16/08/2020 16/08/2020 Όλα τα μεγάλα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας πανηγύρισαν εχτές την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να επιβάλλει περιορισμούς οι πιστοί προσκύνησαν την Παναγία από την Τραπεζούντα και την Ίμβρο μέχρι το Βέρμιο και τις Κυκλάδες. Ένας διαφορετικός Δεκαπενταύγουστος, με την τήρηση πολλών μέτρων αλλά οι πιστοί τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο....
16 Αυγούστου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 15:51

Η Ορθοδοξία πανηγύρισε την Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως

Διαδώστε:
Η Ορθοδοξία πανηγύρισε την Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως

Όλα τα μεγάλα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας πανηγύρισαν εχτές την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να επιβάλλει περιορισμούς οι πιστοί προσκύνησαν την Παναγία από την Τραπεζούντα και την Ίμβρο μέχρι το Βέρμιο και τις Κυκλάδες. Ένας διαφορετικός Δεκαπενταύγουστος, με την τήρηση πολλών μέτρων αλλά οι πιστοί τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο. Η απαγόρευση των λιτανειών τηρήθηκε, οι πιστοί έκαναν χρήση της μάσκας όπου επιβαλλόταν όμως κανένας δε θα μπορούσε να λείπει από τη Μεγάλη Θεομητορική εορτή της Ορθοδοξίας. 

Στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς στην Τραπεζούντα πραγματοποιήθηκε μετά από 5 χρόνια Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσαν οι Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η Θεία Λειτουργία στο Πανποντιακό προσκύνημα η οποία τελέστηκε χωρίς την παρουσία του Πατριάρχη και κάτω από μια τεράστια Τουρκική σημαία αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις. Για αυτό και τα Ποντιακά σωματεία οδηγήθηκαν σε κοινή απόφαση πριν τον εορτασμό στην οποία χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Υποστηρίζουμε οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί να επισκεφθεί τη Μονή της Παναγίας Σουμελά και θέλει να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη χρονιά στις 15 Αυγούστου. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε επίσης εκείνους από τις κοινότητές μας που δεν θέλουν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του Ερντογάν ότι σέβεται τον πολιτισμό μας και ότι συμμετέχουν στην «αποδοχή» της «πρόσκλησης» της κυβέρνησής του να την επισκεφθούν”.  Διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα.

 

Στο άλλο μεγάλο προσκύνημα των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο της Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε λαμπρή εορτή. Στο Πανηγυρικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος νωρίτερα χοροστάτησε στον όρθρο της εορτής, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 1608ης πανηγύρεως της «Παναγία Σουμελά» έγιναν, σαφώς, με όλους τους περιοριστικούς όρους για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Οι προσκυνητές εντός του ναού φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις. Δεν πραγματοποιήθηκαν λιτανείες με τη συμμετοχή των πιστών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού, παρά μόνο έγινε έξοδος της εικόνας από το ναό και κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μόνο από τους εκπρόσωπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

Επίσης, φέτος, δεν επιτράπηκαν κατασκηνωτές στο χώρο του προσκυνήματος και δεν πραγματοποιήθηκαν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

 

Στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Κόσμος βρέθηκε από νωρίς το έξω από τον ναό και περίμενε ευλαβικά να προσκυνήσει. Η πανδημία που κυριαρχεί αυτόν τον καιρό στην πατρίδα μας άλλαξε την εικόνα που βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια καθώς οι οργανωμένες προσκυνηματικές εκδρομές με τα πούλμαν, κυρίως με ηλικιωμένους, δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος και έτσι ο κόσμος δεν ήταν ο ίδιος. Οι κανόνες τηρήθηκαν στο μέγιστο δυνατό με τους πιστούς να περιμένουν υπομονετικά στον προαύλιο χώρο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο του Πρακτορείου Ορθοδοξία:

 

 

Στο άλλο μεγάλο προσκύνημα της Ελλάδας, την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, και ενώ το νησί βρισκόταν υπό αυστηρά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου χωρίς τη χρήση μεγαφώνων και με την αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας ώστε να γίνεται η χρήση μάσκας και να τηρούνται οι αποστάσεις. Και στην Πάρο αρκετός κόσμος τίμησε την Παναγία όπως βλέπετε στo σχετικά βίντεο:

 

O Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος δεν παρέστει στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας βρέθηκε στην Ίμβρο, η οποία αποτελεί γενέτειρά του, και τέλεσε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου και Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, τέλεσε  το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Χρυσοσπηλαιωτίσσης, που βρίσκεται στην οδό Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό την τούρκικη σημαία εόρτασε η ιστορική Μονή του Πόντου

Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

ΠΑΡΟΣ- ΤΗΝΟΣ: Η Κοίμηση της Θεοτόκου σε καιρό πανδημίας

Στην γενέτειρά του Ίμβρο ιερούργησε ο Οικ. Πατριάρχης

Όταν επιστρέφουμε στον Θεό, τότε κυριαρχεί ο κόσμος της Παναγίας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων