21/10/2019 21/10/2019 Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε  για πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς την τελευταία φορά, επισκέφθηκε την Μονή ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Η υποδοχή του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, όπως θα δείτε στο πλούσιο φωτορεπορτάζ μας, στις ζωντανές συνδέσεις των κοινωνικών δικτύων...
21 Οκτωβρίου, 2019 - 11:34
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2019 - 23:09

Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, τριάντα χρόνια μετά – (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Διαδώστε:
Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, τριάντα χρόνια μετά – (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε  για πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς την τελευταία φορά, επισκέφθηκε την Μονή ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας.

Η υποδοχή του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, όπως θα δείτε στο πλούσιο φωτορεπορτάζ μας, στις ζωντανές συνδέσεις των κοινωνικών δικτύων του Πατριαρχείου αλλά και στις λήψεις του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΔΟΣ- ΡΑΦΑΗΛ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ- ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ- ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΠΑΤΖΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γερ. Εφραίμ με την πολυάριθμο αδελφότητα στην είσοδο της Μονής.

Παρόντες ήταν οι Αρχιερείς Μιλήτου Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος, Δωδώνης Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Λαοδικείας Θεοδώρητος, οι Καθηγούμενοι Χιλανδαρίου, Μεθόδιος, Διονυσίου Πέτρος, Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος, Ξενοφώντος Αλεξιος, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Σταυρονικήτα Τύχων και οι Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και Γέρων Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης αντιπρόσωποι των Μονών τους στην Ιερά Κοινότητα.

Παρίσταντο στην υποδοχή ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος και ο  Υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνιος Διαματάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο  Υπολιμενάρχης Αγίου Όρους, Υποπλοίαρχος Λ. Σ. Διονύσιος Ευστράτιος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Πύραρχος Δημήτρης Καρασαββίδης

Η Ιερά λιτανεία κατέληξε στο Καθολικό της Μονής όπου τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία και εψάλη το Πολυχρόνιο του Παναγιωτάτου. Ακολούθησε προσφώνηση από τον Καθηγούμενο Γερ. Εφραίμ.

Ο Γέροντας Εφραίμ  αναφέρθηκε στην προ 30ετίας εγκατάσταση της Βατοπαιδινής Αδελφότητος από την Πατριαρχική Εξαρχία, στην οποία μετείχε και ο νυν Παναγιώτατος και έκλεισε τον λόγο του ευχαριστώντας τον Οικουμενικός Πατριάρχη για την Αγιοκατάταξη των 4 Αγιορειτων Οσίων.

Στην αντιφώνησή του ο Οικ. Πατριάρχης μίλησε για την αληθινή θεολογία, για τη μοναστική πολιτεία και την καλλιέργεια των αρετών μεταξύ των οποίων κορυφαία είναι η υπακοή που πρέπει να διακρίνει τον μοναχό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη πρώτη του αυτή επίσκεψη ως οικείος Επίσκοπος και μίλησε για τον κόπο του γέροντα Εφραίμ για τη καθοδήγηση της αδελφότητας.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες για την εγκάρδιο υποδοχή και δώρισε χερνιβόξεστο και επιγονάτιο.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στο τάφο του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Εν συνεχεία μετέβησαν στο Συνοδικό της Μονής για το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.

Στο Συνοδικό της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ο Καθηγούμενος  της Μονής, Γέροντας Εφραίμ αναγόρευσε τον Οικ. Πατριάρχη Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπαιδίου για την μέριμνα και καίρια συμβολή του στην κοινοβιοποίηση της Μονής .

Ας σημειωθεί ότι ο νυν Οικ. Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τη ΙΜΜ Βατοπαιδίου ως  Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Σχολάρχου Χάλκης Μάξιμο ως Πατριαρχική Εξαρχία για την επανασύσταση και αποκατάσταση του Κοινοβιακού Μοναχισμού στο Βατοπαίδι.

Ο Γερ. Εφραίμ επέδωσε το Χρυσούν Σταυρόν της Αγίας Ζώνης στον Παναγιώτατο και μια εικόνα του Αγίου Ελπιδηφόρου και των συν αυτώ, ημέρα ενθρονίσεως του Παναγιωτάτου ως Οικουμενικού Πατριάρχου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναμένοντας τον Οικ. Πατριάρχη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Ο Παναγιώτατος στον τάφο του Γέροντος Ιωσήφ

Στο γραφείο του γέροντος Εφραίμ ο Οικ. Πατριάρχης

Ο Οικ. Πατριάρχης, Πνευματικός Κτήτορας της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Ο Οικ. Πατριάρχης προσκυνά την Παναγιά την Παραμυθία

Στο σκευοφυλάκιο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων