03/08/2023 03/08/2023 Ως μία ιστορική κίνηση η οποία είναι υπέρ των δύο λαών χαρακτήρισε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την ενέργεια του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου να αποκαταστήσει τη σχέση με την Εκκλησία των Σκοπίων κατά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Στέβο Πενταρόφκσι. Του Νικολάου Ζαΐμη  Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Ιερά Μονή του...
03 Αυγούστου, 2023 - 10:47
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 15:25

Βούτσιτς-Πενταρόφσκι συζήτησαν και για τις εκκλησιαστικές εξελίξεις

Διαδώστε:
Βούτσιτς-Πενταρόφσκι συζήτησαν και για τις εκκλησιαστικές εξελίξεις

Ως μία ιστορική κίνηση η οποία είναι υπέρ των δύο λαών χαρακτήρισε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την ενέργεια του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου να αποκαταστήσει τη σχέση με την Εκκλησία των Σκοπίων κατά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Στέβο Πενταρόφκσι.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Προχώρου η οποία βρίσκεται στη νότια Σερβία λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σερβοσκοπιανά σύνορα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των κατά τα άλλα καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τον κ. Βούτσιτς να επισημαίνει ότι οι σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Στη συζήτηση βρέθηκαν και οι εκκλησιαστικές εξελίξεις με τον Πρόεδρο Βούτσιτς να ευχαριστεί τον Πατριάρχη Πορφύριο “για την ιστορική απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας, που ελήφθη πέρυσι προς όφελος δύο λαών”, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Εμείς οι Σέρβοι αγαπάμε τους Μακεδόνες και τη Βόρεια Μακεδονία, δεν ζητάμε τίποτα, δεν χρειαζόμαστε τίποτα, παρά μόνο να συνεργαζόμαστε ακόμα καλύτερα και περισσότερο”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς.

Από την αποκατάσταση στις διαπραγματεύσεις για αυτοκεφαλία

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με την Εκκλησία των Σκοπίων τον Μάιο του 2022 η Εκκλησία της Σερβίας προέβη και αυτή στην αποκατάσταση των σχέσεων και την επίλυση χρόνιων εκκρεμών ζητημάτων. Ωστόσο, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπήρξε ξεκάθαρη προς την ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων την οποία αναγνώρισε ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τον όρο “Μακεδονική” και κάθε παράγωγό της.

Ακολούθησαν ιστορικά συλλείτουργα σε Βελιγράδι και Σκόπια ενώ κατά τη φετινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αποφασίστηκε η η κατάργηση της Αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων που είχε δημιουργήσει η Σερβική Εκκλησίας, η κανονική απόλυση των Επισκόπων που μετείχαν σε αυτή η οποίοι πλέον υπήχθησαν στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Ωστόσο, η επίλυση των διοικητικής φύσεως ζητημάτων μεταξύ Εκκλησίας της Σερβίας και Αρχιεπισκοπής Αχρίδος δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία η οποία επί 55 χρόνια βρισκόταν σε σχίσμα έχει λάβει “αυτοκεφαλία”. Αυτή τη διαδικασία το μόνο αρμόδιο να την κινήσει και να την υλοποιήσει είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κάτι άλλωστε το οποίο γνωρίζουν καλά οι αρχές της γειτονικής χώρας. Άλλωστε την επιθυμία η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος να λάβει Τόμο Αυτοκεφαλίας έχει εκφράσει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρόεδρο Πενταρόφκι. Όπως είχε τονίσει από την Ίμβρο τον περασμένο Απρίλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι διαπραγματεύσεις για την χορήγηση αυτοκεφαλίας, υπό όρους, συνεχίζονται.

Φωτογραφίες: predsednik.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων