14/02/2023 14/02/2023 Στην Ελλάδα και την αμέριστη στήριξη που προσφέρει στη γείτονα χώρα, που έχει πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς, αφιέρωσε το βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet: «EFHARISTO POLI FILE» γράφει και αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σωτήριο έργο που επιτέλεσαν οι Έλληνες διασώστες που αμέσως εστάλησαν από την Ελλάδα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Anadolu: Η...
14 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 - 17:33

«EFHARISTO POLI FILE»: Πρωτοσέλιδο – ύμνος της Hurriyet για τους Έλληνες διασώστες

Διαδώστε:
«EFHARISTO POLI FILE»: Πρωτοσέλιδο – ύμνος της Hurriyet για τους Έλληνες διασώστες

Στην Ελλάδα και την αμέριστη στήριξη που προσφέρει στη γείτονα χώρα, που έχει πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς, αφιέρωσε το βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet: «EFHARISTO POLI FILE» γράφει και αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σωτήριο έργο που επιτέλεσαν οι Έλληνες διασώστες που αμέσως εστάλησαν από την Ελλάδα στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Anadolu: Η καταστροφή μετέτρεψε τα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών σε δίαυλο αδελφοσύνης

Ο φονικός σεισμός, που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία, δείχνει να έχει προκαλέσει μια αλλαγή στις σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα, καθώς τα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει σήμερα δίαυλος αδελφοσύνης που φέρνει ομάδες διασωστών στην τουρκική επικράτεια, σχολιάζει σε τηλεγράφημά του το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τηλεγράφημα συνεχίζει με μια αναφορά στους Έλληνες διασώστες που σπεύδουν στη νότια Τουρκία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις ανεύρεσης επιζώντων στα συντρίμμια “διαπλέοντας μια θάλασσα που έχει υπάρξει μόνιμη πηγή εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας”.

Μια ομάδα από 35 έλληνες διασώστες, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, βρίσκεται στην επαρχία της νότιας Τουρκίας Καχραμάνμαράς αναζητώντας τυχόν επιζώντες. Έφθασε εκεί το βράδυ του Σαββάτου, αφού ταξίδεψε 30 ώρες από την Αθήνα, γράφει το πρακτορείο.

Στο τηλεγράφημά του, το Anadolu αναφέρεται στις μέχρι σήμερα εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών σημειώνοντας ωστόσο πως “η τραγωδία του σεισμού φαίνεται ότι άλλαξε ‘τις καιρικές συνθήκες’ στις διμερείς σχέσεις”.

Επισημαίνει εξάλλου την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την Κυριακή στην Τουρκία λέγοντας ότι ήταν ο πρώτος κορυφαίος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσκεψη αλληλεγγύης στην Τουρκία στον απόηχο της καταστροφής.

200 ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς υπάρχει ζωή κάτω από τα ερείπια

Ένας 18χρονος ανασύρθηκε από τα ερείπια κτιρίου στη νότια Τουρκία, στην τρίτη σημερινή διάσωση και περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, καθώς οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής στρέφουν την προσοχή τους σ’ αυτούς στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο δριμύ ψύχος.

Ο Μουχαμέντ Τζαφέρ, η διάσωση του οποίου μεταδόθηκε από το CNN Turk, φαινόταν να κουνάει τα δάχτυλά του καθώς τον μετέφεραν, αφού επέζησε του μεγάλου σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου και του ισχυρού μετασεισμού που ακολούθησε ώρες μετά.

Ήταν ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία υπερβαίνουν πλέον τους 37.000.

Λίγο νωρίτερα, διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανά δύο αδέλφια από τα ερείπια συγκροτήματος διαμερισμάτων στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και η κατάστασή τους δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Οι διασώστες εργάσθηκαν και πάλι όλη τη νύχτα για να διασώσουν ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί. Όμως μερικές ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να περιστέλλουν τις επιχειρήσεις καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τις ήδη ισχνές πιθανότητες επιβίωσης. Μερικοί πολωνοί διασώστες, μεταξύ των πολλών πολυεθνικών ομάδων που κατέφθασαν για να βοηθήσουν στην Τουρκία, ανακοίνωσαν πως θα αναχωρήσουν αύριο, Τετάρτη.

Νωρίτερα σήμερα, ένα αγόρι κι ένας άνδρας διασώθηκαν στο Καχραμάνμαράς, ενώ διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να φθάσουν τη γιαγιά, τη μητέρα και την κόρη μιας οικογένειας που φαίνεται πως έχουν επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια ενός κτιρίου.

Στο Χαλέπι της Συρίας, που έχει επίσης πληγεί από το σεισμό, ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε τη Δευτέρα πως η φάση της διάσωσης «φθάνει στο τέλος» και οι οργανώσεις αρωγής επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση καταφυγίων, τροφίμων και σχολικής εκπαίδευσης.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία, είπαν αργά χθες το βράδυ διπλωμάτες, για την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή που έχει μέχρι στιγμής δεχθεί λίγη βοήθεια.

Στη νότια τουρκική πόλη της Αντάκια (Αντιόχεια), εκσκαφείς έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και να καθαρίζουν τα ερείπια σε μια κατεστραμμένη περιοχή. Οι μπλε φάροι των ασθενοφόρων φωτίζουν τους σκοτεινούς δρόμους, καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Ο απολογισμός

Ο απολογισμός από το σεισμό στην Τουρκία είναι 31.643 νεκροί, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών.

Ο απολογισμός από το σεισμό στη Συρία έχει φθάσει τους 5.714 νεκρούς. Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο στο θύλακο που ελέγχουν οι αντάρτες όσο και στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Δείτε ακόμη:

Πατριάρχης Αντιοχείας σε Εκκλησία Πολωνίας: “Ευχαριστούμε για την αδελφική αλληλεγγύη”

Ο Άσαντ δέχεται να παραδοθεί βοήθεια του ΟΗΕ στη Συρία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων