06/02/2023 07/02/2023 Πρόκειται για την καταστροφή του αιώνα, όπως δημοσιεύουν ξένα μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τον νέο ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Τουρκία. Ανάμεσα στις υλικές καταστροφές είναι και Ορθόδοξοι Ναοί, ενώ βαρύς είναι ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές. Ο αριθμός των νεκρών μέχρι τις 19.00 το απόγευμα της Δευτέρας ήταν 2.300 και...
06 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2023 - 3:19

Νέος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – Χιλιάδες οι νεκροί – Κατέρρευσαν Ορθόδοξοι ναοί (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Νέος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – Χιλιάδες οι νεκροί – Κατέρρευσαν Ορθόδοξοι ναοί (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για την καταστροφή του αιώνα, όπως δημοσιεύουν ξένα μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τον νέο ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Τουρκία. Ανάμεσα στις υλικές καταστροφές είναι και Ορθόδοξοι Ναοί, ενώ βαρύς είναι ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές. Ο αριθμός των νεκρών μέχρι τις 19.00 το απόγευμα της Δευτέρας ήταν 2.300 και των τραυματιών έφτανε τους 10.000. Οι προβλέψεις δυσοίωνες ότι θα αυξηθούν δραματικά τόσο τα θύματα όσο και οι τραυματίες.  Πανικός επικρατεί στους δρόμους της Τουρκίας και της Συρίας.

ΖΩΝΤΑΝΑ εικόνες από τα συντρίμμια:


Ο σεισμός έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας στις 12.23 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC. Ακολούθησε λίγο αργότερα μία νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της σημερινής ημέρας, έγινε σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών, διάρκειας ενός λεπτού, με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς, πλήττωντας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Πρόκεται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκία: Μεγάλη έκρηξη κατά τη διάρκεια του σεισμού

Κατά τη διάρκεια του σεισμού στο Καχραμανμαράς οι κάμερες των ξένων μέσων αποτύπωσαν μία έκρηξη που σημειώθηκε με συνέπεια ο ουρανός από νύχτα να γίνει μέρα.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Μάρτιν Μάι του Πανεπιστημίου King Abdullah είπε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι ο απολογισμός των θυμάτων «ενός από τους μεγαλύτερους σεισμούς που βίωσε η περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια», πιθανώς θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες.

«Στο παρελθόν αυτοί οι σεισμοί στην Τουρκία έχουν οδηγήσει σε απώλειες περίπου 13.000 ζωών λόγω του στιλ των κατασκευών. Το μέγεθος της καταστροφής θα έχει επίσης τεράστια οικονομική επίπτωση», προέβλεψε.

Προσευχή για τα θύματα από Ιεράρχες

Ο Πατριάρχης Ιωάννης ζήτησε όλοι να συνδράμουν στην παροχή βοήθειας

Έκκληση προς όλους να προσευχηθούν για τα θύματα και τους τραυματίες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία έκανε από το αεροδρόμιο του Λιβάνου ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι από τον φονικό σεισμό ενώ έκανε γνωστό ότι Εκκλησίες σε Αντιόχεια και Μερσίνα έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, ζήτησε από κληρικούς και λαϊκούς να παρέχουν όπου χρειαστεί τη βοήθειά τους προς όσους έχουν ανάγκη. Στην ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αντιοχείας δημοσίευσε φωτογραφίες από τις ζημιές που έχουν υποστεί ναοί και κτίρια που ανήκουν στην Εκκλησία.

Δείτε εικόνες ΕΔΩ

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προσευχή για όσους επλήγησαν από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Ο Θεός να δώσει παρηγοριά σε Τουρκία και Συρία σε αυτές τις δύσκολες ώρες εύχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τον φονικό σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Την ώρα που οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον απεγκλωβισμό αγνοουμένων, νέος μετασεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος ζητά από όλους να υψώσουμε τις προσευχές για τα θύματα και όσους υποφέρουν αυτή την ώρα από τις συνέπειες του σεισμού.

Προικοννήσου Ιωσήφ: “Ο πόνος είναι κοινός”

Στον φονικό σεισμό αναφέρθηκε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Μητροπολίτης Προιοκοννήσου κ. Ιωσήφ.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι ο πόνος είναι κοινός και ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται αρκετοί χριστιανοί.

« Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ… ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ… ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΡΙΑΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ!…», έγραψε.

Δημητριάδος: Να στρέψουμε το νου στους ανθρώπους που υποφέρουν από στους σεισμούς στην Τουρκία

Με τις προσευχές στραμμένες προς τους ανθρώπους που υποφέρουν αυτή τη στιγμή στους σεισμούς της Τουρκίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με αφορμή την έναρξη του Τριωδίου, στέλνει μήνυμα από τις χιονισμένες παρυφές του Πηλίου, από τον χιονισμένο Βόλο.

Σε «ζώνη καταστροφής» κηρύχθηκε η βόρεια Συρία

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας Λευκά Κράνη κήρυξε τη βορειοδυτική Συρία «ζώνη καταστροφής» (disaster zone) μετά από τον ισχυρό σεισμό με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία διάσωσης χαρακτήρισε την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία «καταστροφική» εν μέσω καταρρεύσεων κτιρίων και πολλών θανάτων.

Τα Λευκά Κράνη έκαναν έκκληση για επείγουσα βοήθεια «εν μέσω έλλειψης δυνατοτήτων και υπηρεσιών, έλλειψης καταφυγίων και θυελλωδών ανέμων και χιονοπτώσεων».

Ο οργανισμός ζήτησε επίσης να ασκηθεί περισσότερη πίεση στο συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του «για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξαπολυθούν επιθέσεις σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό».

Τα συλληπητήρια μηνύματα από την Ελλάδα

Την θλίψη του για τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο λογαρισμλο του στο τουίτερ: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα».

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο τουίτερ. «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», πρόσθεσε.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε συγκλονισμένη από τις εικόνες καταστροφής που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό, και εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια, καθώς και του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων.

Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Twitter) τόνισε: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε το έργο των σωστικών συνεργείων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Στιγμές τρόμου έζησαν Έλληνες

Έλληνας που έχει μεταβεί στη νοτιοανατολική Τουρκία για δουλειά και βίωσε την ώρα του σεισμού, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

«O σεισμός έγινε τα ξημερώματα, όταν ο κόσμος κοιμόταν. Κάποια στιγμή άρχισε να κουνάει, κράτησε τουλάχιστον ένα λεπτό», είπε ο Αλέξης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Βγήκαμε από το ξενοδοχείο και αυτό που αντικρίσαμε ήταν: δεξιά αριστερά δύο κτίρια 15 ορόφων πεσμένα. Είχαν γίνει μία μάζα, γκρεμίστηκαν τελείως», τόνισε.

Όπως διευκρίνισε, το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε εκείνος, «κρατήθηκε οριακά γιατί το ένα κτίριο έπεσε σχεδόν πάνω του».

«Δεν μπορούσα να κρατήσω ισορροπία» – Έλληνας ποδοσφαιριστής περιγράφει τη στιγμή

Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε ομάδα της Τουρκίας, περιέγραψε επίσης τις ώρες του φονικού σεισμού.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, που ζει στην πόλη Καισάρεια, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, περιέγραψε αρχικά: «(Έγινε στις) 4:30 περίπου, ήταν πολύ ισχυρός σεισμός. Εμείς είμαστε περίπου 3 ώρες από το επίκεντρο, οδικώς».

«Τον νιώσαμε πολύ έντονα. Εγώ ήμουν στο κρεβάτι και μόλις σηκώθηκα δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου», δήλωσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάρκεια ήταν περίπου στο 1,5 λεπτό «αλλά είχε πολλούς μετασεισμούς». Μιλώντας για την ώρα της δόνησης ο κ. Κολοβέτσιος ανέφερε: «Όλοι έκλαιγαν, έμπαιναν σε αυτοκίνητα. Επικράτησε μία ταραχή».

Τέλος, σημείωσε πως «είχαμε και το χιόνι να αντιμετωπίσουμε».

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί τις επόμενες ώρες για βοήθεια προς την Τουρκία

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγεί από ισχυρότατο σεισμό. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Πηγή φωτογραφίας: aa.com.tr

Ερντογάν: Μας πρόσφεραν βοήθεια 45 χώρες

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι τραυματίες αυξήθηκαν δραματικά και ανέρχονται σε τουλάχιστον 5.383.

όπως δήλωσε, ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, όπως τόνισε.

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τους κυβερνήτες των Αδάνων, της Μαλάτειας, της Γκαζιαντέπ, του Ντιγιάρμπακιρ, του Χατάι, του Αντιγιαμάν, της Οσμανίγιε και της Σανλιούρφα για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων και απηύθυνε έκκληση για ενότητα. «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτή την καταστροφή το συντομότερο δυνατόν και με τις λιγότερες δυνατές καταστροφές», ανέφερε στο Twitter.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

Με φωτογραφίες από τουίτερ και aa.com.tr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων