15/12/2021 15/12/2021 Στην εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμίου, ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 80 ετών, αναφέρονται οι τοπικοί φορείς της Αρκαδίας, χαρακτηρίζοντας την απώλεια του ως βαρύ πλήγμα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην θυσιαστική αγάπη την οποία επέδειξε στα 15 χρόνια της καλλίκαρπης διακονίας του. Γραφείο ρεπoρτάζ ope.gr Η Εξόδιος...
15 Δεκεμβρίου, 2021 - 14:48
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2021 - 19:26

Βαρύ πλήγμα για τους Αρκάδες η κοίμηση του Μητροπολίτη Γόρτυνος – Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία – Ο Σπάρτης Ευστάθιος Τοποτηρητής

Διαδώστε:
Βαρύ πλήγμα για τους Αρκάδες η κοίμηση του Μητροπολίτη Γόρτυνος – Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία – Ο Σπάρτης Ευστάθιος Τοποτηρητής

Στην εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμίου, ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 80 ετών, αναφέρονται οι τοπικοί φορείς της Αρκαδίας, χαρακτηρίζοντας την απώλεια του ως βαρύ πλήγμα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην θυσιαστική αγάπη την οποία επέδειξε στα 15 χρόνια της καλλίκαρπης διακονίας του.

Γραφείο ρεπoρτάζ ope.gr

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχη θα τελεστή αύριο στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης. Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθιά λύπη ανήγγειλε την εκδημία του μακαριστού κυρού Ιερεμίου ορίζοντας Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο κήρυξε ημέρα πένθους την Πέμπτή 16 Δεκεμβρίου για τον Δήμο Μεγαλόπολης ενώ και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Βλάσης: Βαρύ πλήγμα η κοίμηση του Μητροπολίτη Ιερεμία

Βαρύ πλήγμα τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τους Αρκάδες χαρακτήρισε την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμία ο Βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του: “Η κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμία ήταν ένα βαρύ πλήγμα για εμένα προσωπικά, για όλους τους Αρκάδες, αλλά και για την Ορθοδοξία μας. Η φιλία μας ήταν τιμή για εμένα και ο λόγος του φάρος για τα βήματά μου. Δεσπότης απλός και προσιτός, που απέφευγε κάθε πολυτέλεια και υπερβολή διάγοντας βίο σχεδόν ασκητικό. Ιεράρχης φωτισμένος και δραστήριος, που πάντα βρισκόταν δίπλα στο ποίμνιο του”.

Ο κ. Βλάσης καταλήγει: “Πάνω απ´ όλα όμως ήταν αληθινός Άνθρωπος (με άλφα κεφαλαίο), που με το λόγο και τα έργα του συνέδραμε τις ψυχές των συνανθρώπων μας σε κάθε δυσκολία. Είναι πράγματι αναρίθμητες οι ιστορίες για το πώς αθόρυβα και διακριτικά έτεινε χείρα βοηθείας σ´ εκείνους που το είχαν ανάγκη. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε πάντα”.

Νίκας: Έσπειρε τον “σίτο του Χριστού” στις ψυχές των κατοίκων

Σε δήλωση σχετικά με την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμία προέβη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νίκας στην δεκαπενταετή ευδόκιµη διακονία του στις κωμοπόλεις και τα χωριά της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης “έθεσε ευαγγελικώς “την χείρα επί το άροτρον” και έσπειρε τον “σίτο του Χριστού” στις ψυχές των κατοίκων τους” για αυτό “η θλίψη κατέλαβε όλους, για τον καλό και αγαθό ποιµενάρχη τους”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ: 

Με θλίψη και πόνο καρδίας πληροφορήθηκα την εκδηµία του ποιµενάρχη της ιστορικής Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία. Ο σεπτός ιεράρχης για πενήντα δύο έτη ακολούθησε τον βαρύ αλλά χρηστό ζυγό της ιερωσύνης και αρχιερωσύνης, µαζί µε εκείνον της εκπαίδευσης της θεολογικής επιστήμης. Σε όλο το διάστηµα της µακράς διακονίας του επέδειξε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνηµα, αγάπη προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αλλά και προς τον άνθρωπο. Στην δεκαπενταετή ευδόκιµη διακονία του στις κωμοπόλεις και τα χωριά της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης έθεσε ευαγγελικώς “την χείρα επί το άροτρον” και έσπειρε τον “σίτο του Χριστού” στις ψυχές των κατοίκων τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ταπεινός ιεράρχης τελούσε τα θεία μυστήρια και έσπερνε αυτόν τον σίτο σε απομακρυσμένα χωριά, που απέμειναν δίχως ιερέα και µε λιγοστό εκκλησίασμα. Διακρίθηκε για την σεμνότητα και την προσήνεια του χαρακτήρα του, το μέτριο και ολιγαρκές της ζωής του, το φιλόστοργο προς τους ανήµπορους µαζί µε το πράο και µειλίχιο προς όλους. Αυτές οι αρετές του τον καταξίωσαν στις συνειδήσεις του ποιμνίου και για αυτές εξετιµήθη και αγαπήθηκε. Γι’ αυτό η θλίψη κατέλαβε όλους, για τον καλό και αγαθό ποιµενάρχη τους.

Τον ευχαριστούμε για όσα εκοπίασε και όσα προσέφερε, για το εκκλησιαστικό ήθος του και για όλα τα καλά και ωφέλιμα της εκκλησιαστικής διακονίας του.

Αναπαύσου εν ειρήνη αοίδιµε ιεράρχη Ιερεμία.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας 

Ο Δήμος Μεγαλόπολης για την εκδημία του Μητροπολίτη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μεγαλόπολης, μετά το άγγελμα της κοιμήσεως του Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, συνεδρίασε εκτάκτως, με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Αθανασίου Χριστογιαννόπουλου, σήμερα  και αποφάσισε την έκδοση Ψηφίσματος για να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα σεπτό Ιεράρχη.

Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα: 

“Ο μακαριστός Μητροπολίτης, ως Πνευματικός Ηγέτης, υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, από το 2006, ανέπτυξε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο και στάθηκε αρωγός στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας. Ανάλωσε τη ζωή του με πιστότητα και αφοσίωση στη διακονία αυτής της ευαίσθητης περιοχής της Πατρίδας μας. Υπήρξε υποδειγματική η μετ΄ ενθέου ζήλου θυσιαστική αγάπη και προσφορά του, όπως επίσης και η καλλίκαρπος διακονία του επί 15 συναπτά έτη. Ως πνευματικός Πατέρας θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές όλων εκείνων που πορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του, για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη. Ευχόμεθα ο Θεός να τον αναπαύσει εν χορώ Αγίων και Δικαίων”.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, μετά την εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου που διερμήνευσε τη βαθιά οδύνη και θλίψη για το θάνατο του σεπτού Ιεράρχη, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο και τη δυναμική παρουσία κατά την τέλεση του φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου του Μακαριστού Ποιμενάρχη μας, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ: 

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών Δημοτικού Συμβουλίου στην τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως και τους οικείους του Μακαριστού Επισκόπου.
  • Να κηρυχθεί, ως ημέρα πένθους για το Δήμο, η ημέρα της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη.
  • Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα του Δήμου Μεγαλόπολης, από σήμερα και την ημέρα της ταφής του.
  • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Μεγαλόπολης, σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη, κατά την ημέρα της ταφής του, προκειμένου
  • και οι υπάλληλοι να παραβρεθούν σε αυτήν.
  • Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του σεπτού Ιεράρχη.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμά του εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης.
  • Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία του.
  • Να αναγνωστεί το παρόν Ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας.
  • Να κοινοποιηθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • Να αναρτηθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Δήμου Μεγαλόπολης και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στην ανακοίνωση της για την εκδημία του μακαριστού κυρού Ιερεμίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει:

“Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1941. Το 1964 έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας το 2000. Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

Το 1969 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος. Διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2006.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου θα ψαλεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στις 14.00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως. Κατά τη διάρκεια αυτής θα τηρηθούν άπαντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού”. 

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος 

Από καρδιολογικά αίτια επήλθε ο θάνατος

Ο μακαριστός Ιεράρχης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα δοκιμαζόταν από διάφορα θέματα υγείας, ωστόσο ποτέ δεν το έβαλε κάτω και εκτελούσε τα ποιμαντικά του καθήκοντα ιερουργώντας, κηρύττοντας και συγγράφοντας. Μάλιστα ως συνεργάτης του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας και έστελνε κείμενα προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα της: www.pemptousia.gr αλλά και του Πρακτορείου “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” (ope.gr).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, ο μακαριστός το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο λόγω καρδιολογικών προβλημάτων με τον χτύπο της καρδιά του αγωνιστή Ιεράρχη να σιγή χθες το βράδυ. Να σημειωθεί ότι δεν είχε νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένος -και με την τρίτη δόση. Μάλιστα με ανακοίνωση του πριν ένα μήνα περίπου είχε προτρέψει να τηρούνται τα μέτρα και να ακολουθείται η γραμμή της Ιεράς Συνόδου. “Λανθασμένα ἀνακοινώθηκε ἀπό κανάλια τῆς ἑλληνικῆς τηλεοράσεως ὅτι ἐγώ, ὁ Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας, εἶμαι ἐναντίον τῶν μέτρων τῆς Συνόδου. Πάντοτε στήν Μητρόπολή μου καί σέ προσωπικούς λόγους μου λέγω καί τονίζω ὅτι ἀκολουθοῦμε τήν γραμμή τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί ὅλης τῆς Ἱεραρχίας. Ἀπόδειξη τούτου εἶναι ὅτι προσωπικῶς ἔκανα καί τά τρία ἐμβόλια”, είχε αναφέρει στις 9 Νοεμβρίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Σίγησε η καρδιά του αγωνιστή Ιεράρχη – Θλίψη για την εκδημία του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία – Αύριο το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία

Αύριο στις 2 το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Γόρτυνος

Ο Σπάρτης Ευστάθιος Τοποτηρητής της Μητρόπολης Γόρτυνος

Η Εκκλησία της Ελλάδος για την εκδημία του Μητροπολίτη Γόρτυνος

Βλάσης: Βαρύ πλήγμα η κοίμηση του Μητροπολίτη Ιερεμία

Ημέρα πένθους η αυριανή για τον Δήμο Μεγαλόπολης – Ψήφισμα για τον μακαριστό Μητροπολίτη

Νίκας για μακαριστό Γόρτυνος: Έσπειρε τον “σίτο του Χριστού” στις ψυχές

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος

Ψήφισμα Δ.Σ. Γορτυνίας για εκδημία μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων