18/11/2021 18/11/2021 ​Την άμεση έναρξη σωστικών εργασιών στα μνημεία που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς της 27ης και 28ης Σεπτεμβρίου στο Αλκαλοχώρι Ηρακλείου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από το Ηράκλειο της Κρήτης. Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης  Με τη συνοδεία του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου...
18 Νοεμβρίου, 2021 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2021 - 8:16

Υπόσχεση ο ναός “σύμβολο” να αποκατασταθεί άμεσα

Διαδώστε:
Υπόσχεση ο ναός “σύμβολο” να αποκατασταθεί άμεσα

​Την άμεση έναρξη σωστικών εργασιών στα μνημεία που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς της 27ης και 28ης Σεπτεμβρίου στο Αλκαλοχώρι Ηρακλείου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Με τη συνοδεία του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία στα ερείπια του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος κατέρρευσε στο σεισμό. Για τον συγκεκριμένο μικρού μεγέθους ναό, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό ιερό και πολιτιστικό τοπόσημο για την περιοχή, έχει δρομολογηθεί μελέτη ανέγερσης νέου ναού στο ίδιο μέγεθος, στην ίδια μορφή και στο ίδιο σημείο όπου βρίσκονταν ο παλαιός. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου με την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ.  Στο ναό αυτό ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή καθώς την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός βρισκόταν εντός, πραγματοποιώντας εργασίες με αποτέλεσμα να μην προλάβει να βγει έξω και να καταπλακωθεί από τον τρούλλο του ναού. Κατά τη χθεσινή επίσκεψη τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα στη μνήμη του μακαριστού Ιάκωβου Τζαγκαράκη, το μοναδικό θύμα που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Μενδώνη: Αποκατάσταση της εκκλησίας το ταχύτερο δυνατόν

Όπως είπε, η συγκεκριμένη εκκλησία που κτίστηκε το 1927-1928, θα αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό, στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε πριν καταρρεύσει από τον σεισμό.

Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ, μπροστά στα ερείπια του Προφήτη Ηλία, σηματοδοτεί τη σύμπνοια και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού συνολικά, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο εκκλησίδιο, το οποίο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου. Είμαστε μέσα σε Αρχαιολογική Ζώνη Α’, δηλαδή αδόμητη και γι’ αυτό η εκκλησία θα αποκατασταθεί στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε όταν κτίστηκε το 1927-1928, τηρώντας απολύτως τις διατάξεις του Αρχαιολογικού νομού».

Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: Σύμβολο για την περιοχή ο Προφήτης Ηλίας

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ναού για τη περιοχή και ευχαρίστησε την Υπουργό για την επίσκεψή της και τη δέσμευσή της να αποκατασταθεί άμεσα.

«Ο Προφήτης Ηλίας είναι σύμβολο στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και ιδιαίτερα τώρα, με το αεροδρόμιο, η ανοικοδόμηση του για την οποία ενδιαφέρθηκε προσωπικά η κ. Μενδώνη, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηρακλείου, θα αποτελέσει πολιτιστική αναφορά για τον τόπο μας και θα προβάλει τη δική μας ταυτότητα. Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε 15 ημέρες. Η άδεια θα τακτοποιηθεί από την κ. Υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες της και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε ο ναΐσκος να οικοδομηθεί στο μέγεθος και το ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν κατάρρευση του από τους σεισμούς. Πιστεύω τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η αποκατάσταση του», δήλωσε.

Σωστικές εργασίες σε πληγέντα μνημεία

Νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την άμεση διάθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, 1.500.000. ευρώ, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου για άμεσα σωστικά μέτρα. Τα μνημεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν σωστικές εργασίες επιλέχθηκαν σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησαν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Θέτοντας ως απόλυτη προϋπόθεση οι μελέτες αποκατάστασης να ολοκληρωθούν το συντομότερο συμφωνήθηκε η συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε εν συνεχεία να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων.

Προγραμματικές συμβάσεις για έργα σε δυο ναούς

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού, υπογράφηκαν και προγραμματικές συμβάσεις πολιτιστικής ανάπτυξης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, με συμβαλλομένους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων και την Ενορία Αγίου Νικολάου Άνω Αρχανών.

Μεταξύ αυτών δυο από τις συμβάσεις αφορούν έργα σε ναούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Υποέργο 1 «Αποκατάσταση του Κελύφους του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Άνω Αρχάνων, Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης» με συμβαλλόμενα μέρη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και την Ενορία Αγίου Νικολάου Άνω Αρχανών, προϋπολογισμού 750.000,00 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης, και στο Υποέργο 2 «Εργασίες Αρχαιολογίας», με φορέα υλοποίησης το ΥΠΠΟΑ, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Η άλλη αφορά στο έργο «Σωστικές εργασίες συντήρησης λίθινων επιφανειών των όψεων του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγίου Τίτου Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης», προϋπολογισμού 87.000 ευρώ, με συμβαλλομένους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και την Ενορία Αγίου Τίτου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

 

Φωτογραφίες: Cretalive.gr, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων