06/07/2021 06/07/2021 Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας και προωθεί την αναβάθμιση της Παιδείας – σύμφωνα με το Υπουργείο – και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ηπειρωτικό Αγώνα στις φωνές των αντιδράσεων έρχεται να προστεθεί το δημοτικό...
06 Ιουλίου, 2021 - 15:46
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2021 - 15:44

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την Α.Ε.Α. Βελλάς

Διαδώστε:
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την Α.Ε.Α. Βελλάς

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας και προωθεί την αναβάθμιση της Παιδείας – σύμφωνα με το Υπουργείο – και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ηπειρωτικό Αγώνα στις φωνές των αντιδράσεων έρχεται να προστεθεί το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου το οποίο κατέθεσε έγγραφη διαμαρτυρία τόσο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο με το οποίο ζητά την αναβάθμιση και το συνέχιση της λειτουργίας της Ακαδημίας.

Στην ομόφωνη απόφασή του, τους ζητά να εξετάσουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που δίνουν οι κάτοικοι του τόπου στο μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό – πνευματικό ίδρυμα της Ηπείρου και την διαχρονική του προσφορά στον τόπο.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και στο Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου η κατάθεση προς διαβούλευση και ψήφιση στη συνέχεια νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στο οποίο προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων.

«Η Σχολή Βελλάς ιδρύθηκε το 1911 από τον τότε Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα Βλάχο, τον μετέπειτα από Ιωαννίνων Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, για λόγους εκκλησιαστικούς και εθνικούς. Είναι αδιαμφισβήτητο και ιστορικά επιβεβαιωμένο πως η αδιάκοπη προσφορά της Σχολής για 110 χρόνια στα γράμματα και το Γένος υπήρξε τεράστια.

Απορίας άξιον είναι πώς, στο πλαίσιο του λεγόμενου εξορθολογισμού, διαγράφοντας, ελαφρά τη καρδία, μια μακροχρόνια γόνιμη προσφορά στον τόπο, αποφασίζεται υπό των αρμοδίων το κλείσιμο της 4ετούς φοίτησης Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων και η αντικατάστασή της με την ίδρυση μεταδευτεροβάθμιας Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ), 2ετούς φοίτησης.

Είναι φανερό, ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση, αλλά για υποτίμηση και υποβάθμιση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και ζητά από την πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος να μην καταργηθεί η ΑΕΑ Βελλάς, αλλά να παραμείνει ως έχει και κατά τον ιδρυτικό της σκοπό, όπως τον όρισε ο μακαριστός Σπυρίδων, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και του Γένους”.

πληροφορίες: agon.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ύστατη έκκληση για συμπαράσταση ενάντια στο ληστρικό νομοσχέδιο του Υπουργείου που περιφρονεί την Εκκλησία

Το Νομοσχέδιο για την Παιδεία και η ΑΕΑ Βελλάς – Ιωαννίνων

Αναλυτικά το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – Τι αναφέρει για Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και ΣΜΥΚ

Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν τη διατήρηση ισχυρής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα – Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων