17/10/2021 17/10/2021 Σαν Σήμερα στις 17 Οκτωβρίου 1981, σε ηλικία 94 ετών, φεύγει από τη ζωή η Λίνα Τσαλδάρη, Ελληνίδα πολιτικός, η οποία αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της γυναίκας ενώ υπήρξε και η πρώτη Ελληνίδα που ανέλαβε υπουργικό αξίωμα. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, του Στέλιου Κούλογλου, παραγωγής 2000, με τίτλο «Οι...
17 Οκτωβρίου, 2021 - 18:55
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2021 - 18:58

Λίνα Τσαλδάρη: Μία γυναίκα για τις γυναίκες (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Διαδώστε:
Λίνα Τσαλδάρη: Μία γυναίκα για τις γυναίκες (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Σαν Σήμερα στις 17 Οκτωβρίου 1981, σε ηλικία 94 ετών, φεύγει από τη ζωή η Λίνα Τσαλδάρη, Ελληνίδα πολιτικός, η οποία αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της γυναίκας ενώ υπήρξε και η πρώτη Ελληνίδα που ανέλαβε υπουργικό αξίωμα.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί από την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, του Στέλιου Κούλογλου, παραγωγής 2000, με τίτλο «Οι Γυναίκες Εκτός Νυμφώνος», μιλάει η στενή συνεργάτιδα της Λίνας Τσαλδάρη, Άννα Βασιλειάδου. Αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του 1956, όπου η Λ. Τσαλδάρη βγήκε πρώτη σε σταυρούς στην Αθήνα και ορκίστηκε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θυμάται επίσης την πρώτη ομιλία της Τσαλδάρη στη Βουλή, τις αντιδράσεις της στα δημοσιεύματα εφημερίδων, το σεβασμό που έτρεφαν στο πρόσωπό της οι υπόλοιποι βουλευτές, αλλά και την επανεκλογή της στις εκλογές του 1958.

Το απόσπασμα περιλαμβάνει και ηχητικό αρχειακό υλικό όπου ακούγεται η Τσαλδάρη η οποία μιλάει για τη σημασία της παρουσίας των γυναικών στη Βουλή στην προσπάθεια για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων στην ελληνική κοινωνία. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο της Ελληνίδας πολιτικού Λίνας Τσαλδάρη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων