24/06/2020 24/06/2020 Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, με μεγάλη απήχηση, στην Αθήνα, ένας πρότυπος κύκλος μουσικών σπουδών απευθυνόμενος αποκλειστικά στους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης. Ενα πρόγραμμα εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή του δημοτικού τραγουδιού, τον Χρόνη Αηδονίδη, υπό την επίβλεψη του οποίου λειτουργεί έως σήμερα. “Ο σωστός (παραδοσιακός) τραγουδιστής ή ο ψάλτης δεν πρέπει να είναι ένας απλός...
24 Ιουνίου, 2020 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 20:01

Μουσικό Εργαστήρι “Χρόνης Αηδονίδης”

Διαδώστε:
Μουσικό Εργαστήρι “Χρόνης Αηδονίδης”

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, με μεγάλη απήχηση, στην Αθήνα, ένας πρότυπος κύκλος μουσικών σπουδών απευθυνόμενος αποκλειστικά στους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης. Ενα πρόγραμμα εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή του δημοτικού τραγουδιού, τον Χρόνη Αηδονίδη, υπό την επίβλεψη του οποίου λειτουργεί έως σήμερα.

“Ο σωστός (παραδοσιακός) τραγουδιστής ή ο ψάλτης δεν πρέπει να είναι ένας απλός εμπειρικός ερμηνευτής, όπως είναι δυστυχώς οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Θα πρέπει να ξέρουν μουσική και τουλάχιστον ένα όργανο” αναφέρει ο ίδιος στο ιδιόχειρο λεύκωμα συμβουλών, που έχει παραδώσει στην, επί σειρά ετών, συνεργάτιδα και συνεχίστρια του έργου του, Νεκταρία Καραντζή, αναγνωρισμένη διεθνώς σήμερα στο είδος που με συνέπεια υπηρετεί, τη βυζαντινή και την παραδοσιακη μουσική, και πρωτοπόρο στην ανάδειξη της γυναικείας ψαλτικής.

Με αυτή τη φιλοσοφία, λειτουργεί το Μουσικό Εργαστήρι Χρόνης Αηδονίδης (ΜΕΧΑ), τη διεύθυνση και τη διδασκαλία του οποίου έχει αναλάβει η Νεκταρία Καραντζή. Η προσέλευση, κάθε χρόνο, ολοένα αυξάνεται, αποδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής ψυχής με την μακραίωνη παράδοσή της.

Ο καινοτόμος κύκλος Σπουδών Μουσικής παράδοσης του ΜΕΧΑ αποτελεί σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν και να μυηθούν στον κόσμο της αυθεντικής παράδοσης.

Πρόκειται για τριετή κύκλο σπουδών που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ωδείου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου Χαλανδρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (υπό τη διεύθυνση του π. Λάμπρου Ανδρεάκη), στον οποίο υπήρξε εφημέριος, επί σειρά ετών, ο ιερέας πατέρας του Χρόνη Αηδονίδη, π. Χρήστος Αηδονίδης.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβανει:

διδασκαλία παραδοσιακού τραγουδιού, κατά το πρότυπο διδασκαλίας του Χρόνη Αηδονίδη

στοιχεία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

στοιχεία Θεωρίας Μουσικής και

στοιχεία Λαογραφίας.

Το ΜΕΧΑ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες σπουδαστών και περιλαμβάνει τόσο φυσική όσο και διαδικτυακή διδασκαλια, σε ομαδικά τμήματα ή ιδιαίτερα μαθήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των σπουδαστών.

Τα μαθήματα στα τμήματα θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι προεγγραφές όμως για το σπουδαστικό έτος 2020-2021 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Για προεγγραφές και περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail: [email protected]

 

Παρακολουθήστε video από πρόσφατη εμφάνιση του Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης στο αφιέρωμα για τη Νεκταρία Καραντζή στην εκπομπή της ΕΡΤ2 “Η αυλή των Χρωμάτων” με τη δημοσιογράφο Αθηνά Καμπάκογλου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων