24/09/2021 24/09/2021 Ο Διευθυντής και τα μέλη του Ε.Σ. της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων αποχαιρέτησαν με έναν εξόδιο χαιρετισμό τον πνευματικό αδελφό και συνεργάτη τους, Χαράλαμπο Στεργιούλη, ιδρυτικό μέλος της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, o οποίος εκοιμήθη στις 10 Σεπτεμβρίου.  Δικαίων ψυχαί εν χειρί Θεού, και ου μη άψηται αυτών βάσανος....
24 Σεπτεμβρίου, 2021 - 19:19
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2021 - 19:12

Αποχαιρετισμός στον Χ. Στεργιούλη

Διαδώστε:
Αποχαιρετισμός στον Χ. Στεργιούλη

Ο Διευθυντής και τα μέλη του Ε.Σ. της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων αποχαιρέτησαν με έναν εξόδιο χαιρετισμό τον πνευματικό αδελφό και συνεργάτη τους, Χαράλαμπο Στεργιούλη, ιδρυτικό μέλος της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, o οποίος εκοιμήθη στις 10 Σεπτεμβρίου

Δικαίων ψυχαί εν χειρί Θεού, και ου μη άψηται αυτών βάσανος. Έδοξαν εν οφθαλμοίς αφρόνων τεθνάναι, και ελογίσθη κάκωσις η έξοδος αυτών… οι δε εισίν εν ειρήνη… Και ολίγα παιδευθέντες, μεγάλα ευεργετηθήσονται∙ ότι ο Θεός επείρασεν αυτούς, και εύρεν αυτούς αξίους εαυτού (Σοφία Σολομώντος, Γ΄, 1).

Διά της παρούσης επιστολής, ο Διευθυντής και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων εκφράζουμε την βαθυτάτη θλίψη μας για την πρόωρο εκδημία εκ του κόσμου τούτου του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού Χαραλάμπους Β. Στεργιούλη, μέλους ιδρυτικού της ημετέρας Ακαδημίας, και επιφανούς γόνου της θεοσώστου πόλεως της Λαρίσης.

Γνωστόν εστι τοις πάσι ότι ο αδελφός και συνεργάτης μας υπήρξε δόκιμος Φιλόλογος και εκπαιδευτικός, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος, αλλά και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε δ’ επίσης μέλος του Δ.Σ. της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, και Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) αλλά και πρόεδρος αυτής από το έτος 2016. Μεγάλη και λαμπρή κρίνεται η συμμετοχή του σε διεθνή και τοπικά επιστημονικά Συνέδρια. Επέτυχε πολυτρόπως στην επιστήμη, Διευθυντής υπάρχων δύο επιστημονικών περιοδικών: των «Θεσσαλικών Μελετημάτων» και του νεωστί δημιουργηθέντος «Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων». Ενήργησε δε αναστηλώνων την ελληνική παιδεία, με την αρθρογραφία του στον Αθηναικό και περιφερειακό τύπο και την εβδομαδιαία εκπομπή, την αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση, στον Ρ/Σ της ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Στο έργον του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τρεις σημαντικές μονογραφίες:

Α) Λόγοι στὴν Ἀνακομιδὴ τῶν λειψάνων τοῦ Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου. Συμβολὴ στὴν μελέτη τῆς ἐπιδεικτικῆς ταφικῆς ῥητορικῆς τῶν Βυζαντινῶν, [Βυζαντινὰ Κείμενα καὶ Μελέτες 52], Κέντρο Βυζαντινῶν Ἐρευνῶν, Θεσσαλονίκη 2009.

Β) Ἅγιος Νικόλαος: Ἐγκωμιαστικοὶ Λόγοι ἐπιφανῶν βυζαντινῶν λογίων (Ἀνδρέας Κρήτης, Μιχαήλ, Μεθόδιος, Συμεών, Νεόφυτος), Θεσσαλονίκη 2018.

Γ) Νεομάρτυρες. Ἀπὸ τὴν σκλαβιὰ στὸν οὐρανό, (Πρόλογος τοῦ σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Σταγῶν καὶ Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Προοίμιον τοῦ κ. Θ. Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ), Ἀθήνα 2021.

Ο σεμνός βίος και το έργο του προσφιλούς πνευματικού μας αδελφού Χαραλάμπους αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση δι’ όλους όσους επέλεξαν την εργώδη ατραπό της μετ’ ήθους και κατά Θεόν επιστήμης. Με την προς Κύριον αναχώρησή του εστερήθημεν τον συμβοηθό και συνοδοιπόρο μας, αλλ’ όχι μόνον εμείς, αλ­λα και πας ο κόσμος των γραμμάτων. Η δε είδησις της εκδημίας αυτού επλήρωσε θλίψεως και οδύνης τα μέλη της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων αλλά και όλους όσους συνεργάσθηκαν η εγνώρισαν αυτόν.

Διά τούτο, απολύουμε την παρούσα σύντομη μεν αλλ’ εγκάρδια συλληπητήρια επιστολή, και ευχόμεθα η έξοδος του φιλοχρίστου ημών αδελφού και η πορεία αυτού στα ου­ρα­νια σκη­νω­μα­τα να είναι ευλογημένη και ευ­προσ­δε­κτη, διά των πατρικών ευχών του Σε­βα­σμι­ω­τα­του ποι­με­ναρ­χου κ. Θε­ο­κλη­του, ο οποίος ευστόργως περιέβαλε και περιβάλλει την ημέτερα Ακαδημία.

Απευθύνουμε, προς τούτοις, ειλικρινή συλλυπητήρια και υπομονή στην αξιότιμη σύζυγό του. Εις δε τα τέκνα αυτού ευχόμεθα να είναι ανεξίτηλο στην μνήμη τους το παράδειγμα του πατρός αυτών, έχοντα πάντοτε υπ’ όψιν ότι φόβος Κυρίου τέρψει καρδίαν και δώσει ευφροσύνη και χαράν και μακροημέρευσιν (Σοφία Σειράχ, Α΄12).

Α­λη­σμο­νη­τε φίλε και αείμνηστε αδελφέ Χαραλάμπη,

Ευρισκομένος ήδη εγγύς του ουρανίου και γλυκυτάτου Νυμφίου των ψυχών ημών, δεήθητι υπέρ ημών των συνεργατών, φίλων και αδελφών σου.

Ο Διευθυντής

και τα μέλη του Ε.Σ. της Μητροπολιτικής Ακαδημίας

Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων