μητροπολίτη υπογραμμίζοντας ότι η Μητρόπολη  ήταν από τις πρώτες που εξέδωσαν εγκύκλιο υπέρ της τήρησης των μέτρων για την πανδημία. Πρόσθεσε επίσης, ότι μετά τα λεγόμενα του Σεβασμιώτατου δεν διαπιστώθηκε αύξηση κρουσμάτων ούτε κατεγράφησαν περιπτώσεις πιστών που κυκλοφορούσαν χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Είπε μάλιστα, ότι ο Μητροπολίτης επιχείρησε να συγκεράσει το θρησκευτικό του καθήκον με την νομοθεσία χωρίς να έχει καμία συνείδηση ότι προτρέπει τους πολίτες σε αξιόποινες πράξεις, και επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέχρι τότε η νομοθεσία δεν ήταν σαφής.

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς -όπως είπε- η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους ο Σεβασμιώτατος τους συνεχάρη για την παρουσία τους και τόνισε ότι «σήμερα εκεί μέσα γίνεται μια ομολογία πίστεως».

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία, βρίσκεται στη Κέρκυρα, προκειμένου να καλύψει την δίκη του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Δείτε την πρώτη ανταπόκριση του απεσταλμένου μας Νικόλαου Ζαΐμη:

 

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Κώστας Μπρουμάς
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο Σεβασμιώτατος έφθασε στο δικαστικό μέγαρο λίγο πριν από τις εννέα . Κατά την άφιξή του οι κληρικοί και πιστοί που ήταν συγκεντρωμένοι ανεφώνησαν «Άξιος» και έψαλλαν τη φήμη του.

«Σήμερα δεν δικάζομαι εγώ προσωπικά. Δεν έκλεψα ούτε έκανα κάποια προσωπική εγκληματική πράξη. Απλώς το καθήκον μου έκανα σαν επίσκοπος. Η δικαιοσύνη πράττει κατά τη συνείδηση της» δήλωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία.

Στο νησί έχουν μεταβεί πλήθος Ιεραρχών προκειμένου να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ενώ από νωρίς το πρωί πλήθος ανθρώπων βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Ποιμενάρχη τους.

 

 

Κατά την προσέλευση τους, οι Αρχιερείς δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση, ενώ κληρικοί και πιστοί τόνισαν στο Πρακτορείο μας ότι είναι στο πλευρό του Μητροπολίτη τους θεωρώντας την δίωξή του άδικη.

Ειδικότερα, στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Κερκύρας βρίσκονται οι εξής Σεβ. Μητροπολίτες: Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κι Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Ιερισσού Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

 

 

Δήλωση συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας έκανε έξω από το δικαστικό μέγαρο και ο Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας:

«Θεωρώ αυτονόητη την παρουσία μου εδώ, την ώρα που ο Πνευματικός μας πατέρας, ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος περνάει αυτή τη δοκιμασία. Δεν κρίνουμε βεβαίως τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Η παρουσία μου έχει καθαρά συναισθηματικό χαρακτήρα» τόνισε.

 

 

Δηλώσεις έκανε και ο π. Γαβριήλ Νικηφορίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Κουραμάδων: «Σήμερα είναι πανηγύρι, Πάσχα και Επανάσταση, διότι ένας από τους 80 Επισκόπους σήκωσε το ανάστημα του σε μέρες δύσκολες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι η ποινικοποίηση της Θείας Κοινωνίας. Για αυτό όλοι κόπτονται και αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες»

«Εδώ η Εκκλησία το πλήρωσε, γιατί κανείς δεν αντιστάθηκε. Η υπακοή ξεπέρασε τα όρια και δεν έπρεπε καθόλου φυσικά» υπογράμμισε.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων