19/10/2020 19/10/2020 Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας όπου δικάζεται σήμερα ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έχοντας στο πλευρό του πλήθος κόσμου, αλλά και Ιεραρχών που έσπευσαν στο νησί για να εκφράσουν τη...
19 Οκτωβρίου, 2020 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2020 - 14:50

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Εν αναμονή της απόφασης για τον Μητροπολίτη Κερκύρας – Απαλλαγή ζήτησε η Εισαγγελέας – «Σήμερα δικάζεται η Εκκλησία»

Διαδώστε:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Εν αναμονή της απόφασης για τον Μητροπολίτη Κερκύρας – Απαλλαγή ζήτησε η Εισαγγελέας – «Σήμερα δικάζεται η Εκκλησία»

Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου
Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας όπου δικάζεται σήμερα ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έχοντας στο πλευρό του πλήθος κόσμου, αλλά και Ιεραρχών που έσπευσαν στο νησί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Εκ των μαρτύρων υπεράσπισης είναι και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στην  κατάθεσή του ο Μητρ. Πειραιώς αναφορικά με παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα εντός του ναού, την Κυριακή των Βαΐων, είπε ότι πρόκειται για μια παράδοση 500 ετών  και πως είναι πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία: «Ο Μητροπολίτης Κερκύρας δεν έκανε κάτι με δόλο, απλά τήρησε μια παράδοση 500 ετών. Την  βρήκε την παράδοση αυτή», υπογράμμισε.

Εναντίον του Μητροπολίτη έχει σχηματιστεί δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για δύο υποθέσεις που αφορούν σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας. Η δικογραφία στρέφεται επίσης και εναντίον της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνού.

Πληροφορίες από την Κέρκυρα αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί απόφαση μετά το πέρας της εκδίκασης και των δύο υποθέσεων .

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελέας της έδρας Ασημίνα Υφαντή, εισηγήθηκε την απαλλαγή του Μητροπολίτου λόγω έλλειψης δόλου.

Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της τάχθηκε υπέρ του Μητροπολίτη υπογραμμίζοντας ότι η Μητρόπολη  ήταν από τις πρώτες που εξέδωσαν εγκύκλιο υπέρ της τήρησης των μέτρων για την πανδημία. Πρόσθεσε επίσης, ότι μετά τα λεγόμενα του Σεβασμιώτατου δεν διαπιστώθηκε αύξηση κρουσμάτων ούτε κατεγράφησαν περιπτώσεις πιστών που κυκλοφορούσαν χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Είπε μάλιστα, ότι ο Μητροπολίτης επεχείρησε να συγκεράσει το θρησκευτικό του καθήκον με την νομοθεσία χωρίς να έχει καμία συνείδηση ότι προτρέπει τους πολίτες σε αξιόποινες πράξεις, και επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέχρι τότε η νομοθεσία δεν ήταν σαφής.

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς -όπως είπε- η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους ο Σεβασμιώτατος τους συνεχάρη για την παρουσία τους και τόνισε ότι «σήμερα εκεί μέσα γίνεται μια ομολογία πίστεως».

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία, βρίσκεται στη Κέρκυρα, προκειμένου να καλύψει την δίκη του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Δείτε την πρώτη ανταπόκριση του απεσταλμένου μας Νικόλαου Ζαΐμη.

 

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Κώστας Μπρουμάς
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο Σεβασμιώτατος έφθασε στο δικαστικό μέγαρο λίγο πριν από τις εννέα . Κατά την άφιξή του οι κληρικοί και πιστοί που ήταν συγκεντρωμένοι ανεφώνησαν «Άξιος» και έψαλλαν τη φήμη του.

«Σήμερα δεν δικάζομαι εγώ προσωπικά. Δεν έκλεψα ούτε έκανα κάποια προσωπική εγκληματική πράξη. Απλώς το καθήκον μου έκανα σαν επίσκοπος. Η δικαιοσύνη πράττει κατά τη συνείδηση της» δήλωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία.

Στο νησί έχουν μεταβεί πλήθος Ιεραρχών προκειμένου να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ενώ από νωρίς το πρωί πλήθος ανθρώπων βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Ποιμενάρχη τους.

Κατά την προσέλευση τους, οι Αρχιερείς δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση, ενώ κληρικοί και πιστοί τόνισαν στο Πρακτορείο μας ότι είναι στο πλευρό του Μητροπολίτη τους θεωρώντας την δίωξή του άδικη.

Ειδικότερα, στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Κερκύρας βρίσκονται οι εξής Σεβ. Μητροπολίτες: Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κι Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Ιερισσού Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Δήλωση συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας έκανε έξω από το δικαστικό μέγαρο και ο Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας:

«Θεωρώ αυτονόητη την παρουσία μου εδώ, την ώρα που ο Πνευματικός μας πατέρας, ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος περνάει αυτή τη δοκιμασία. Δεν κρίνουμε βεβαίως τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Η παρουσία μου έχει καθαρά συναισθηματικό χαρακτήρα» τόνισε.

Δηλώσεις έκανε και ο π. Γαβριήλ Νικηφορίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Κουραμάδων: «Σήμερα είναι πανηγύρι, Πάσχα και Επανάσταση, διότι ένας από τους 80 Επισκόπους σήκωσε το ανάστημα του σε μέρες δύσκολες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι η ποινικοποίηση της Θείας Κοινωνίας. Για αυτό όλοι κόπτονται και αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες»

«Εδώ η Εκκλησία το πλήρωσε, γιατί κανείς δεν αντιστάθηκε. Η υπακοή ξεπέρασε τα όρια και δεν έπρεπε καθόλου φυσικά» υπογράμμισε.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων