13/07/2022 13/07/2022 Στη τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ με τίλτο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», άρθρα του οποίου αφορούν και εκκλησιαστικά ζητήματα όπως η νομοθετική ρύθμιση για τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου...
13 Ιουλίου, 2022 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 - 22:10

ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που περιλαμβάνει και εκκλησιαστικά ζητήματα

Διαδώστε:
ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που περιλαμβάνει και εκκλησιαστικά ζητήματα

Στη τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ με τίλτο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», άρθρα του οποίου αφορούν και εκκλησιαστικά ζητήματα όπως η νομοθετική ρύθμιση για τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στη Δωδεκάνησο και οι οργανικές θέσεις, καθώς την Τετάρτη 12 Ιουλίου ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή ενώ, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να έχει ψηφιστεί.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση ΕΔΩ

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ,το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στην Επιτροπή, την Παρασκευή 8 Ιουλίου, τις απόψεις τους κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, όσο αφορά τη ρύθμιση του ζητήματος για τις οργανικές θέσεις των κληρικών, το οποίο εκκρεμούσε από το 1945, η Εκκλησία ξεκαθάρισε από τη πλευρά της ό,τι δεν πρόκειται περί νέων διορισμών. Το ίδιο ξεκαθάρισε και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών της Βουλής αποφάσισε στη συνεδρίαση η συζήτηση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί σε δύο (2) έως τρεις (3) συνεδριάσεις.

Στο απόηχο της εξέλιξης αυτής αναμένεται να συνεδρίαση εκτάκτως τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα της νομοθετικές ρύθμισης των οργανικών θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου είχε εκφράσει τη χαρά και την ικανοποίησή της στην αναγγελία της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Ωστόσο, αυτό που προς το παρόν έμεινε εκτός νομοσχεδίου είναι η διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κάτι για το οποίο η ΔΙΣ είχε εισηγηθεί προς την πολιτεία, αλλά όπως όλα δείχνουν φαίνεται να μένει στο συρτάρι. Πληροφορίες του ope.gr αναφέρουν ότι ενδέχεται να τεθεί το ζήτημα της διχοτόμησης κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας.

 

Διαβάστε ακόμη: Νομοσχέδιο για ΑΕΙ: Θα μπορούν να συμμετέχουν σε θέσεις δημόσιας διοίκησης και απόφοιτοι κολλεγίων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων