21/10/2022 21/10/2022 Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Καλλιακμάνη Δύο λόγια στην κηδεία του Αλέξανδρου Νικολαΐδη– Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεάπολης 15/11/2022 Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε, Εντιμότατοι Άρχοντες, Πενθηφόρε λαέ του Θεού Ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, που έζησε από κοντά το σταυρικό πάθος, και στάθηκε παραμυθώντας την Παναγία μητέρα μέχρι να ακου­στεί το...
21 Οκτωβρίου, 2022 - 12:03
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2022 - 12:06

«Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο για την ελπιδοφόρα παρακαταθήκη που μας άφησε»

Διαδώστε:
«Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο για την ελπιδοφόρα παρακαταθήκη που μας άφησε»

Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Καλλιακμάνη

Δύο λόγια στην κηδεία του Αλέξανδρου Νικολαΐδη– Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεάπολης 15/11/2022

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,

Εντιμότατοι Άρχοντες,

Πενθηφόρε λαέ του Θεού

Ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, που έζησε από κοντά το σταυρικό πάθος, και στάθηκε παραμυθώντας την Παναγία μητέρα μέχρι να ακου­στεί το «Τετέλεσται», γράφει τα εξής: “ἡμεῖς οἴδαμεν ὅτι μεταβε­βή­καμεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν, ὅτι ἀγαπῶμεν τοὺς ἀδελφούς· ὁ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν μένει ἐν τῷ θανάτῳ. πᾶς ὁ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἀνθρωποκτόνος ἐστί”. Δηλαδή, Εμείς γνωρίζουμε ότι περάσαμε από το θά­νατο στη ζωή, διότι αγαπάμε τους αδελφούς μας. Ὁ μή ἀγαπών τόν ἀδελφόν αὐτοῦ μένει ἐν τῷ θανάτῳ. Αυτός που μισεί τον αδελφό του είναι ανθρωποκτόνος.

Κι ο μακαριστός Αλέξανδρος Νικολαϊδης αγάπησε πολύ τον συνάνθρωπο. Αγάπησε όχι μόνο την εκλεκτή του οικογένεια αλλά το γένος ολάκερο. Γι’ αυτό και έχει τη δύναμη να λοιδορεί τον έσχα­το εχθρό μας, το θάνατο.

Σε μια κοινωνία φθόνου, θυμίζει τον πλούτο των μεγάλων αξιών της παρά­δοσής μας. Σε μια κοινωνία σύγχυ­σης και παραλογισμού, φέρνει στο προσκήνιο την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Σε έναν κόσμο ατομισμού και ωχαδερφισμού κομίζει την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευθύνη, την αγάπη για το μέλλον της πατρίδος, τα παιδιά:

Μας λέει χαρακτηριστικά: Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στη ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Δεν αρνείται τα άσχημα! Ξέρει, όπως ο ποιητής, ότι στη ζωή μας συμπλέκονται «αλγηδὀνα κι ευφροσύνη αντάμα». Και συνεχίζει: Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κλη­ρο­νομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου.

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο για την ελπιδοφόρα παρακαταθήκη που μας άφησε. Ευχαριστούμε για το κουράγιο που έδωσε σε χιλιάδες ασθενείς που βρί­σκονται στο κρεβάτι του πόνου. Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο, διότι μας παρηγό­ρη­σε, δείχνοντάς μας ότι ο θάνατος είναι μετάβαση από την κοιλάδα του κλαυθμώνος στην απέραντη ηδονή των καθορώντων το άρρητον κάλλος του προσώπου του Κυρίου. Τώρα γνωρίζει, ότι ο θάνατος είναι φωτεινή πορεία.

Με τις σκέψεις αυτές μεταφέρω τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητρο­πολί­του Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, (ο οποίος βρίσκεται με την Αυτού Θειο­τάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καππαδοκία), ο Θεός να ανα­παύει εν χώρα ζώντων, αγίων και δικαίων τον μακαριστό Αλέξανδρο και στην οι­κο­γένειά του να χαρίζει παρηγοριά και δύναμη πνευματική.

Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ ημών.

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων