12/08/2022 12/08/2022 Τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ περί “επεκτατισμού” της Ελλάδας, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας θυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει θεσπίσει το casus belli και ότι καλό θα είναι τα όσα λέγονται να μην συγκρούονται με την πραγματικότητα. «Δεν τους κατηγορεί κανείς για επεκτατισμό. Οι ίδιοι έχουν θεσπίσει με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...
12 Αυγούστου, 2022 - 16:48
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2022 - 16:51

ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου και Ακάρ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας

Διαδώστε:
ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου και Ακάρ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας

Τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ περί “επεκτατισμού” της Ελλάδας, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας θυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει θεσπίσει το casus belli και ότι καλό θα είναι τα όσα λέγονται να μην συγκρούονται με την πραγματικότητα.

«Δεν τους κατηγορεί κανείς για επεκτατισμό. Οι ίδιοι έχουν θεσπίσει με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με απόφαση του 1995 το περίφημο casus belli. Δεν είναι αυτό επιθετική κίνηση; Δεν έχουν εισβάλει οι ίδιοι στην Κύπρο και κατέχουν περίπου το 40% του νησιού από το 1974; Δεν έχουν δημιουργήσει τη στρατιά του Αιγαίου το 1975; Άρα καμιά φορά αυτά που λέμε πρέπει να μη συγκρούονται με την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Πέτσας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό: «Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Αν το δείξετε ολόκληρη την οθόνη θα είναι καλύτερα. Χρωματικά θα δείτε έτσι το ετοίμασαν οι συνεργάτες. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;».

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να παρουσιάσει τη χώρα μας ως «παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου με αιχμή τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Τόνισε ακόμη, ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να ανεχθεί αυτή την «ξεκάθαρη παραβίαση», όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

«Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», υπογράμμισε σε μια νέα, προκλητική του δήλωση ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε ειδική τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει».

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, ο Ακάρ ανέφερε ότι παρά την έκκληση της Τουρκίας για διάλογο, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, συνέχισαν να αυξάνουν τις ενέργειες και τις συζητήσεις τους με προκλητικό τρόπο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Επίσης, εξέφρασε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα είναι μια θάλασσα φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά της και δόξα τω Θεώ μπορούμε να το κάνουμε και αυτό».

Ακόμη ο Ακάρ υπενθύμισε, αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή, ότι θα εορταστεί η 100ή επέτειος της «Μεγάλης Νίκης», που τερμάτισε «την άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση».

Με πληροφορίες από skai.gr και ekriti

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων