17/02/2023 20/02/2023 Υπεγράφη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Διάταγμα με την κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας Κρήτης – Αναλυτικά όλοι οι αριθμοί – Ο ένας από τους στόχους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που επετεύχθη Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης Το 2022 υπήρξε μία χρονιά που για την Εκκλησία της...
17 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2023 - 8:48

Η κατανομή των οργανικών θέσεων κληρικών στις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης – Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα

Διαδώστε:
Η κατανομή των οργανικών θέσεων κληρικών στις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης – Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα

Υπεγράφη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Διάταγμα με την κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας Κρήτης – Αναλυτικά όλοι οι αριθμοί – Ο ένας από τους στόχους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που επετεύχθη

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης

Το 2022 υπήρξε μία χρονιά που για την Εκκλησία της Ελλάδος όπως και για αυτήν της Κρήτης έκλεισε οριστικά μία εκκρεμότητα που κρατούσε όχι μερικά χρόνια, αλλά επτά ολόκληρες δεκαετίες και αφορούσε την επίλυση του θέματος με τις οργανικές θέσεις των κληρικών.

Η ψήφιση του νόμου

Εκκλησία και Πολιτεία, με κοινές προσπάθειες συνεργάστηκαν έτσι να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Έτσι, στις 14 Ιουλίου 2022 πέρασαν από την Βουλή με 189 “ΝΑΙ” οι διατάξεις του νόμου 4957/ 2022 σχετικά με τη ρύθμιση των οργανικών θέσεων. Τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και η Εκκλησία της Κρήτης εξέφρασαν την ικανοποίησή ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, αλλά και όσα κόμματα στήριξαν την προσπάθεια.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

Ωστόσο, εκκρεμούσε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος η οποία ορίζει την κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών. Η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μπήκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023 με την απόφαση να δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) να εκδίδεται την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και λόγω σφάλματος να επανεκτυπώνεται την επόμενη ημέρα, 16 Φεβρουαρίου.

Οι αριθμοί για την Εκκλησία της Ελλάδος

Αναλυτικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 14 περιλαμβάνει την Κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών (Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Μητροπολιτών, Βοηθών Επισκόπων, Εφημερίων, Ιεροκηρύκων και Διακόνων) και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι αριθμοί για τις συγκεκριμένες θέσεις έχουν, στο σύνολό τους, ως εξής:

Αρχιεπισκόπου Αθηνών: 1

Μητροπολιτών: 81

Βοηθών Επισκόπων: 17

Οργανικές Θέσεις Εφημερίων: 8.311

Οργανικές θέσεις Ιεροκηρύκων: 292

Οργανικές θέσεις Διακόνων: 320

Οργανικές θέσεις Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων: 349

Τις περισσότερες οργανικές οργανικές θέσεις Εφημερίων της κατέχει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ανέρχονται στο σύνολό τους σε 528. Τις λιγότερες, 20 τον αριθμό, η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης. Όσο αφορά τους Ιεροκήρυκες από τις συνολικά 292 θέσεις οι 84 ανήκουν στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι αριθμοί για την Εκκλησία της Κρήτης

Αντίστοιχα, το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 15 περιλαμβάνει την κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών (Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Μητροπολιτών, Βοηθού Επισκόπου, Εφημερίων, Ιεροκηρύκων και Διακόνων) και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης.

Οι αριθμοί για τις συγκεκριμένες θέσεις έχουν στο, σύνολό τους, ως εξής:

Αρχιεπισκόπου Κρήτης: 1

Μητροπολιτών: 8

Βοηθούν Επισκόπου: 1

Οργανικές θέσεις Εφημερίων: 955

Οργανικές θέσεις Ιεροκηρύκων: 18

Οργανικές θέσεις Διακόνων: 33

Οργανικές θέσεις Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων: 41

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τις οργανικές θέσεις ΕΔΩ

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

Καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό

Όπως ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και από την Εκκλησία η νομοθετική ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι άλλωστε που λαμβάνεται υπόψη και στο ΦΕΚ. 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον περασμένο Ιούλιο, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να δώσει τέλος στο ζήτημα: “Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των 6.000 οργανικών θέσεων στις 82 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (κατά 2.311), έτσι ώστε να είναι ίσος με τον αριθμό των σήμερα διορισμένων και μισθοδοτουμένων κληρικών. Ο παραπάνω αριθμός αποτελεί το ανώτατο αριθμητικό όριο κληρικών, που μπορεί να μισθοδοτεί το Δημόσιο στο μέλλον σε περίπτωση κενώσεως κάποιας θέσεως. Η τυχόν ίδρυση στο μέλλον νέων Ιερών Μητροπόλεων δεν θα μεταβάλει τον αριθμό νομοθετημένων οργανικών θέσεων εφημερίων, τις οποίες μπορεί να μισθοδοτήσει το Δημόσιο. Κατά συνέπεια, με τις νέες διατάξεις δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πιστώσεις, ούτε επιδιώκεται η ανατροπή του ετήσιου προγραμματισμού μισθοδοσίας του Κράτους”.

Δείτε αναλυτικά: Ιερά Σύνοδος: Ικανοποίηση και χαρά για την επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων των κληρικών

Ένα στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου πέτυχε

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος είχαν κάνει λόγο για μία ιστορική απόφαση η οποία δικαιώνει τους κληρικούς.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οποίος χθες συμπλήρωσε 15 χρόνια από την άνοδό του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κάνει λόγο για επιτυχία ενός στόχου που είχε θέσει. “Εγώ είχα έναν στόχο, να τακτοποιηθούν οι ιερείς μισθολογικά. Το πετύχαμε έπειτα από 200 χρόνια. Ο δεύτερος μου στόχος που έχει αρχίσει να υλοποιείται είναι η αξιοποίηση της περιουσίας, όχι για να γίνουμε πλούσιοι – το σημειώνω αυτό – αλλά για να βοηθηθεί το Κράτος και η Εκκλησία και ο λαός μας. Και κάτι τρίτο που θα φροντίσουμε πιστεύω: Η Εκκλησία από μόνη της, ελεύθερα, να τακτοποιεί και να καθορίζει τα στελέχη της. Δεν μπορεί να θέλω γραμματέα, οδηγό και να μου κανονίζει ποιος θα είναι το υπουργείο Παιδείας…”, ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη συνεδρίαση της το μήνα Φεβρουάριο η ΔΙΣ ενημερώθηκε περί του πρόσφατα εκδοθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ευθύνη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολύγλωσσου τεύχους, το οποίο τιτλοφορείται: «Η μισθοδοσία των κληρικών. Σχόλιο στον Νόμο 4957/2022». Το εν λόγω τεύχος αποτελεί απόσπασμα από την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας κατά την Συνεδρία της 4ης Οκτωβρίου 2022.

Επισυνάπτεται το νεοεκδοθέν υπό της Ιεράς Συνόδου, με ευθύνη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολύγλωσσο τεύχος του Μακαριωτάτου: “Η μισθοδοσία των κληρικών”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων