07/04/2021 07/04/2021 Την ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος για την Επιχειρηματικότητα, Έρευνα και Καινοτομία, Φωκίων Ζαΐμης, που μίλησε με τον Ηγούμενο της Μονής. Ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι η ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της Μονής είναι ανεκτίμητης αξίας και γι’ αυτό η Περιφέρεια «βλέπει» θετικά την αξιοποίησή της: «Ήδη, μέσα από συγκεκριμένο...
07 Απριλίου, 2021 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2021 - 16:33

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος στην Ι. Μονή Ομπλού

Διαδώστε:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος στην Ι. Μονή Ομπλού

Την ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος για την Επιχειρηματικότητα, Έρευνα και Καινοτομία, Φωκίων Ζαΐμης, που μίλησε με τον Ηγούμενο της Μονής.

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι η ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της Μονής είναι ανεκτίμητης αξίας και γι’ αυτό η Περιφέρεια «βλέπει» θετικά την αξιοποίησή της:

«Ήδη, μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει δρομολογηθεί η επισκευή του επαρχιακού δρόμου, ωστόσο είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε παράλληλα την ιστορικότητα της Μονής, η οποία έχει προσφέρει σημαντικά σε όλες τις επαναστάσεις και τους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμετα ιστορικά κειμήλια της που είναι η εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι η ονομασία της Μονής προήλθε εκ του αλβανικού Όμπλε που σημαίνει γλυκύ. Πιθανώς και αυτό να προέρχεται από το Πελασγικό Όμπη (γλυκιά τροφή) όπερ και η θεά Δήμητρα ονομάζετο και Ομπνία. Εκτίσθη το 1315 και την προστατεύει η θαυματουργός Παναγία η Ομπλίτισσα με το γλυκύ βλέμμα. Κάηκε επανειλημμένως από τους Οθωμανούς καθότι καταφύγιο των αγωνιστών. Ο κ. Ζαΐμης ξεναγήθηκε στην Ιερά Μονή μαζί με τον συνεργάτη του Δημήτρη Μπαρμπούνη.

Πληροφορίες: pelop.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων