19/01/2021 19/01/2021 Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος θέλησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Ελληνική Μειονότητα ως εχθρό.  Μάλιστα, ο Ακσόι, φτάνει στο σημείο και κατηγορεί ευθέως τη χώρα μας πως παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της...
19 Ιανουαρίου, 2021 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2021 - 20:29

Πρόκληση Ακσόι με αφορμή την Ελληνική Μειονότητα

Διαδώστε:
Πρόκληση Ακσόι με αφορμή την Ελληνική Μειονότητα

Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος θέλησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Ελληνική Μειονότητα ως εχθρό. 

Μάλιστα, ο Ακσόι, φτάνει στο σημείο και κατηγορεί ευθέως τη χώρα μας πως παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης.

Η δήλωση Δένδια

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων τόνισε μεταξύ άλλων “οφείλω να σημειώσω ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους”.

Η προκλητική αντίδραση της Τουρκίας

“Είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες”, δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Μάλιστα, ο κ. Ακσόι θεωρεί ότι στη χώρα του “έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος τονίζει ότι: “Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις πολυμερείς συμφωνίες», υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα «όχι μόνον ο όρος “Τούρκος”, αλλά και η λέξη “μειονότητα” δεν είναι ανεκτή”.

«Ενώ η Τουρκία, μετά από τα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών μας άνοιξε σχολεία στην Πρίγκηπο για τέσσερις μαθητές, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Η μείωση του αριθμού των σχολείων μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο αποκαλυπτικός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Πριν κάνει τόσο τρομερές δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να δει τα του οίκου του», ανέφερε σε άλλο σημείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων