09/12/2020 09/12/2020 Στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι θρησκευτικοί ηγέτες ώστε να προληφθούν οι γενοκτονίες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims...
09 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:09

Ο ρόλος της θρησκείας στην πρόληψη των γενοκτονιών

Διαδώστε:
Ο ρόλος της θρησκείας στην πρόληψη των γενοκτονιών

Στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι θρησκευτικοί ηγέτες ώστε να προληφθούν οι γενοκτονίες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime).
Η ημέρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου

“Η γενοκτονία δεν σταματά να σοκάρει τον κόσμο. Αλλά δεν συντελείται ποτέ χωρίς σαφή, πολλαπλά προειδοποιητικά σημάδια. Συχνά, τα θύματα γίνονται αρχικά στόχοι της ρητορικής μίσους, των διακρίσεων και της βίας” αναφέρει στο μήνυμά του ο κ Γκουντέρες, υπογραμμίζοντας ότι μία από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, 72 χρόνια μετά την έγκριση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, είναι να αναγνωριστούν αυτά τα προειδοποιητικά σημεία και να υπάρξει άμεση δράση:
“Η ρητορική μίσους είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι και πρέπει να την απορρίψουμε σε όλες τις μορφές της. Αυτό περιλαμβάνει και τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα παίξουν τον ρόλο τους. Οι θρησκευτικοί ηγέτες και η κοινωνία των πολιτών έχουν επίσης βασικό ρόλο στην πρόληψη. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εγγυηθούν τον πολιτικό χώρο για τα θεσμικά όργανα και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματα εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο” τόνισε.

ον Σεπτέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime).

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο . Η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση και την ενέταξε στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250).

Σκοπός της Ημέρας είναι να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για το νομοθέτημα αυτό και το ρόλο που έχει παίξει στην καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας και της απόδοσης τιμών στα θύματά της.

Γενοκτονία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξεων, ενεργουμένη με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος, εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής, ως τοιαύτης:
α) Φόνος των μελών της ομάδος.
β) Σοβαρά βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητος των μελών της ομάδος.
γ) Εκ προθέσεως υποβολή της ομάδος εις συνθήκας διαβιώσεως δυναμένας να επιφέρωσιν την πλήρη ή την μερικήν σωματικήν καταστροφήν αυτής.
δ) Μέτρα αποβλέποντα εις την παρεμπόδισιν των γεννήσεως εις τους κόλπους ωρισμένης ομάδος.
ε) Αναγκαστική μεταφορά παίδων μιας ομάδος εις ετέραν ομάδα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων