13/03/2023 14/03/2023 Εν αναμονή της έκδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και η πολιτική ηγεσία της Βορείου Μακεδονίας. Σήμερα, Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας κ. Στέβο Πεντάροφκσι  έγινε δεκτός από τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της...
13 Μαρτίου, 2023 - 19:24
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2023 - 1:00

Εν αναμονή του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος – Συνάντηση Πεντάροφσκι με Βαρθολομαίο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Εν αναμονή του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος – Συνάντηση Πεντάροφσκι με Βαρθολομαίο (ΦΩΤΟ)

Εν αναμονή της έκδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και η πολιτική ηγεσία της Βορείου Μακεδονίας.

Σήμερα, Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας κ. Στέβο Πεντάροφκσι  έγινε δεκτός από τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Όπως επεσήμανε το γραφείο του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωση του εξέδωσε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ανώτατος θεσμικός φορέας της Ορθοδοξίας ο οποίος είναι και αρμόδιος να χορηγήσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αχρίδος.

Στα προπύλαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, υψηλόβαθμα στελέχη της Προεδρίας, και τον Γενικό Πρόξενο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη  κ.Aktan Ago, υποδέχθηκε ο  Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, μαζί με τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. Στη συνέχεια  ο κ. Pendarovski με τη σύζυγό του και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό, όπου ο  Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος τους ενημέρωσε για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Έπειτα, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Πατριαρχικό Γραφείο, όπου είχαν εγκάρδια κατ᾽ ιδίαν συνάντηση. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, καθώς και ο  Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε στην Αίθουσα του Θρόνου τα μέλη της Προεδρικής Αντιπροσωπείας και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Προέδρου και της συζύγου του στην Έδρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και πριν την αναχώρησή του ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βορείας Μακεδονίας αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Τόνισε ότι βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προχώρησε σε ερμηνεία της απόφασης της Πρωτόθρονης Εκκλησίας,  της 9ης Μαϊου 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, στη συνάντηση, ο κ. Πεντάροφσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ειδικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, όσον αφορά στην υπέρβαση του ζητήματος που απασχολεί την ορθόδοξη εκκλησία της χώρας του.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκατέστησε με απόφασή του της 9ης Μαΐου 2020 την κανονική ενότητα της τοπικής εκκλησίας με τις λοιπές ορθόδοξες εκκλησίες και την απεδέχθη ως ισότιμη.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την απόκτηση νομίμου και πλήρως αποδεκτού Τόμου Αυτοκεφαλίας είναι δια της εκδόσεώς του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε ως κράτος και ως εκκλησία από τον ανώτατο θεσμικό φορέα της Ορθοδοξίας να μας χορηγήσει το επίσημο έγγραφο της ανεξαρτησίας της εκκλησίας μας, τον Τόμο Αυτοκεφαλίας» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Με τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνωρίσθηκε στην εκκλησία μας το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ονομασία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία υποδηλώνει εκκλησιαστική συνέχεια χιλίων ετών. Η πλήρης ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτοκεφαλίας αποτελεί, επίσης, ύψιστο εθνικό συμφέρον, επειδή ανοίγει την προοπτική για νέα πνευματική ανάταση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Μάϊο του 2022  η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλωσόρισε στην Πανορθόδοξη κοινότητα την μέχρι τότε σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία από το 1967 είχε αποκοπεί από την ευχαριστιακή κοινωνία με τις υπόλοιπες Εκκλησίες. Η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία άνοιξε τον δρόμο για την επίλυση ενός ζητήματος μισού αιώνα και πλέον, που απασχολούσε της Ορθοδοξία.

Ωστόσο, η απόφαση ήταν ρητή. Το όνομα της Εκκλησίας θα είναι Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, θα αποκλείεται κάθε παράγωγό της και θα αφορά τα γεωγραφικά όρια εντός της “Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας”. Παρέπεμψε στην διοικητική επίλυση με το Πατριαρχείο Σερβίας με το οποίο η Εκκλησία της Αχρίδος αποκατέστησε τις σχέσεις με την τέλεση ιστορικού συλλείτουργου στο Βελιγράδι.

Μέχρι στιγμής σε τοποθέτηση για τις εξελίξεις έχουν προβεί δια της Ιεράς Συνόδου τους εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Σερβίας, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Μόσχας, ΡουμανίαςΒουλγαρίας και Γεωργίας καθώς και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Πολωνίας και της Τσεχίας και Σλοβακίας. Τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων καθώς και οι Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε για το θέμα:

Χαιρετίζει η Εκκλησία της Αλβανίας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων