17/03/2020 17/03/2020 Πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης μέτρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κρίσιμη σύνοδο που πραγματοποίησε στο Συνοδικό Μέγαρο υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Η ενημέρωση που έλαβε χώρα από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα...
17 Μαρτίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2020 - 10:16

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το παρασκήνιο της απόφασης να μπει λουκέτο στις Εκκλησίες- Πως η κυβέρνηση πήρε αυτό που ήθελε και οι αντιδράσεις του κόσμου

Διαδώστε:
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το παρασκήνιο της απόφασης να μπει λουκέτο στις Εκκλησίες- Πως η κυβέρνηση πήρε αυτό που ήθελε και οι αντιδράσεις του κόσμου

Πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης μέτρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κρίσιμη σύνοδο που πραγματοποίησε στο Συνοδικό Μέγαρο υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Η ενημέρωση που έλαβε χώρα από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα φαίνεται να επηρέασε τους περισσότερους από τους συνοδικούς, οι οποίοι όμως προσπαθούσαν να μετρήσουν και τις απόψεις των Ιεραρχών της Αττικής, που προσκλήθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο.
Την ώρα λοιπόν που η Σύνοδος μετά από πέντε ολόκληρες ώρες ανακοινώνει μέτρα βάσει των οποίων οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργήσουν μόνο κάθε Κυριακή, για μια ώρα και θα σταματήσουν όλες οι άλλες ακολουθίες, λίγα λεπτά μετά ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κλείνουν Εκκλησίες και γενικότερα χώροι λατρείας κάθε δόγματος.
Ακολουθεί αμέσως σε κλάσματα δευτερολέπτου ,με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βήματα του Πρωθυπουργού και η Υπουργός Παιδείας, η οποία ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις Εκκλησίες.

Όλο το παρασκήνιο

Από την αρχή της διευρυμένης συνεδρίασης και όταν ακόμη ήταν παρών ο κ Σωτήρης Τσιόδρας υπήρχαν αντιδράσεις από Ιεράρχες στην προτροπή του εκ μέρους της κυβέρνησης να κλείσουν οι Εκκλησίες ή έτσι τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί.

Κυρίως οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Πειραιώς αντέδρασαν στην πρόταση της κυβέρνησης και τόνισαν ότι δεν γίνεται να κλείσουμε τις Εκκλησίες και να λειτουργούν τους χώρους λατρείας τους τα άλλα δόγματα….
Έξω από τη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Καισαριανής αποκαλύπτει ότι όσοι Ιεράρχες, ήταν στη συνεδρίαση τόσες απόψεις υπήρχαν και οι Μητροπολίτες Πειραιώς και Κηφισίας προετοίμαζαν με τις δηλώσεις τους, το τι θα ακολουθούσε από ότι φάνηκε αργότερα. Ουσιαστικά έδωσαν το στίγμα του όλου προβλήματος της αντίδρασης : Να μην κλείσουν μόνο οι Εκκλησίες αλλά και οι άλλοι χώροι λατρείας…
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το κλίμα που υπάρχει στη Σύνοδο, το οποίο ήταν πραγματικά σε ένταση αφού και οι Ιεράρχες μεταξύ τους δε συμφωνούσαν.
Αυτή η πολυφωνία και η διάσταση απόψεων, την οποία ο Μητροπολίτης Περιστερίου την χαρακτήρησε ως υγιή,  πέρασε στον Πρωθυπουργό ως έλλειψη συνεννόησης.
Μέσα σε πολύ λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού λαμβάνει το μήνυμα από τον Τσιόδρα αντιλαμβάνεται ότι αν κλείσει όλους τους χώρους λατρείας θα κλείσει και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και αυτό ανακοινώνει άμεσα .
Το τουίτ του πάγωσε τον λαό …κάτι το οποίο φάνηκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που από χθες 16-3-2020 ως σήμερα κατακρίνει το κλείσιμο των Εκκλησιών βάζοντας πολλά ερωτηματικά στα όσα τόσα χρόνια ακούγονται στα Θεία Κυρήγματα, δείχνοντας ξεκάθαρα την απογοήτευσή τους στην απαγόρευση του Εκκλησιασμού.

Το παρασκήνιο των πιέσεων

Μιλώντας στο τηλέφωνο (μετά από όλο αυτό το θρίλερ κατά τη γνώμη μου, που έγραφε νέα μελανή σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας,)  με συνοδικό Ιεράρχη για την εξέλιξη, η απάντηση που πήρα ήταν ότι ουσιαστικά δεν τους έκλεισε η Κυβέρνηση αλλά η Εκκλησία θέλησε να βοηθήσει την Κυβέρνηση στο έργο της κρατώντας για λίγες μέρες κλειστές τις Εκκλησίες, μπροστά στον κίνδυνο αυτό που διατρέχει η δημόσια υγεία. Βέβαια αυτό δεν πέρασε στην κοινή γνώμη. Στην κοινή γνώμη πέρασε ότι η Κυβέρνηση έκλεισε τις Εκκλησίες.
Πριν λίγες μέρες μιλώντας με άλλον Ιεράρχη της Αττικής έμαθα ότι ο κ Τσιόδρας προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει στους Ιεράρχες ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και ότι έπρεπε η Εκκλησία να βιαστεί να πάρει αποφάσεις, ζητώντας απεγνωσμένα την αρωγή και τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, αναζητώντας τους Ιεράρχες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφασή του.

Όμως και το υπουργείο Παιδείας είχε το ρόλο του σε αυτή την προσπάθεια διότι έγιναν αρκετά τηλεφωνήματα σε Ιεράρχες να βοηθήσουν στο έργο της την Κυβέρνηση και να κλείσουν τις Εκκλησίες.

Το κείμενο του δελτίου τύπου της Συνόδου και η αμήχανη απάντηση του Μητροπολίτη Φιλίππων

Το κείμενο που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων δεν είχε καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα όπως φάνηκε αργότερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Το κείμενο το συζητούσαν και το έγραφαν αρκετές ώρες για να ανακοινώσουν τελικά ότι για μια ώρα την Κυριακή θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία κι εκεί που όλοι αναρωτιόμασταν πως θα προλάβουμε για παράδειγμα την ύψωση του  Σταυρού μιας και η Κυριακή που ακολουθεί είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, μέσα σε μια ώρα, ήρθε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και συνειδητοποιήσαμε ότι μάλλον τσάμπα γραφόταν το δελτίο τύπου της ΔΙΣ
Γι αυτό και όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Μητροπολίτη Φιλίππων μετά την ανάγνωση του κειμένου αν τελικά οι πιστοί θα μπορούν να πάνε στις Εκκλησίες ή όχι εκείνος απέφυγε να απαντήσει και είπε απλά: “Ισχύει ότι γράφει το κείμενο”

Και ήταν λογικό να μην απαντήσει αφού ήξεραν ότι σε ένα διάστημα μικρό η μεγάλο το περιεχόμενο του κειμένου δεν θα είχε καμία αξία αφού ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε το λουκέτο στις Εκκλησίες.

Εδώ θα θυμηθώ κάποιες φράσεις από το Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ Ευστάθιο που πέρσι τέτοια εποχή σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε μου τόνιζε: “η Εκκλησία μας γεννήθηκε μέσα στο σπήλαιο ανδρώθηκε στις κατακόμβες και ζημιώθηκε στα ανάκτορα. Χρειάζεται να έχουμε γενναιότητα για να μπορέσουμε να πατήσουμε πόδι και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Οι διωγμοί ανέδειξαν την Εκκλησία μας και την Πίστη μας”

Όπως θα θυμηθώ και κάποιες φράσεις από μια άλλη συνέντευξη που μου παραχώρησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ Χρυσόστομος, όταν μου είπε :” Μας λυτρώνει ο Θεός με το αίμα του, μας εξαγοράζει. Ο Χριστός αναστήθηκε εκ των νεκρών και έβγαλε εν δυνάμει την ανθρώπινη φύση μέσα από τα μνήματα” 

Για να έρθουμε σήμερα και να σκεφτούμε ότι μετά από όλα αυτά ο Χριστός, ο γιατρός των ψυχών ξανασταυρώνεται λίγο νωρίτερα από τη μεγάλη Εβδομάδα.

Ο κόσμος γεμίζει τους φούρνους, σπρώχνεται στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ για να φροντίσει να μην του λείψει το φαγητό τις μέρες της απομόνωσης και οι Εκκλησίες που ως τώρα είχαν λίγο κόσμο λόγω των μέτρων, έκλεισαν τελείως, όταν δεν έκλεισαν σε καιρούς διωγμών, πολέμων, ασθενειών. Και όταν απειλούνταν με κλείσιμο από τους Γενίτσαρους έμπαιναν μπροστά οι Ιεράρχες και έβαζαν το στήθος τους μαρτυρώντας την Πίστη τους στο όνομα της Αγίας Τριάδας.

Καλή και Αγία Σαρακοστή

Μ.Γ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων