16/11/2020 16/11/2020 Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα στην πόλη του Λαγκαδά οι σημαίες και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, χθες το πρωί, σε ηλικία μόλις 62 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής...
16 Νοεμβρίου, 2020 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2020 - 10:40

Μεσίστιες οι σημαίες στο Λαγκαδά για την κοίμηση του μακαριστού Ποιμενάρχη – Στις 12 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία

Διαδώστε:
Μεσίστιες οι σημαίες στο Λαγκαδά για την κοίμηση του μακαριστού Ποιμενάρχη – Στις 12 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία

Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα στην πόλη του Λαγκαδά οι σημαίες και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, χθες το πρωί, σε ηλικία μόλις 62 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, σύμφωνα με τις επιταγές του υγειονομικού πρωτοκόλλου. 

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υφίστανται την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Θα παραβρεθεί ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, ο υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.

Η είδηση σκόρπισε θλίψη τόσο στην τοπική κοινωνία του Λαγκαδά, όσο και σε όλη την Ορθοδοξία καθώς ο Σεβασμιώτατος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός προς όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr από το περιβάλλον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, ο Μητροπολίτης εκοιμήθη στo νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου εισήχθη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης μίλησε για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου με τους συνεργάτες του και μάλιστα τους είπε πως έπρεπε να τελεσθεί δέηση για την απαλλαγή από τον κορωνοϊό. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα καθώς ήταν ζαχαροδιαβητικός.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, εξέδωσε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει το νοσοκομείο, “η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (Κυριακή) στις 06:36 κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή”. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο ίδιος ωστόσο το βράδυ είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του, ότι θα έδινε γραπτή ανακοίνωση προς το ποίμνιό του για παρηγοριά και στήριξη μιας και σήμερα αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων.

«Το έργο του ήταν καινοτόμο και ανανεωτικό»

Ανακοίνωση για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη της κυρού Ιωάννου εξέδωσε η Μητρόπολη Λαγκαδά, στην οποία στέκεται ιδιαιτέρως στο καινοτόμο και ανανεωτικό έργο που επιτέλεσε στα δέκα χρόνια της ποιμαντορίας του.

“Το έργο του στη Μητρόπολη Λαγκαδά ήταν καινοτόμο και ανανεωτικό. Ανακαίνισε και ανέδειξε το μητροπολιτικό μέγαρο, ανοικοδόμησε και εγκαινίασε Ναούς, αναστήλωσε 12 μεταβυζαντινούς Ναούς της επαρχίας του και ανακαίνισε το κέντρο νεότητος Αγία Κυράννα. Υλοποίησε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρος. Ίδρυσε το Εκκλησιαστικό μουσείο της Μητροπόλεως, ενώ παράλληλα δημιούργησε λαογραφικό μουσείο στο Λαγκαδά, καθώς και τη Μόνιμη Έκθεση παλαιτύπων βιβλίων. Βοήθησε στην οργάνωση δύο τοπικών εκκλησιαστικών μουσείων στο Σοχό και τη Λητή. Δημιούργησε πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο στο Σοχό. Αναδιοργάνωσε και στήριξε ποικιλοτρόπως τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς του. Δημιούργησε και λειτούργησε το Κέντρο Μελέτης για την νόσο Αλτζχάϊμερ. Η πρόνοια του Θεού τον αξίωσε μετά από επίμονες έρευνές του να βρεθούν τα λείψανα των Νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης. Ανέδειξε τη μνήμη του Νεομάρτυρος Ιερομονάχου Γαβριήλ του εκ Βερτίσκου-Λαγκαδά και μερίμνησε για την αναγνώριση και αγιοκατάταξη του Αγίου Ακακίου και του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης. Στον τομέα της φιλανθρωπίας δημιούργησε το κοινωνικό εστιατόριο καθώς και τα ιδρύματα Χαραλάμπους Παπέ και Δημητρίου και Μαγδαληνής Παπέ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Χειροτόνησε πλήθος Ιερέων, με τους οποίους στελέχωσε όλες τις ενορίες της Εκκλησιαστικής του επαρχίας. Λειτουργούσε ακατάπαυστα στο Ιερό Θυσιαστήριο το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Εκατήχησε, εδίδαξε και αγίασε δαψιλώς τον λαό του Θεού. Υπήρξε ένας αληθινός καλός ποιμένας και εργάτης ακατάπαυστος της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου”, αναφέρει.

Χθες, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορήθηκε μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στη Σηλυβρία, τον θάνατο του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τον επιχώριο Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο και κληρικούς της Επαρχίας του και της Πατριαρχικής Αυλής.

Ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την θλίψη της για το γεγονός εξέδωσε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας όλοι το σπουδαίο έργο που είχε επιτελέσει ο μακαριστός Μητροπολίτης και το πλήγμα για τον τόπο που συνιστά η απώλειά του.

Μεσίστιες οι σημαίες και κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου Λαγκαδά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά με αφορμή την κοίμηση του Μητροπολίτη πρώην Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 και εξέδωσε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα:

«• Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και στους συγγενείς του, μέσω αυτού του ψηφίσματος, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο και τη δυναμική παρουσία κατά την τέλεση του φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου του Μακαριστού Ποιμενάρχη μας.

• Να κατατεθεί στεφάνι.

• Να επιδοθεί το ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και στην οικογένεια του εκλιπόντος.

• Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου.

• Να παραστεί ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ταχματζίδης Ιωάννης στην αρχιερατική εξόδιο ακολουθία.

• Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημοτικά καταστήματα του Δήμου από σήμερα και μέχρι την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.

• Να κηρυχθεί ως ημέρα πένθους για τον Δήμο η ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας και να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Επιχειρήσεις του Δήμου.

• Να αναβληθεί η 23η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020».

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτη 

Ο εκλιπών Ιεράρχης γεννήθηκε εις την Θεσσαλονίκην το έτoς 1958. Απεφοίτησε της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης το έτος 1979 και του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Το ίδιο έτος χειροτονείται Διάκονος και μετά από ένα χρόνο Πρεσβύτερος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης υπό του Μακαριστού Γέροντός του, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β’, λαβών και το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος των Ιερών Προσκυνηματικών Ναών Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου αλλά και Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτην Λαγκαδά την 10ην Μαΐου του 2010. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του ετελέσθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου και πλειάδος Ιεραρχών στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την κοίμηση του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Όταν ο μακαριστός Μητρ. Λαγκαδά μιλούσε στο ope.gr

Καράογλου: «Έχασα έναν φίλο μου»

Η χειροτονία και η ενθρόνιση του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΒΙΝΤΕΟ)

Αύριο στις 12 η εξόδιος του Μητρ. Λαγκαδά

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά

Τι είχε πει για την πανδημία στην τελευταία του συνέντευξη ο μακαριστός Μητρ. Λαγκαδά

Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες στη Μητρόπολη Λαγκ§αδά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δήμος Λαγκαδά θρηνεί την απώλεια του ιεράρχη του

Τζιτζικώστας και Ζέρβας για την εκδημία του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Ι.Μ. Λαγκαδά: «Το έργο του ήταν καινοτόμο και ανανεωτικό»

Ιερά Σύνοδος: Σταματήστε να υβρίζετε την Θεία Κοινωνία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων